Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Fotografování minerálů - dotazy, technika, postupy

Vykupminci.cz
Numisargo

Fotografování minerálů - dotazy, technika, postupy

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Tak a tady je téma kde můžem debatovat o fotografování minerálů ;)
Registrovaný uživatel
..dovolím si skopírovat tyto odkazy, na více už bohužel nyní nemám čas, tak pokud je tam ještě něco, sem s tím...

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-technicka-zarizeni

jak začít -
http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-jak-zacit-fotit

acháty -
http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-fotografovani-2
Registrovaný uživatel
http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-manuelni-foceni

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-barevne-pozadi

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-obraceny-objektiv

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-hladinove-ostreni

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-fotografovani

http://minerals.webgarden.cz/temata/fotografovani-svetlo
Registrovaný uživatel
Focení minerálů na černém pozadí:
http://rockhound.cz/cerne_pozadi.php

a na bílém pozadí:
http://rockhound.cz/svetelny_stan.php
Registrovaný uživatel
No tady jsou i nějaký postupy na úpravu fotografií, jaký fotoaparát, jaké světlo atd. a je to i s několika názornýma ukázkama a v době translatoru ta angličtina snad nebude dělat problém .
http://www.photographingminerals.com/
Registrovaný uživatel
Obecný povídání o focení minerálů - prostě pro ty , který by chtěli začít fotit minerály http://www.rockhound.cz/foto.php

Podrobněji je to rozepsaný v odkazech viz. výše.
Registrovaný uživatel
Ještě si dovolím reagovat na vložené odkazy kolegy "basti" a to konkrétně o focení na černém pozadí
viz. jeho link http://rockhound.cz/cerne_pozadi.php
Černý pozadí je pro focení minerálů naprostý základ - takže tenhle odkaz opravdu radím dobře prostudovat .
Pokud jde o "výrobu" černého pozadí je rovněž relativně rychlé řešení průmyslově vyráběné černé sklo a to buď "polopropustné"(průsvitném kouřové atd.) nebo nepropustné . Maj ho v sklenářství a formát skla 50x50 cm nestojí zas tak moc ! Je ale nanejvýš nutná opatrnost při manipulaci se vzorkem na sklu protože i drobná rýha od tvrdšího a těžšího minerálů může dělat na tý fotografii paseku . Ale opakuju - nestojí to svět a tak holt když už těch rýh je tam víc je lepší pořídit nový protože u těch opravdu větších a těžších minerálů se těm rýhám nevyhneme .
Registrovaný uživatel
Nebo jde koupit normální sklo za pár šupů a přestříkat ho černým autolakem, vyjde to levněji a případné rýhy se dají znova přestříkat.
Registrovaný uživatel
..hledala jsem ve svém foťáku balanci bílé barvy(white balance), ale neúspěšně. Mám Canon SX Power Shot SX120, takže levný foťák. Jsem fakt zvědavá, co se mi s tím podaří.
Registrovaný uživatel
No čoveče tak to nevím ale Canon SX Power Shot SX120 IS má (pokud jde o vyvážení bílé barvy) tyhle režimy :
auto, denní světlo, zataženo, žárovka, zářivka, zářivka H, uživatelské nastavení

Takž bych se strašně divil kdyby jsi neměla manuální vyvážení bílý barvy protože to mám na jednom sranda kompaktíku i já a to mluvím o roku někde 2006 .
Takže zadej svoji značku foťáku do google a vyjedou ti recenze včetně video návodu na youtube . ;)
Registrovaný uživatel
Jinak u Canona na kompaktíkách není pro vyvážení bílý barvy samostatnej ovladač - musíš to udělat v uživatelským nastavení přes display .
Máš tam AWB-sluníčko-mráček-žárovku atd. a pak je tam kromě těchhle symbolů i takovej zvláštní symbol pro ruční vyvážení bílý (dva trojúhelníčky a nad nima bílý kolečko) .
Samozřejmě celý to nastavení musíš mít hlavním ovladačem nastavený na manuální režim nebo na jakejkoliv jinej jenom né na automatiku "AUTO".
Moderátor
Určitě to někde bude, taky jsem míval kompakty od Canonu (a levnější modely, i když tehdy levnější znamenalo cena do 10 tisíc :) ) a tohle nastavení tam bylo.
Registrovaný uživatel
..hm, tak to bude se mnou asi dost náročné :lol: Budu to muset pořádně prozkoumat a dát tomu více času, který teď bohužel nemám.
Koukla jsem ale ještě jednou do foťáku a je to pravda, už jsem to našla. Bohužel, teď se budete určitě smát, ale pod kolonkou, kterou já totiž vůbec nepoužívím- Manuální nastavení. :mrgreen: Dosud jsem totiž, spíše a především z lenosti, používala jen automatická nastavení s různými režimi, kde toto samozřejmě není- je automatické. Tohle v malíku tedy opravdu nemám a neumím. No, asi v budoucnu nastane čas se to konečně naučit...
Registrovaný uživatel
Korunka tiež sa držíš pravidla , pokiaľ zlyhajú všetky možnosti začneš čítať návod na používanie. ;)
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
:D
Registrovaný uživatel
:D :D :D taky se řídím heslem , že manuál je pro sraby :D :D :D
Registrovaný uživatel
Manuály by měly začínat takto:

