Evropo, prvně... nádherné kousky 1802A a 1810A - Váš tolar 1810A jsem již dříve obdivoval v rámci mého "průzkumu" alespoň na fotce, teď tedy navíc vím, komu patří... :-) Tyto dva typy tolarové ražby jsem opravdu pěkné v ruce zatím bohužel neměl.
Ale k diskusi, uvedl jste že: "...pokud je daná položka vydražena v renomované aukci, pak zničení škatulky se stane zcela stejným prohřeškem, jako omytí mince." Co Vás vede k tomuto závěru?
Souhlasím, že mince bez gradu (UNC nebo AU details) vyndaná a následně prodávaná jako bezproblémová, fér rozhodně není... Ale, pokud je grade mimo, nebo si minci prostě chci osahat a prostudovat, pak nevidím důvod, proč by měl být numismatický hřích minci vyjmout. Rozsah ražeb mincí, co projdou gradem, je obrovský a škála 1-70 je použita na moderní strojově ražené mince, stejně jako na 500 let staré ruční ražby. Znát specifika všech jednotlivých ražeb světa je dle mého názoru nemožné a někdy se mince setká s graderem, který specifika dané ražby prostě nezná a ohodnotí jí špatně. Konkrétní příklad, zakoupil jsem vcelku běžný Hallský dvoutolar Leopolda I. s podceněným gradem AU58, který po překrabičkování dostal MS62... dělal mi radost i s původním gradem, ale nedalo mi to a nemyslím, že je to špatně.
Navíc i u moderních ražeb FJI. jsem viděl výrazné rozdíly v kvalitě gradu. Z překrabičkování se podle mě stal jakýsi sport, což za úplně správné nepovažuji, ale proč minci s podceněným hodnocením nevyndat a nedat k přehodnocení? NGC tuto službu myslím i oficiálně nabízí.
Na závěr pro úplnost - krabičku ani grade nekupuji, zajímá mě pouze a jen mince uvnitř. Grade mi při koupi na dálku dává částečnou záruku, že je mince bezproblémová.
František II.(I.) (*12.2.1768 +2.3.1835)
Stránka: « < ... 8 9 10 11 12 13 >
Autor | Příspěvek |
---|---|
#276 18. 1. 2023, 18:16
|
|
Registrovaný uživatel | |
#277 18. 1. 2023, 19:59
|
|
Registrovaný uživatel |
To Nell,
pokud máte zájem znát mé názory, pak mně prosím kontaktujte na email - je součástí každého mého příspěvku. Děkuji. _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz |
#278 18. 1. 2023, 21:56
|
|
Moderátor |
Vaše mince vypadá téměř dokonale. Podrobnější zkoumáni z kvalitnějšího fota odhalí i drobné nedostatky. Dominantní a ona celkové přitažlivosti mince je v prvé řadě v tom ,že se jedná o ražák .Zbytky lesku , které prostupují atraktivní jemnou patinou po okrajích s náznakem duhové, což obvykle není vidět na mincích tohoto typu.Dále také vysoká kvalita ostrosti ražby ( bez známek opotřebení razidla).To vše dle mého názoru svým způsobem kompenzuje jiný a to negativní faktor drobných úhozu a vlásečnic. MS 65 v tomto případě je docela přesné.. Příkladně u poslední mince prezentované Evropou na, kterou jsem také krátce reagoval bych spíše hodnotil MS 65+ _______________ Konzultace a poradenství v oboru numismatiky https://www.linkedin.com/in/milan-heczko-01291424b https://pin.it/4kDaagI milan.heczko@yahoo.com « Poslední úpravu provedl(a) barbar v 18. 1. 2023, 21:59. » |
#279 18. 1. 2023, 22:54
|
|
#280 22. 1. 2023, 16:57
|
|
Registrovaný uživatel |
Krásné mince. Příliš podrobné hodnocení kvality (mince, víno) je dobrý sluha, ale zlý pán. Zejména v případech, kdy místo komise hodnotí jeden člověk. Rozptyl je několik bodů. Takže kdo má nízké hodnocení, posílá k přehodnocení. Kdo vysoké drží minci v krabičce.
|
#281 24. 1. 2023, 21:20
|
|
#282 24. 1. 2023, 21:25
|
|
Registrovaný uživatel |
Ak potrebuješ pomôcť, rád sa zastavím. ![]() _______________ |
#283 24. 1. 2023, 21:29
|
|
Registrovaný uživatel |
Vnútorne s tým stále bojujem, ale asi to vidím tak, že si zoženiem ďalší kus 1804 B a budem mať dva. Jeden v albume a jeden len tak hodený v poličke lebo tá krabička sa nedá dať do albumu ![]() _______________ |
#284 28. 1. 2023, 17:23
|
|
Registrovaný uživatel |
Kto nemá jasno, či krabička áno alebo nie, tak si treba odpovedať na jednoduchú otázku - má krabička pre mincu nejaký pozitívny prínos z pohľadu numizmatika? Ja vidím len negatíva - nevidím hranu, neviem spraviť metrológiu, neviem mincu ani riadne detailne preskúmať a nafotiť... a ani nemôžem mať potešenie ju zobrať do ruky. Jediné pozitíva môže mať z pohľadu investora a obchodníka. Tak si stačí rozhodnúť, kým chcem byť. |
#285 28. 1. 2023, 18:05
|
|
Registrovaný uživatel |
Já krabičky zase tak negativně nevidím. Je opravdu nutné u strojově ražené mince (která navíc není nějak vzácná) zkoumat metrologii? Je to sbírkový předmět, který sběratele potěší. A metrologie, chemická analýza ... se dá dělat na volných mincích.
