Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » František Jozef I. (*18.8.1830 +21.11.1916)

Vykupminci.cz
Numisargo

František Jozef I. (*18.8.1830 +21.11.1916)

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
patason napsal
Ještě bych doporučil srovnání se 1/4kr. z Chaurovy sbírky. Asi nejstarší vystopovatelný kus - ze sbírky F. R. Chaury (+1910!). Kdo si myslí, že ten je falešný?;-) A ten tedy rozhodně nemá úzké C...


Jenže tam je právě ten problém raznic, každá je origo k danému nominalu a nemusí být totožna s ostatními nominaly onoho ročníku a to zejména pokud se jedná o zkoušku...
Tak jak napsal Fidzi a Kučera, nejlépe požádat munzkabinett..
« Poslední úpravu provedl(a) barbar v 5. 3. 2020, 22:50. »
Registrovaný uživatel
No tak... je mi jasný, že 1/4kr. není 1kr. Existují ale 1/4, 1/2, 1, 2 a 3 krejcary 1851 C - varianty s úzkým a širokým C. Široké C mají i všechny ostatní oběžné mince z pražské mincovny z té doby (6kr. 1849, 20kr. 1852 velký i malý a 20kr. 1853-6 - jiné mince se v pražské mincovně nerazily); tyto oběžné mince se běžně vyskytují v různých stupních zachovalosti. Zkušební ražby většinou v lepších stavech (což ostatně moc nekoresponduje s tvrzením Evropy1, že byly dané do oběhu); nicméně zkušební ražby se širokým C jsou doložitelné už k roku 1910 (Chaurův 1/4kr.) a v oběhovém stavu, zatímco kusy s úzkým C jsou známé v celé sérii pouze ve špičkových - ergo sběratelsky zajímavějších stavech (navíc v ražebním stavu, zcela bez patiny - měď po 169 letech!). Stále mi z toho vychází, že pokud má být něco z toho fejk, jsou to ta úzká C. Srovnání s razidly by bylo opravdu zajímavé... (a možná bychom se nestačili divit - viz publikovaný případ dokonalých ruských rublů, které byly prohlášené za falza, protože nezapadly do razidel v petrohradské Ermitáži - tuším, že publikováno v hradeckých SZ)
Moderátor
No bude to těžké zpolehlivě prokázat,či vyvrátit . Škoda, že ten chauruv 1/4 krejcar, není onen pražský krejcar 1851.. Pak by vše bylo jednodušší..
Ja vycházím s úsudku, že ty kulatejši ruznotvaré C nejsou celkově ani mezi sebou totožné, vykazují rozdíly nejen v samotném znaků C, (někdy s háčkem, či vice zavřené), ale i v perlovci, okraji, opis praskla raznice. Přeci pokud je vyražen malý zkušební počet velmi pravděpodobně jednou raznicí, musí být zcela totožné.. A to je pro mne zásadní fakt. Samozřejmě mohu se plést, proto bez nevyvratitelneho důkazů, nejlépe onen munzkabinett to bude těžké...
Registrovaný uživatel
patason napsal
Zkušební ražby většinou v lepších stavech (což ostatně moc nekoresponduje s tvrzením Evropy1, že byly dané do oběhu); nicméně zkušební ražby se širokým C jsou doložitelné už k roku 1910 (Chaurův 1/4kr.) a v oběhovém stavu, zatímco kusy s úzkým C jsou známé v celé sérii pouze ve špičkových - ergo sběratelsky zajímavějších stavech (navíc v ražebním stavu, zcela bez patiny - měď po 169 letech!). Stále mi z toho vychází, že pokud má být něco z toho fejk, jsou to ta úzká C. Srovnání s razidly by bylo opravdu zajímavé...


I když jsem se hodně přemáhal, dovolím si napsat několik poznámek.

1) Z těch čtyřech krejcarů 1851 pouze jeden kus nevykazuje patinu. Ostatní kusy určitou patinu vykazují!