Protože čtete tento manuál, nejspíš jste již něco zkoušeli a zmršili. Pro reset foťáku do továrního nastavení pokračujte na stranu 2, pro rozpis dalších obvyklých problémů pokračujte na stranu 3, číslo na servisní středisko je....
Registrovaný uživatel
:lol:
Registrovaný uživatel
Zde něco málo o focení minerálů na skle .
http://www.rockhound.cz/forum/fotografovani-mineralu-na-skle.php
Registrovaný uživatel
Pár obecných informací k makro-fotkám http://www.rockhound.cz/forum/makro-fotografie-mineralu--optika.php
Registrovaný uživatel
Jak na makro s kompaktem http://www.rockhound.cz/forum/makro-fotografie-mineralu--kompaktnim-fotoaparatem.php
Registrovaný uživatel
To Víťa: obdivuji Tvoji trpělivost a množství času, které jsi tomu věnovat. Máš můj obdiv a úctu. Díky za všechny.
Registrovaný uživatel
Moc dík Vašku !
Třeba to někomu bude k užitku.
Registrovaný uživatel
Jak teda vlastně začít fotit minerály.



Budu vycházet z předpokladu, že v dnešní době mají kompakty i zrcadlovky režim pro makro-fotografii. Tuším, že to bývá symbol kytičky nebo něco podobného. Při použití tohoto režimu se stanou celkem dvě věci. Můžete se dostat na relativně krátkou vzdálenost k fotografovanému minerálu a hlavně dostane fakticky celkem slušnou hloubku ostrosti. Ta je nesmírně důležitá proto, aby byl vzorek zaostřen jako celek - čili i ta část , která je blíže objektivu tak ale ita část, která je dál. Nebudeme teď řešit postup kdy záměrně chceme aby bylo vše v pozadí rozostřeno třeba z důvodů kompozice atd. Budeme se nyní zabývat fotografování minerálů v režimu makro a chceme mít fotky jejichž kvalita je vhodná pro umístění na web - nic jinýho nás v tuhle chvíli nebude zajímat. Jestliže váš foťák dovoluje propojení s TV nebo Pc - propojte to - je to lepší pro kontrolu kompozice a hlavně pro kontrolu světla. Ti kdo tuhle možnost nemají se spolehnou na displej foťáku. Počítejte s tím, že budeme dostávat velice dlouhý expoziční časy a z toho vyplývá, že to v ruce neudržíme. Jako orientace Vám může posloužit to že bez ohledu na použitý typ foťáku není rozumný držet v ruce nic co by nám ukázalo expoziční čas pod 1/40sec. Jsou sice borci , kteří dokážou udržet i 1/20sec ale tím se nebudeme zabývat , protože čas letí a práce je mnoho! Jestli máte doma stativ (ať už velkej , nebo takovej ten malinkatej-stolovej) nachystejte si ho bude potřeba. Kdo stativ nebo statívek nemá bude pracovat tak, že foťáček položí na stůl a nachystá si např. pár knížek různý tloušťky) - ti co budou fotit na stole si zafixují to, že nikdy nebudou fotit proti oknu ani kdyby byla venku hluboká tma. Knihy budou používat jako podložku pod foťák aby dostali objektiv lehce nad vzorek aby mohli fotit lehce-šikmo dolů . Foťák samozřejmě budou držet rukou tak aby nespadnul. Na podložce z knih nebo čehokoliv podobného co nám splní stejnou funkci můžete foťák naklánět šikmo dolů úplně stejně jako na stativu. Tím že máme foťáček podloženej a ještě ho pevně držíme dostaneme stabilitu , která je nutná pro delší expozice. Nachystáme si lampičku - nebo dvě - já používám jenom jednu z důvodů. který jsem popsal v předcházejícím příspěvku. Z důvodů tréninku klidně můžete použít dvě - pro začátek je to asi i lepší protože toho světla dostaneme víc a tím přeci jenom trochu zkrátíme expoziční čas. Je jedno jestli to bude lampička na klasickou žárovku, nebo halogenová. Ze začátku se ale určitě vyhněte "zářivkovému" typu světla. Proč? to tady teď nebudem řešit - zkrátka zařívkové světlo dělá problém a my chceme fotit minerály bez problémů a tak si je nebudeme vytvářet.

