Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

... jak jste se bavil otěch otrávených střevlících měděných ...
tady u nás na stř. Moravě je už nepamatuju, tenhle biotop ( polel, louky, kraje lesů, remízky) osídlujou spíše střevlíci Scheidlerovi (nesmírně rozmanití co do barev, od černé a fialové přes bronzovou a zelenou), a střevlíci Ullrichovi. Těch je zatím dost, ale hrůza, co jich rozjezdí auta. :-(

Ahojte, tak šutrologové se přestěhovali ... no teda vy to tady vedete!!!🙄 Tak já se taky přidám. Brouky sice nesbírám, ani se jim nijak nevěnuju, ale občas nějakého hmyza potkám. A když se mi připlete pod objektiv, tak ho někdy i vyfotím😉 Pavoukama se tady asi nikdo nezabývá, ale ten pruhovanej křižák je taky hezkej...
1 - Argiope bruennichi
2 - Osmia rufa
3 - Smerinthus ocellata
Obrázky:
jezevec74@gmail.com

Pekné makrá kolegovia...
Oga - Z viacerých zdrojov mám potvrdené, že na Južnej Morave v zmiešaných porastoch duba a starých vŕb v lužných lesoch sa dajú nájsť až 9 cm + roháče Lucanus cervus cervus. Pred mesiacom som videl na Prime video údajne až 10 cm roháča lezúcom po kúsku dreva a tak sa nedal k ničomu porovnať. Bol ale úplne čierny s dobre vyvinutými hryzadlami a tak bol skutočne asi veľký. Ty máš tiež v zbierke pekný kus. Akú má veľkosť. Na Južnom Slovensku v bežnom dubovom lese som našiel len 82 mm.

jezevečku : nádherné fotky, umíš hezky zachytit kouzlo okamžiku ....))
lucanus : díky za info, to je zajímavé, jen brouky, minerály a ryby už nestíhám, čekají na důchod (pokud nějaký bude)🙂
pokud chci dělat něco pořádně, nezvládl bych to, takže teď už jen detektoring a fenka boxera ...
no a pokud zbyde čas, tak práce a rodina🙂)

To Lucanus -- na Jižní Moravu jezdím spoustu let - hlavně Lednický areal- největšího roháče jsem odtud viděl 8,4cm a to byl teda chlapák ! Ono záleží kdo a jak to měří . Mělo by to být od konce krovek na špičku sevřených kusadel - rohů . A rozdíl u těch velikejch 4mm je strašně znát . také jsou někteří takoví nadělaní do šířky a vypadaj tak mohutněji. Toho v telce jsem viděl a na 10cm bych mu nevěřil ani náhodou . Když posadíš 8cm na malou nebo dětskou ruku a nafotíš --. tak ten výsledek bude stejně ohromující. Ale broučci jsou to nádherní !!Docela zajímavé jsou kousky pod 3,5cm - hladové formy . Mam 3,1 a je to zajímavé srovnání s těmi velkými ! Jinak už léta je nechytám ale jen fotím. Skodič
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.