2) Stále nechcete pochopit, že měděná mince bez patiny je možná záležitost. Samozřejmě nikoli běžná, ale tyto kusy existují a v životě jsem těchto mincí zaregistroval nemalý počet. Hlavně se to týká měděných mincí s letopočtem 1816, které byly raženy ve vídeňské mincovně. Je samozřejmě jisté, že tyto mince spatřily světlo světa pravděpodobně až na sklonku ražby emise s tímto letopočtem, např. v letech 1850-52-tedy v době ražby emise s letopočtem 1851. Jeden naprosto bezvadný krejcar také vlastním. Ale pokud zajdeme trochu do historie, např, jsem viděl Krejcar 1805 H ro Přední Rakousy ve stejné zachovalosti atd. Tento seznam by nějaké položky obsahoval, ale opravdu již nehodlám vést diskuze na stále stejné, veřejně známé téma.

3) Když jsem napsal, že většina pražských měděných mincí s letopočtem 1851 skončila v oběhu, asi jsem se dopustil nepřesnosti, i když i některé velmi hezké kusy určité stopy poškození vykazují.

4) Napsat, že většina mincí s úzkým C je podezřelá, to je hodně odvážné, navíc bez bližší argumentace. U této emise není úzké C nic neobvyklého a pokud chceme seriózně danou problematiku posuzovat, pak musíme každý nominál posuzovat zcela nezávisle a to bez ohledu na vše ostatní. Podle mého názoru by měla existovat tento stav
3 krejcar 1851 C-široké C
2 krejcar 1851 C-úzké C
1 krejcar 1851 C-úzké C
1/2 krejcar 1851 C-úzké C
1/4 krejcar 1851 C-široké C
Toto rozčlenění ale berte s rezervou. Od doby kdy jsem se o tuto problematiku přestal zajímat, tak Vltavou proteklo hodně vody a již jsem pro tyto mince ztratil cit a určitou zažitou podvědomou automatiku.

5) Pokud se o tyto mince budu zajímat, pak mně především budou zajímat výstupy z aukcí, např. Rauch, Künker atd. Naopak kusy z našich aukcí budu brát s rezervou a to navíc, pokud budou vykazovat horší zachovalost, která se nechá zneužít a nebude o ně u lidí z oboru zájem.

6) Samozřejmě jakékoli dohady by dokázala rozptýlit mince, která je uložena např. ve Vídni. Na druhé straně tyto mince z velkých mezinárodních aukcí vykazují naprostou totožnost, z nichž většina je ve stavech, kdy se nedá hovořit o manipulaci s mincovní značkou a tyto mince ve většině případů vykazují i původní starou patinu. Tyto mince také vzbuzují zájem v řadech opravdových znalců, kteří se dané problematice věnují velmi dlouhou dobu a jejich zkušenosti si zaslouží obdiv. Tomu odpovídají i dosažené ceny, které v jakékoli době u těchto mincí dosahují svá předpokládaná maxima. To vše se nedá říci o mincích, které se objevují na našem malém písečku a jak říkají lidé znalý, již při prvním pohledu si nejsou jisti a proto jdou od toho. Navíc mincovní značky nejsou identické, každé písmeno C vykazuje jiné tvary.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Evropo díky. Stále mě ty krejcarove ražby lákají, ale když to tady vidím... :-D
Registrovaný uživatel
Děkuji všem diskutujícím za jejich čas a názor.
Hezký víkend.
Registrovaný uživatel
Fidzi napsal
[quote=Evropa1]
Evropa1 - prekvapuje ma tvoj názor. Práve ty si my tu vtĺkal do hlavy, že nemám veriť autoritám. (falzum XV.grajciara Leopolda I., ktoré na ebay dražil aj samotný Hollhuber) No a teraz nám tu jednu autoritu násilím vnucuješ. Vedomostne sa nedokážem porovnávať so zberateľom FJ I., lebo to nie je moja parketa. Ale ak sa pozriem na fotky tu prezentovaných mincí, tak jednoducho vidím rozdielnu značku mincovne pri minci od Fruhwalda a tých ostatných. Možno je to zlou fotografiou, ale možno nie.