Takže teď si to shrneme - máme stůl, nebo místečko někde na zemi - prostě jsme si někde vytvořili foto-plácek a máme nachystán foťák , který je nastaven na režim makro, lampičky a ti kdo nemají stativ nebo stativek mají nachystanejch pár knih. Co se týká fixace foťáku tak snad je jasný o co jde ale jenom uvede ještě pro majitele velkých stativů že ti musí počítat s tím, že ten svůj fotoplácek musí být na takovém místě, ke kterému se dá dostat hodně blízko i z velkého stativu aby mohl být plně využit makro-režim. Dál si nachystejte jeden bílý a jeden černý papír - úplně obyčejný papír o rozměru A4. No teď přichází na řadu trochu krizovka - musíme vybrat vhodný vzorek na fotografování a protože se učíme úplný základy o focení kamenů tak abysme si to trochu ulehčili si musíme vybrat vhodnej vzorek resp.minerál. Vyhneme se všemu kovovýmu všem těm nádhernejm pyritům a lesklýmu atd., dál se vyhneme jestli to je teda možný velkejm barevnejm kontrastům! Naprosto ideální je pro trénink vzoreček který nám v režimu makro vyplňuje cca 70% hledáčku(displeje) a ideální pro začátek je tvarově zajímavý a nepříliš barevný a nelesklý minerál. Vzoreček by měl mít nějakou rozumnou velikost např. od 5cm do 10cm. Vzorek je nutný pečlivě vybrat protože nebudeme fotit jako naběžícím pásu. Naopak na tomhle vybraným vzorku se to naučíme a budeme experimentovat. Budeme teda fotit stále jednu a tutéž věc. Jedině tak je možný všimnout si co a kde je potřeba vylepšit.

Takže vše nachystáno?

