Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Ospravedlnujem sa, ze vobec to sem davam, ale viem, ze sa tu najdu ludia, ktori sa vyznaju v danej veci.
Stretol som sa s clovekom, ktory obhajuje postoj Slovenka pocas druhej svetovej, ze bolo spravne sa dat k Nemecku, lebo keby nie, obeti by bolo ovela viac.
Chcem sa opytat, Madari ani Cesi neboli spojenci Nemecka, boli obsadeni Nemcami, ako to potom bolo? Kolko Zidov zavrazdili Nemci na Cechach, alebo v Madarsku? Myslite si, ze tie straty na ludoch boli ovela horsie ako v nasom Slovenskom fasistickom state?
Dakujem za odpoved .

To je otázka pro historiky. A co historik to jiný názor. Myslím, že na tuto otázku nelze objektivně odpovědět. Spíše je dobré se poučit a mít silnou armádu a být hrdým národem, který si nenechá diktovat od ostatních.
Což zrovna v současných Čechách ne zcela platí.
Adalbert

Jen nakousnu.
Bývalé ČSR a zde i Slovensko) uvádí se více jak 140 000 Židů
V Maďarsku, vlastně až do roku 1944 byli Židé tolerování, muži dokonce sloužili jako vojáci u silničních a stavebních prapor. V roce 1944 Maďaři více jak 500 000 Židů brutálně povraždili a co nestihli pozabíjet odvezli do Koncentračních táborů.
Uvedu však jiný příklad lidské statečnosti. Finsko a Bulharsko, dva státy, spojenci. Německa dokázali své Židy ochránit a uchránit. Obdobně na tom byli i Rumuni. Na druhé straně Ukrajinci dokázali ne zabíjet, ale vraždit. Pod patronací Němců v Babim Jaru, ubili za pár dní více jak 30000 Židů. Bohužel ta situace je složitá a zlá.
Pamatuji, jak mi děda vyprávěl, že když Židé nastupovali do vlaků, Češi Němcům tleskali.
Vím, že to je rychle napsané, že mám chyby i v počtech. Jen jsem chtěl poukázat, že to byla především statečnost lidí a politických představitelů jednotlivých států.
Ladislavaliev@atlas.cz

Malý prídavok. Dobové fotografie zo Senca. Deportovanie Židov do zberného tábora - getta v Bodóháza pri Dunajskej Strede.
Na zadnej strane poznámka fotografa: Fotené dňa 10.5.1944
Obrázky:
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Na vašem místě bych se nespoléhal, co vám někdo poví. Hledejte informace, nejsou nedostupné. Třeba pak už nenapíšete, že Maďaři nepatřili k německým spojencům.
Protože pohled na nedávné společné dějiny se různí (slovenský x český), doporučuji porovnávat.
A na závěr: danému tématu se věnuje poslední číslo českého časopisu Živá historie (4/2018).

Máte pravdu, ale dnes se navenek za to, že ten stát byl na straně zla stydí, i to je pokrok. Podívejme se do Polska tam když dnes nastolíte poválečné vraždění Židů v Polsku, tak Vás za to v Polsku zavřou. Je jedno zda to byli Židé, či jiná národnost. Je zlé, že dnes o tom nikdo nechce nic vědět.Většinou z Vás ještě za názor napadnou. Již se mi to stalo i zde. ANO bylo by dobré se o tuto problematiku zajímat. Byli to Židé a dnes to mohou být cyklisté.
Ladislavaliev@atlas.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.