Ještě si dovolím zareagovat na tvou reakci, která mě obviňuje ze slevování svých zásad a věřím pouze autoritě bez bližšího přesvědčení, což není naprosto pravda.

Sice jsem zde zaujal názor, že některé mince jsou pravé, ale není to pouze na základě názoru někoho jiného, ale naopak jedná se i o názor můj, který je zcela v souladu s názorem kolegy. Zájem o mince tohoto období jsem opustil před mnoha lety, ale stále mám alespoň základní přehled, jak se na celou problematiku dívat, co je podstatné, na co si dávat pozor a některá problematika mě zajímá doposud, i když se těmto ražbám fyzicky nevěnuji.

Kolegu znám možná 30 let a jsme ve stálém kontaktu, kdy jsme společně probírali mnoho témat, máme za sebou určitě stovky hodin diskuzí, ať již v osobní, či elektronické podobě. Jeho doménou zájmu jsou i tyto pražské měděné mince s letopočtem 1851. Jak jsem zmínil výše, jsem schopen se s ním v této problematice bavit v širší rovině, ale na jeho detailnější znalosti prostě nemám. Vše má dokonale zdokumentováno, včetně některých zákulisních výstupů, většinu mincí měl v ruce, má je prozkoumané a zanesené ve své paměti, kdy přesně ví, co každá ražba vykazuje, zda se jedná o položku s historií, či o nový kus. To neplatí pouze o těchto mincích, ale několikrát jsem zažil jeho preciznost i v jiných situacích a na tomto základě beru jeho závěry za velmi fundované. Na druhé straně neberu jeho závěry jako modlo, ale jedná se zároveň o moje názory, které vycházejí z diskuzí na tato témata a jeho neprůstřelnou argumentaci.

Měděné mince s letopočtem 1851 ve své podstatě patří k jediným opravdu vzácným pražským ražbám císaře FJI, v ostatních stříbrných příkladech se spíše jedná o dostupnější položky, které lze do své sbírky získat. Tyto stříbrné mince jsem měl kdysi kompletně zastoupené a ani to nedalo tolik snahy. Na tomto základě jsem předpokládal, že se do debaty připojí někteří sběratelé bohemiky, kteří budou mít tuto sběratelskou oblast zmapovanou a sdělí svoje zkušenosti-bohužel se tak nestalo.

Samozřejmě naprosto zaručený kus z muzea by celou problematiku vyřešil, ale to není absolutní řešení, které vyřeší vše. Předně se jedná o velmi zajímavé numismatické a sběratelské téma, kdy by mělo být naší snahou získat informace a z nich pochopit pravý stav a následně zaujmout postoj. Např. tato mince je pravá, protože za A, za B atd. Či k této minci mám výhrady, protože... Až toho budeme schopni, pak každá "pomoc" z muzea bude žádoucí. Pokud budeme opravdu svědomití, pak se bude jednat o pouhé potvrzení. Naopak já nejsem zastáncem stavu, kdy nebudu ochoten této problematice věnovat svůj čas a budu věřit, že konkrétní mince z muzea vyřeší vše a z absolutního neználka se rázem stane po zhlédnutí mince zaručený odborník.

Na základě výše napsaného já zaujímám k této problematice tento názor.