Na na foto-plácek položíme černý matný papír - ani né hnědej ani né zelenej ani né modrej ani žádnej jinej barevnej - jenom černej! Proč jenom černej? Protože se učíme a tak nebudeme experimentovat s barevným pozadím protože k tomu je potřeba vědět pár věcí a ty teď nebudeme řešit. Chceme udělat pěknou fotku minerálu co máme ve sbírce. Nic jinýho ! Na černý papír položíme vybranej vzoreček a šikmo zepředu proti vzorečku umístíme a rozsvítíme lampičky (nebo lampičku). Pochopitelně tak aby nám nelezla do záběru. Proti vzorečku máme nachystán foťák v režimu makro a jinak všechny ostatní funkce jsou nastaveny na automatiku. Čili clonu a čas si foťák určí sám. Máme zapnutý i autofokus - automatické ostření. Nebudeme se pídit a nebudeme přemýšlet nad poměrovým, plošným nebo bodovým měřením expozice. V automatickém režimu si myslím že většina foťáků pracuje s poměrovým měřením expozice a protože námi vybraný vzoreček zabírá cca 70% budoucí fotografie tak automatický výpočet expozice (clona-čas) bude správný! Kamera - světla - jedem - ale ti z vás , kteří můžou mít kromě světla z lampiček okolo sebe tmu tak ať se do ni "ponoří". Obecně je lepší nemíchat víc druhů světla - čili zhasneme vše co nám nesvítí přímo na vzoreček - lustr, žárovku na kuchyňský lince,zářivku na stropě atd. to vše by nás rušilo a mohlo by nám způsobit že fotografie nebude hezká. Optimální je proto jestli to situace dovolí fotit večer nebo když už není jiná možnost a fotíme přes den tak zatáhnout rolety a udělat tmu co největší. A zkusíme svoji první krásnou fotku minerálu - je celkem jednoduchej fígl jak předejít rozčarování nad tím, že přestože byl minerál na displeji zaostřen tak po prohlídnutí na větší ploše(TV nbo monitor PC) je lehce rozostřen. V režimu makro to udělejte tak, že v režimu makro a po zaostření z nejbližší možné vzdálenosti malinko couvněte a znovu nechte autofokus zaostřit a znovu vyfoťte. To co vidíte na displeji sice vidíte ostře ale to jen proto, že displej je malinkej - jestliže máte ale propojen foťák s TV nebo PC tak máte výhodu, že můžete velmi přesně kontrolovat zaostření. Při tom ale pamatujte že i světlo z TV nebo monitoru ovlivňuje světelné podmínky a s tím musíme počítat a upravit umístění foto-plácku tak aby nedošlo k přímému osvitu z těchto zdrojů ale aby jsme zároveň mohli pohodlně sledovat a kontrolovat zaostření. Foťák tedy v tuto chvíli pracuje v plně automatickém režimu v předvolbě makro a s autofokusem(automatické zaostřování). Kdo má možnost vypnout autofokus tak pochopitelně může doladit zaostření manuálně ale opakuji, že většina foťáků si s tím poradí sama. No a konečně se díváme na svoji první pěknou fotografii! Cože?! Že není hezká?! Že minerál nemá tu barvu , kterou má ve skutečnosti?! V pořádku - zkusíme celý postup zopakovat akorát s tím rozdílem , že než to zmáčknem naostro tak položíme na minerál bílý papír a provedem ruční kalibraci bílé barvy, papír odstraníme a znovu exponujeme a bude to dobrý. Je dobrý i zkusit přednastavené kalibrace vyvážení bílé tak jak jsou ve foťáku přímo od výrobce - bývá jich tam víc a většinou to funguje - jen musíte vybrat tu správnou a to nezjistíte nijak jinak než že budete experimentovat a fotit. V plně automatickém režimu je pro foťák definována předvolba AWB (Auto White-Balance čili nastavení vyvážení bílý automaticky),pak tam zpravidla ještě bývá symbol sluníčka(sluneční svit) a několik druhů symbolů pro různé typy umělého osvětlení. Jestliže nám nevyhovuje ani jedna z těchto možností no tak pak holt musíme vyvážit bílou barvu ručně. K vyvážení bílé barvy toho bylo napsáno tolik ,že už to nebudu dál rozebírat. No a vlastně když jste to zmáčkli znovu a minerál už vypadá barevně tak jak má vypadat tak se zaradujte a začněte znovu akorát s tím rozdílem, že si změníte úhel nasvícení vzorku - zkuste si s tím pohrát - zkuste dvě světla - zkuste jedno světlo - zkoušejte a foťte. Pro tyhle tréninkové účely ale používejte jeden a tentýž vzorek jenom tak uvidíte a poznáte co dělá měnící se světlo se vzorkem. Studujte fotografie v knihách a encyklopedích a snažte se přijít na to jak jsou tyto fotografie dělány. Jediná cesta k slušným fotkám je nebát se experimentů a praxe.

Víťa
Registrovaný uživatel
Teď půjdeme s focením trochu dál a spíše se tohle bude týkat těch, jimž foťák umožňuje vypnout autofocus - čili budeme ostřit manuálně! A budeme taky trochu hejbat "měřením". Něco málo si na úvod řeknem k režimům měření - mají to jak kompaktíky(snad všechny) tak i zrcadlovky. Automatické měření expozice - čili to jak vám foťáček nastaví clonu a expoziční čas je závislé právě na způsobu měření! Máme nebo alespoň většinou máme - tři druhy, měření expozice a to poměrové se zdůrazněným středem, celoplošné a bodové. Většinou se vám v hledáčku nebo na displeji objeví symbol pro každý vámi zvolený režim. Jestli je to čtvereček nebo obdélníček nebo křížek nebo tečka v obdélníčku nebudu řešit protože každý typ foťáku to může mít jinak a tak tohle si musí v manuálu k foťáku najít každý sám. Při tom postupu co je níže ale potřebujeme aby byl foťák nastaven do režimu bodového měření expozice. Protože budeme fotit velmi světlou věc ve tmě a protože asi nepůjde o velikosti u nichž by nám vzorek vyplňoval 70% fotografované plochy(u těch sčastlivců kde bude vzorek vyplňovat cca 70% tak použijí pochopitelně poměrové nebo 3D atd.).