|
#286 28. 1. 2023, 18:33
|
|
Registrovaný uživatel |
Krabičkám rozumím u bižuterie, ale u sběratelských mincí určitě ne.
|
#287 28. 1. 2023, 18:52
|
|
Registrovaný uživatel |
Pre mňa otázka nestojí tak, či mi tá krabička nevadí, ale či má nejaký význam, keď už ma vo viacerých ohľadoch obmedzuje a navyše pekný historický artefakt uzavrie v plaste. Strojovo sú u nás mince razené od konca 16. storočia (v Čechách od začiatku 17. stor.) a napriek tomu tam je (minimálne do doby prstencového lisu) stále čo pozorovať. Ak je to ale len zbierkový predmet do počtu, ktorý poteší zberateľa, aby si mohol odškrtnúť mincu v katalógu, tak je to jedno. |
#288 28. 1. 2023, 19:10
|
|
Registrovaný uživatel |
Každá mince je většinu času někde zavřená (krabička, obálka, skříň, trezor). Jedním z důvodů uzavření je ochrana . U těch krabiček by se ta ochrana dala ještě vylepšit argonem.
Zde na fóru jsem četl 2 odlišné názory na uložení. 1. mince na platu a občas otočit aby se rovnoměrně vyvíjela patina. 2. změna barvy je nežádoucí (dokonce nepřípustná). A mince se se hodnotí, oceňují, sbírají podle barvy patiny - třeba měď. |
#289 28. 1. 2023, 19:48
|
|
Registrovaný uživatel |
Nič proti ochrane mincí v nejakom obale podľa uváženia majiteľa, z toho ale nevyplýva potreba uzavrieť ju do neotvárateľného obalu. Držať ju v inertnej atmosfére z obavy zo vzniku prirodzenej, ušľachtilej patiny je už asi moc. Ja si skrátka nedokážem tak vychutnať čokoládu, keď je zabalená v celofáne ![]() |
#290 28. 1. 2023, 19:55
|
|
Registrovaný uživatel |
Já taky ne. Ale jak jsem psal, jsou i jiné názory.
Další důvod pro krabičku je ta certifikace. Životnost mince a krabičky je delší než život člověka. Odejde člověk, odejdou znalosti. |
#291 28. 1. 2023, 20:07
|
|
Registrovaný uživatel |
Jestli někdo má mince jako investici , je asi v pořádku , že má tyto relativně bezpečně zatavené v krabičkách .To se mu nedá vytknout. Nicméně každá mince od okamžiku svého vyražení byla primárně určena k tomu , aby procházela z ruky do ruky a některé z nich tak sloužily celá staletí a prošly rukami a osudy stovek , možná tisíců lidí .Většina mincí na sobě také nese obrazové a písemné ,výtvarně zpracované dobové poselství . A právě sběratelé , kteří se obklopují věcmi svého zájmu mají tendenci čas od času se k jednotlivým kouskům své sbírky vracet , brát si je do ruky , prohlížet si je a těšit se z nich. To je to , proč věci sbírají , to je to , co je obohacuje a těší , to je bonus sběratelství .A ta krabička by mě osobně vadila .Je to tak trochu jako kdyby jste měli obraz Picassa , ale měli ho v bance a jednou do roka si ho šli prohlédnout… A nebo ho měli na stěně , každý den ráno se z něj těšili , ale trochu tím riskovali …… :- )))
|
#292 28. 1. 2023, 21:59
|
|
Registrovaný uživatel |
Pěkný příspěvek. Říká se tomu smíšené pocity.
![]() V tomhle vlákně se diskutuje o konkrétních mincích Františka II. v luxusní zachovalosti. Mám jedno podobné kolečko (o pár roků starší ![]() |
#293 5. 2. 2023, 9:29
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Kluci, mám dotaz. Novověkem se moc nezabývám a možná tu i někde vysvětlení bude... ale než bych to našla ...
Nebo zda někdo víte, kde bych tu informaci našla- co vlastně symbolizuje kříž na křížových tolarech? |
#294 5. 2. 2023, 9:54
|
|
Registrovaný uživatel |
http://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/mince-a-doba-frantiska-ii-_post_-175544#post175544
Ocílka a iskry a plamene z nej spájajúce ![]() |
#295 5. 2. 2023, 10:01
|
|
Registrovaný uživatel |
...šľahajúce...
|
#296 5. 2. 2023, 10:36
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Moc děkuji!
![]() |
#297 9. 2. 2023, 18:21
|
|
Registrovaný uživatel |
To korunka: Dovolím si doplnit, že dle mě se na lícní straně křížového tolaru jedná o Ondřejský kříž (viz. tolary Marie Terezie) a ocílka se vyskytuje v popředí tohoto kříže pouze na mincích mužských panovníků.
|
#298 11. 2. 2023, 9:06
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Aha, děkuji, to jsou zajímavé informace
![]() |
#299 22. 2. 2023, 9:01
|
|
#300 22. 2. 2023, 12:41
|
|
Registrovaný uživatel |
Stránka: « < ... 8 9 10 11 12 13 >
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1