Ražby jednotlivých ročníků pražské emise s letopočtem 1851 patří k velmi, až mimořádně vzácným mincím, které jsem na trhu zaznamenal v počtech jednoho až čtyřech kusů a s největší pravděpodobností byly raženy pouze jedním souborem razidel. Zajímali by mě pouze kusy, které se vyskytují ve velkých aukcích, některé z nich mají i svojí historii. Pokud bych se o tuto problematiku zajímal, měl bych všechny tyto kusy v ruce, měl bych tyto mince uloženy v paměti a v případě výskytu více kusů by musely být absolutně identické. Zajímal bych se pouze o mince v pěkné zachovalosti, které by nevykazovaly ani náznakem nějaký zásah do plochy poblíž mincovní značky. Zároveň bych sháněl informace a v případě mého zájmu bych sledoval zájem o ně. Pokud by zájem byl z řad předpokládaných zájemců, dražil bych. Pokud by se drželi stranou, nedražil bych! Opět preferuji zachovalost, na což jsou zde někteří diskutující alergičtí, ale podle mého názoru se v tomto případě jedná o nutnost. Buď na hezkou minci budu mít a koupím si ji, nebo nemám a nebudu se o ní snažit. Podle mého názoru každý kompromis- za málo peněz, málo muziky- by se mohl vymstít do stavu-za málo peněz, žádná muzika.[/quote=Fidzi]
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Lopez, ty si dostal nejaký nápad alebo lepšiu fotku toho grajciara?
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Moderátor
Ještě jeden exemplář se mi podařilo nalézt..
Aukce 24-25 květen 2018 Dorotheum pol. 860.

Dale jsem sestavil foto ostatních nominálnu pražské mincovny daného ročníku.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Chybí 1/2 krejcar, kvalitní foto se mi nepodařilo nalézt..

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Ne,ani lepší foto..
Tyto pražské ražby FJI.jdou tak trochu mimo mne-proto jsem také vznesl dotaz sběratele,který se na mne mailem obrátil sem na sběratel.com.
Musím uznat že to byla velmi zajímavá debata kterou jsem pročetl několikrát,a jsem rád za každý nový poznatek který jsem mohl"nasát".
Mám velmi rád tyto numismatické otazníky,a větší či menší neznámé,at už jsou z jakéhokoli období.


Nyní mne čeká pár dní lenošení,a už se nemohu dočkat až se zabořím do toho svého kulatého koníčka,a nebudu muset nikoho a nic vnímat.. ;)
Moderátor
Podle mého názoru by měla existovat tento stav
3 krejcar 1851 C-široké C
2 krejcar 1851 C-úzké C
1 krejcar 1851 C-úzké C
1/2 krejcar 1851 C-úzké C
1/4 krejcar 1851 C-široké C

Po mém průzkumu několika exemplářu různých nominálnu (vyjimaje onoho 1/2 krejcaru bez foto) a jejich vzájemném porovnávání mohu jen souhlasit s popisem kolegy Evropy.
Moderátor
Zajímavá změna názoru, nejdříve jste měl krejcar s úzkým C jako podezřelý. Na rozdíl od výběru z různých aukcí sem dávám všechny nominály z již zmiňované staré rozsáhlé sbírky mincí FJI - Rauch 85. aukce, položky 4034, 4039, 4043, 4048 a 4053 o které údajný kolega Evropy1 prohlásil "pokud se dá něčemu na 100% věřit..." Žádnou tabulku sestavovat nebudu, můj názor na relevantní potvrzení pravosti jsem již dříve uvedl.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
… údajný kolega Evropy1...


Od vás bych právě čekal zcela jiný přístup, protože pražské ražby vás zajímají, některé sbíráte a měděná emise s letopočtem 1851 je jediným zajímavým tématem této doby. Na tomto základě bych spíše předpokládal, že budete tyto informace brát jako zasluhující si pozornosti a budete mít snahu se něco nového dozvědět. Tyto informace se stanou výchozími informacemi pro utvoření si vlastního názoru a budete se řídit podle hesla-důvěřuj, ale prověřuj. Také bych čekal, že budete mít zájem se s daným kolegou seznámit a třeba vyslechnout část jeho argumentů, které sesbíral za několik let. Ono je ale mnohem jednodušší o celé problematice nic nevědět a vše zpochybňovat.

