Dobrý den, nedávno jsem objevil v německém antikvariátu poklad. První vydání knihy Na západní frontě klid od E.M. Remarque s podpisem. Cena byla příznivá, takže mě pravost podpisu popravdě nezajímala. Chtěl bych poradit, kde by bylo možno podpis ověřit. Zda existují instituce, které umí prokázat pravost tohoto podpisu. Děkuji za odpovědi.
Obrázky:

Existují tací sběratelé podpisu, jen je musíte najít, vypadá to opravdu velmi dobře. Já tedy neznám oficiální kancelář, ale určitě někdo taký je. Já bych to zkusil na aukru. Nabídku k prodeji vždy můžete stáhnout, není to sice slušné, ale....
Ladislavaliev@atlas.cz

Kolik byla ta příznivá cena, smím-li se zeptat?
Podpis tohoto autora v dané knize Vám nejspíš nikdo znalecky neověří (u nás určitě ne).
Této knihy bylo v rámci prvního vydání vytištěno několik milionů výtisků, a byť byly cíleně a masově za Hitlera ničeny a páleny, poměrně ještě dost jich zbylo. Bez podpisu ve slušném stavu se dá sehnat v ceně řádu stokorun...

Myslím, že v zavedené terminologii je ověření podpisu rozdílná věc, než tato. Ověřený podpis (ověření podpisu) se provádí stanoveným způsobem u živé osoby a výsledek je jednoznačný. Zde by přicházelo v úvahu grafologické zkoumání s nejednoznačným výsledkem ve smyslu "mohl by to být jeho podpis s x% pravděpodobostí". Odborník Zachařovského typu na to razítko dá. Vždy však půjde jen o názor, který větší odborník/instituce vždy "přebije". Lidé, co věří zkoumání podpisů po vzoru televizního seriálu Mistři zastavárny jsou vedle - to je naprostý nesmysl a oblbování. ---- Doporučuji nejdříve samostudiem zjistit, zda je podpis napsaný ručně, nebo přenesený tiskařskou technikou.

Fugasek: poptal bych se zde:
https://autogram.info/?q=kontakty
numismat@seznam.cz

No, prakticky 100% jistotu pravosti podpisu má člověk jen v případě, pokud jde o nějaké limitované číslované vydání na speciálním papíru. Já třeba mám takhle Čapkův Krakatit...
Poměrně hodně vysokou pravděpodobnost pravosti podpisu mají i knihy, které autor někomu věnoval s osobním přípisem (čím je delší tím líp), zejména pokud se jedná o nějakou známou či dohledatelnou osobu. Bývá to většinou na prvních či "prestižnějších" vydáních. Já mám třeba takhle Čapkovu Válku s mloky na prvním brožovaném vydání s jeho osobním věnováním ředitelce kanceláře činohry Národního divadla...
Pak máme podpisy autorů souvisejících s nějakou veřejnou autogramiádou. Tady bývá obvyklé, že autor přidává k podpisu datum dotyčné autogramiády. Jen pozor, těch autogramiád se před WW2 příliš mnoho nekonalo (nebylo to zdaleka rozvinuté a běžné jako dnes).
To by mohl být i případ té Vaší knihy. Já bych doporučoval, abyste zkusil na netu zapátrat, jestli se Remarque nějaké takové autogramiády s datem uvedeným ve vaší knize zúčastnil. Pokud ano, tak máte celkem vyhráno :-)
Vůbec nejmenší hodnotu a věrohodnost mají pouhé samostatné podpisy bez datace a přípisu, zejména pokud jsou umístěny v nějakém běžném, snadno dostupném vydání.
Třeba pokud jde o Karla Čapka, tak se dost často objevují na Aukro, v antikvariátech či dokonce v některých bibliofilských aukcích. Já bych ovšem za jejich pravost nevsadil ani zlámanou grešli....
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.