Velmi účinná metoda nasvětlení vzorků nebo krystalů je použití "zadního světla". Opět pracuju jenom s jednou lampičkou. Cílem je prosvětlit krystal o rozumné velikosti tak aby byl vidět tvar a pokud možno i vnitřek bez nějakých rušivých reflexních prvků. Takže jestliže mám singl krystaly (zase budeme mluvit o "rozumné velikosti) tak si seženu obyčejný kousek "okenního" skla cca 25x25. Pro bezpečnou manipulaci jsem nechal u sklenáře zabrousit hrany a rohy. Tloušťku skla mám cca 0,5cm - čili podle předpokládané hmotnosti vzorků , které na tom budu fotit. Sklo umístím (já to dávám mezi dvě židle) tak aby bylo pokud možno stabilní Takže mám dvě židle - mezi židle dám tenhle kus skla a na to položím černý matný papír do kterýho jsem si doprostřed udělal malou díru. Díra nesmí být větší než je základna krystalu. Z toho vyplývá , že těch černých papírů budu potřebovat víc abych si je mohl upravit podle jednotlivejch krystalů. Foťák na stativ nebo upevnit jakkoliv jinak tak aby osa objektivu byla kolmá na osu krystalu(takže z boku) - jestli krystal leží nebo stojí je jedno - prostě objektiv musí směrovat kolmo k podélné ose krystalu. Je jasný, že kompozici obrazu si můžete udělat jak chcete a je jen na vás jestli krystal položíte na bok nebo (jestli to dovoluje základna krystalu) ho postavíte . V každým případě se u toho musí myslet na to, že fotkuuděláte kdykoliv znovu ale rozmlácenej vzorek kvůli tomu, že žuchnul už nespravíte. Takže na tom skle mně musí krystal držet tak aby prostě neslítnul a nerozbil sklo nebo sám sebe. Pracuju v naprostý tmě takže je potřeba na to myslet - není dobrý aby se v místnosti kde mám takovejhle "fotoplácek" ještě někdo motal. Je to kvůli tomu, že sklo a tma je riziková záležitost.

Pod sklo (mezi ty dvě židle) dám lampičku - tady "síla lapmpičky" nehraje moc roli takže já mám 1x25w halogen ale jestli má někdo silnější nebo slabší klidně to může zkusit i s ní. U těch lampiček (všeobecně) je dobrý aby umožňovaly měnit délku ramena na kterým je žárovka. Líp se s tím pracuje ! Pamatuju na to, že z halogenový lampičky jde velký teplo a tak to nikdy nepřiplácnu těsně ke sklu aby žárem sklo neprasklo. Takže mezi sklem a halogenovou žárovkou mám minimálně 10cm volnýho prostoru.

Takže mám nachystanej foťák - teď je okamžik kdy je dobrý vypnout (jestli to teda jde) autofocus - budeme ostřit ručně. Mám okolo sebe totální tmu - to znamená, že zbývající prostor mezi židlema pod sklem mám zatemněný (čímkoliv) já používám černý plechy. Samozřejmě furt myslím na to, že z halogenu jde velký teplo a tak to mám vše v dostatečný vzdálenosti od lampy ale tak aby to splnilo "zatemňovací" funkci. Jediný viditelný proud světla mně teď prochází skrz díru v papíru zespodu do krystalu a krystal je "rozsvícenej" zevnitř. Nemám nikde žádný reflexy! Foťák mám namířenej z boku nebo shora (to jak kdo chce) na krystal a nastaven režim měření expozice na bodové! No a zmáčknu to. Když bych neměl bodové měření a vzorek je v rozumné velikosti (nevyplňuje velkou plochu) tak případný poměrový měření by sice zdůraznilo při výpočtu střed, ale zároveň by to vzalo v úvahu i okolní tmu a tam by mě to udělalo neplechu v tom, že když by to k času nutnýmu na správnou expozici světlýho krystalu započítalo i dlóóóuhou expozici aby okolní tma nebyla taková tma a z těchto dvou rozdílnejch hodnot vypočítal průměr tak místo tmy mě z toho vyleze na fotografii šero s přesvíceným krystalem. A já potřebuju pokud možno fakticky černou tmu a správně exponovanej krystal. Prostě krystal "svítí" ve tmě a kromě toho nejsou na povrchu žádné reflexy. Velmi dobře se takhle fotí "větší" krystaly křišťálu, rubelitu, elbaitu , akvamarínu, smaragdu atd. Když nemáme krystal v rozumné velikosti ale máme malinkej krystálek cca třeba kolem 1-2 cm tak postup je úplně stejnej akorát musíme trošku tlumit světlo(dát lampičku dál) a dírka v papíru bude menší. Nikdy ten otvor nesmí být větší než krystal tak aby světlo procházelo ještě někde kolem krystalu. No a na foťáku si zvolím makro-režim. Chce si to vyhrát a zkoušet - nejlepší je mít těch černých papírů víc aby se dal otvor pro světlo přizpůsobit každému krystalu individuálně a spíš menší než nějakou džuznu do papíru. Prostě to světlo musí jít jen do krystalu a nikam jinam.

Víťa

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Minerály » Fotografování minerálů - dotazy, technika, postupy

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1