Kolega není, nějaký údajný, ale jedná se o živou bytost s konkrétním jménem. Sám víte, že když jsem vás seznamoval s některými lidmi, nikdy se tak nedělo v rovině někdo údajný, proto bych čekal, že si tyto poznámky odpustíte, protože jsou vůči mně, i vůči kolegovi dost neslušné.

Nedivme se pak, že někteří lidé nemají zájem se zde jakkoli angažovat, protože jejich snaha se většinou obrátí proti nim, kdy bude zpochybňováno naprosto vše, i to, co je veřejně známo. Když zde začala tato diskuze také chvíli trvalo, než jsem se zorientoval a proto jsem vznesl dotaz na kolegu, který sdělil nějaký názor, který jsem poskytl. Opravdu jsem pitomec, který měl dobrou vůli, i když jsem již několikrát narazil, stále si ale nedám pokoj. Opravdu je lepší být pouhým konzumentem informací druhých a do ničeho se nemotat. Příště si již opravdu naplácám přes ruce a do ničeho se nebudu angažovat!
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
V mém prvním příspěvků jsem se zmiňoval o tom že se mi zdají podezřelé a jak budu mít čas tak na ně podrobně kouknu..

A myslím, že vcelku s jasným výsledkem mého průzkumu (bádání) se přikláním k názoru Evropy..
Včera jsem měl čas a ze zvědavosti jsem si prověřil ono tvrzení Evropy o tvarech mincovních značek nominálnu,které souhlasí.

Jinak pěkná sestava, nominálny 1/4 a 3 krejcaru mají odlišný (zaoblený tvar C)..
Moderátor
To Evropa1 - Nikoho jsem nezpochybňoval, názor Vašeho kolegy beru na vědomí, ale právě podle hesla "důvěřuj ale prověřuj" jej nemohu brát za jediný rozhodující a konečný. Zejména když u posuzování těchto vzácných ražeb chyběla základní argumentace podložená např. expertizami z vídeňské mincovny (uložení razidel mincí habsb. monarchie), vídeňského mincovního kabinetu apod. Ještě poznámka - nechápu proč berete každý trochu odlišný názor jako nepřátelský proti Vám.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
Ještě poznámka - nechápu proč berete každý trochu odlišný názor jako nepřátelský proti Vám.


Já neberu Váš názor za nepřátelský, pokud bude společnou snahou hledání nějakého výsledků a to ať kohokoli, pak jedině dobře. Mě pouze "nadzvedl" termín údajný, protože ten ve své podstatě znamená, že jsem si kolegu vymyslel.
Buď mně věříte a pak budete používat termín kolega Evropy, nebo je můj důraz na kolegu nedůvěryhodný, možná jsem si ho pouze vymyslel a budete psát údajný.

Na numismatice a sběratelství je přeci nádherné to, že se na něčem podílíme, že sdílíme některé informace, že máme snahu se vlastním úsilím k něčemu dopracovat. Já se pohybuji na jiném písečku, některé mince si nebudu moci dovolit, ale zajímal jsem se o ně a mám na ně nějaký názor, ke kterému jsem došel po diskuzích s kolegy. Několikrát jsem se zmýlil, někdy jsem měl v principu pravdu, ale upravit jsem musel některé jednotlivosti a to je na naší zálibě to nejhezčí, protože ať budu probuzen v noci, jsem schopen říci svůj názor.

