Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#31 18. 7. 2014, 18:10

Chytat a zabíjet roháče, to je hřích.

Profilový obrázek
uwe

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2011

#32 18. 7. 2014, 18:14

to jistě ano, ale na konci června jsou už někdy leží bezvládní pod duby, a sojky, puštíci a ostatní čekají na
proteinové hody ... to jsou pak hromady chitinových krovek a štítů jak z roháčů, tak tesaříků obrovských ...
škoda, že přijdou nazmar .. . roháč v plné síle žije v korunách dubů ..)

Profilový obrázek
janicek

Uživatel

Zaregistrován:
25. 3. 2009

#33 18. 7. 2014, 18:22

.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
janicek

Uživatel

Zaregistrován:
25. 3. 2009

#34 18. 7. 2014, 18:23

tohto som vyfotil tohoto roku, ležal hore nôžkami ,,,tak som ho zvečnil a otočil nech si ešte bežká🙂

Profilový obrázek
skodic

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2014

#35 18. 7. 2014, 18:46

To oga- to máš pravdu , před asi 4 roky jsem na jedné lokalitě u pat starých dubů koncem června našel snad sto všelijak rozebraných roháčů. Hodovali na tom ptáci a i mravenci . Jen ty rohy nikomu nechutnaly - asi byly tvrdý 😆 Ale seber to a pak se dohaduj s nějakým potrhlým ochranářem !! Skodič

Profilový obrázek
uwe

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2011

#36 18. 7. 2014, 19:26

Tak tak, já ještě odpovím Lucanusovi : já nevím, není změřený, je to fakt už docela dávno, co jsem ho našel ve Valticích, ale těch 8 cm i kusadly asi ano. No ten "srneček" Caproleus to není ... .-))

Profilový obrázek
Lucanus

Uživatel

Zaregistrován:
31. 12. 2013

#37 18. 7. 2014, 19:48

Roháče vôbec nie sú vzácne. V starších dubinách sú hojné. Najviac je ich v čase rojenia, teda 2 týždne po odkvitnutí agátu na danej lokalite (v čase kvitnutia agátu sa zase rojí Cerambyx cerdo). Vtedy lietajú aj cez deň, keď je teplo. Najviac je ich na okraji lesa, kde les prechádza do lúky (najlepšie nekosenej). Keď les susedí s poľnohospodársky obrábaným poľom, roháča tam nenájdete, lebo používaná chémia ich zabije. Tiež som našiel veľa samcov prirodzene uhynutých pod dubami koncom júla, samice žijú až do konca augusta. Do zbierky som si pred 20 rokmi z nich zobral len 6 mŕtvoliek od najmenšieho 3,2 cm po najväčšieho 8,2 cm, viac ich nepotrebujem, ani na výmenu ich nikto v zahraničí nechce, lebo sú všade v Európe hojné. Chránené sú preto, lebo je to náš najväčší chrobák. Zatiaľ mu nehrozí vyhynutie kôli zberateľom ale skôr preto, že sa z lesa odstraňujú odumierajúce duby skôr ako spadnú na zem a tak mŕtvy strom neposkytne potravu pre ich larvy, našťastie zostane aspoň peň.

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#38 18. 7. 2014, 20:28
Roháče vôbec nie sú vzácne. V starších dubinách sú hojné. Najviac je ich v čase rojenia, teda 2 týždne po odkvitnutí agátu na danej lokalite (v čase kvitnutia agátu sa zase rojí Cerambyx cerdo). Vtedy lietajú aj cez deň, keď je teplo. Najviac je ich na okraji lesa, kde les prechádza do lúky (najlepšie nekosenej). Keď les susedí s poľnohospodársky obrábaným poľom, roháča tam nenájdete, lebo používaná chémia ich zabije. Tiež som našiel veľa samcov prirodzene uhynutých pod dubami koncom júla, samice žijú až do konca augusta. Do zbierky som si pred 20 rokmi z nich zobral len 6 mŕtvoliek od najmenšieho 3,2 cm po najväčšieho 8,2 cm, viac ich nepotrebujem, ani na výmenu ich nikto v zahraničí nechce, lebo sú všade v Európe hojné. Chránené sú preto, lebo je to náš najväčší chrobák. Zatiaľ mu nehrozí vyhynutie kôli zberateľom ale skôr preto, že sa z lesa odstraňujú odumierajúce duby skôr ako spadnú na zem a tak mŕtvy strom neposkytne potravu pre ich larvy, našťastie zostane aspoň peň.

mám z letoška 4 kusy - kousek od bydliště Slapy a nejvetšího 68 inu Jižní Morava to není

Profilový obrázek
xantokon

Uživatel

Zaregistrován:
1. 6. 2014

#39 18. 7. 2014, 20:31
... a pár brouků 1 - Carabus auronitens 2 - Cicindela campestris 3 - Liparus glabrirostris ...

nekecej, že děláš i do brouků....😉 😃 😃
pěkná je ta třetí fotka dva samci na jednu samici ok, ale nafoť to - máš můj obdiv...😉

Profilový obrázek
jezevec

Uživatel

Zaregistrován:
27. 4. 2014

#40 18. 7. 2014, 21:35
nekecej, že děláš i do brouků....😉 😃 😃 pěkná je ta třetí fotka dva samci na jednu samici ok, ale nafoť to - máš můj obdiv...😉

Ahoj, dík, no když to vidíš, nevyfoť to 😆 Do brouků ale opravdu nedělám, jenom často fotím tam, kde i brouci jsou a tak se mi tam občas nějakej přimotá 😉

jezevec74@gmail.com

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.