Velmi důležité jsou také kontakty na lidi, kteří mají k dané problematice co říci, jejich informace se možná dědí a pokud spousta střípků zapadá do celkového obrazu, lze mluvit o vysoce pravděpodobném výsledku. Důležité jsou zákulisní informace, které mohou vykazovat zcela jiné odstíny pravdy atd. Samozřejmě mince z muzea mají svojí váhu-kolega v některých případech touto procedurou také prošel, ale Vy při koupi každé dražší mince nejdříve hledáte informace v muzeu?
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
Tyto mladé záležitosti jdou mimo mě, tak se k nim nechci vyjadřovat. Jen mě napadlo srovnat literu C ze značky mincovny se stejnými literami na lícní straně. Na první pohled vypadají, že jsou stejně velké a byly tak zřejmě do razidla vybity jedním kolkem. Pokud by v provedení těch liter byly nějaké rozdíly, mohlo by to být indicií k možným pochybnostem ... Zkuste zvážit i tento pohled (ale třeba jsem úplně mimo ...)
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
Tyto mladé záležitosti jdou mimo mě, tak se k nim nechci vyjadřovat. Jen mě napadlo srovnat literu C ze značky mincovny se stejnými literami na lícní straně. Na první pohled vypadají, že jsou stejně velké a byly tak zřejmě do razidla vybity jedním kolkem. Pokud by v provedení těch liter byly nějaké rozdíly, mohlo by to být indicií k možným pochybnostem ... Zkuste zvážit i tento pohled (ale třeba jsem úplně mimo ...)


Klobouk dolů-klaním se, to má opravdu logiku a stálo by to za úvahu brát tento zřetel v potaz.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Evropa1 napsal
... ale Vy při koupi každé dražší mince nejdříve hledáte informace v muzeu?

potěším Vás, nehledám, víte že před aukcí je to z časového hlediska prakticky nemožné (snad jen pokud máte v muzeích velmi dobré kontakty). Pro vaši informaci - chtěl jsem mít ve sbírce jeden z těchto nominálů 1851 z pražské mincovny, proto jsem uvítal již zmiňovanou aukci Rauch 85. Původ této sbírky byl důvěryhodný a nějaké další informace o těchto ražbách jsem také měl, proto jsem se osobně vypravil do Vídně, všechny nominály jsem si ještě před aukcí podrobně prohlédl a podařilo se mi vydražit zde uvedený 1/2 krejcar. Je samozřejmě mojí chybou že to co zde doporučuji jsem dosud neudělal sám. Právě proto ale nikoho nepřesvědčuji o jeho jednoznačné pravosti, jako třeba Váš kolega u probíraného jednokrejcaru. Před lety jsem sbírání mincí trochu upozadil, věnoval jsem se a stále věnuji spíše badatelské činnosti jiného numismatického zaměření. Zásluhou této práce již potřebné kontakty ve Vídni mám a tak snad časem u mě dojde i na ten 1/2 krejcar.
Registrovaný uživatel
K této minci Vám gratuluji a můžete potvrdit, zda se v tomto případě opravdu jedná o úzké C?

Děkuji.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
mince je v bance, ale podle vlastních starších fotek obdoba zde prezentovaných úzkých C.
Registrovaný uživatel
Kucera napsal
mince je v bance, ale podle vlastních starších fotek obdoba zde prezentovaných úzkých C.


Děkuji.

Víte kolega mince z aukce Rauch bere jako důvěryhodné, tyto mince bere jako základ, od kterého se jeho výzkumy posunují dál. Pak každý další výskyt konfrontuje s těmito mincemi. V některých případech ale není tak kategorický a používá termín s největší pravděpodobností a to v případech, kdy se výskyt pohybuje v rovině např. jednoho, či dvou kusů. Z tohoto důvodu bere za prokázaný tvar značky u nominálu 1/4, 1 a 2 krejcar. V ostatních případech používá termín s největší pravděpodobností. Vždy není tak kategorický a vykazuje i určitou pokoru.

Když se zde prvně objevilo toto téma, bohužel většina diskutujících neměla s tímto tématem žádné zkušenosti a podle toho úroveň diskuze vypadala. Až po přeposlání alespoň zevrubného názoru kolegy dostala debata nějaký názor, od kterého se mohla odvíjet dál. Pokud jste všechny tyto nominály viděl, jistě jste zkoumal jejich značky a na tomto základě jste se mohl této debaty zúčastnit a některé názory potvrdit, či vyslovit i určité pochybností. Myslím, že by to bylo vhodné pro každého, kdo se tomuto tématu věnuje, včetně Vás.

Kdysi mně sdělil jiný kolega toto: Kdo toto téma zná, ten měl v ruce stovky mincí emise 1851 a přesně ví, jak mají vypadat. Pokud mezi 100 mincí dáte padělek, vždy ho najde, pokud mezi sto padělků dáte jednu pravou minci, také jí okamžitě najde. Tedy označit ražbu s letopočtem 1851 za pravou je pouze otázka praxe. Pokud tento člověk dostane do ruky minci se značkou C, okamžitě pozná, zda se jedná o ražbu z emise 1851, či o celkový padělek. Pokud se bude jednat o ražbu pravou, poté bude zkoumat, zda se nejedná o značku předělávanou a dostaneme se do bodu, kdy budeme z podvědomí vytahovat vsugerované střípky, které jsme získali na základě nejrůznějších indicií.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 8. 3. 2020, 13:06. »
Moderátor
Evropa1 napsal
kacuro napsal
Tyto mladé záležitosti jdou mimo mě, tak se k nim nechci vyjadřovat. Jen mě napadlo srovnat literu C ze značky mincovny se stejnými literami na lícní straně. Na první pohled vypadají, že jsou stejně velké a byly tak zřejmě do razidla vybity jedním kolkem. Pokud by v provedení těch liter byly nějaké rozdíly, mohlo by to být indicií k možným pochybnostem ... Zkuste zvážit i tento pohled (ale třeba jsem úplně mimo ...)



Klobouk dolů-klaním se, to má opravdu logiku a stálo by to za úvahu brát tento zřetel v potaz.



Pánové určité posuzovací praktiky by se neměly zveřejňovat, měli by tak zůstat v užším kruhu...
Osobně mám při posuzování vytvořené určité osnovy podle kterých se postupně snažím dopracovat k výsledku(včetně oné shody písmen mincovny s opisem ) a poté celkově hodnotít všechny výsledné faktory.. Samozřejmě pokud dotyčná mince splňuje všechny předpoklady těchto osnov..
Moderátor
Když se zde prvně objevilo toto téma, bohužel většina diskutujících neměla s tímto tématem žádné zkušenosti a podle toho úroveň diskuze vypadala. Až po přeposlání alespoň zevrubného názoru kolegy dostala debata nějaký názor, od kterého se mohla odvíjet dál. Pokud jste všechny tyto nominály viděl, jistě jste zkoumal jejich značky a na tomto základě jste se mohl této debaty zúčastnit a některé názory potvrdit, či vyslovit i určité pochybností. Myslím, že by to bylo vhodné pro každého, kdo se tomuto tématu věnuje, včetně Vás.

Pane kolego Evropo nezlob te se, ale já mám o této debatě svůj názor na zdejší postupný průběh smysluplných (věcných k posudku mince) příspěvků.. A mohu vám s čistým svědomím říct, že díky oněm faktorům, které jsem zde uváděl, jsem vás podpořil(a to bez ohledu na naší zdejší vzájemnou minulost) ve vašem počátečním bezprukazném tvrzení, typu jedna baba povidala. Vy jste toto pouze rozvinul v pomyslném či reálném formě onoho vašeho kolegy.. Možná bych od vás čekal zkromnějši přístup a to ke všem ostatním zúčastněným...
Děkuji..
« Poslední úpravu provedl(a) barbar v 8. 3. 2020, 16:52. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 19 20 21 22 23 24 25 26 27 ... > »

Sběratel.com » Mince Habsburků » František Jozef I. (*18.8.1830 +21.11.1916)

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1