Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Frantisek Jozef I. ~ dukaty

Vykupminci.cz
Numisargo

Frantisek Jozef I. ~ dukaty

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravim, dlhsi cas sa snazim dopatrat vtedajsej hodnoty dukatu,
viem ze za starsich casov platil pomer 1 dukat = 1 toliar a pob. (za konvencnej meny), ale aky bol pomer za frantiska jozefa po zmeneni konvencnej meny na menu rakusku a potom na korunovu?
Kam mierim?Len sa snazim zistit co si clovek vtedy za 1 dukat mohol dovolit, hockto ma neake informacie (nemusia sa tykat len dukatu, moze byt hocico) tak nech mi ich prosim poskytne, velmi ma to totiz zaujima.
Dakujem
Moderátor
a prehled o tom, co si mohl koupit za zlatnik ci pozdeji za korunu mate?

pokud ano, staci vam si pouze prepocitat, kolik byl dukat na zlatnik ci korunu (v teto uvaze nepredpokladam, ze by ctyri stribrne zlatniky mely tehdy jinou hodnotu, nez zlaty ctyrzlatnik a nebo ze by dve stribrne petikoruny mely drive jinou hodnotu nez zlata desetikoruna)

pak by i tehdejsi kupni sila zlate mince mela byt adekvatni obsahu draheho kovu v ni a bylo jedno, zda to byla desetikoruna, dvacetikoruna ci stokoruna a nebo dukat.

jinak v desetikorune je asi 3,05 g ryziho zlata, v dukatu pak 3,44 g ryziho zlata, tudiz za dukat slo koupit asi 1,13-ti nasobek toho, co za desetikorunu. podobne zlatnik (prepocteno ze ctyrzlatniku) formalne obsahoval asi 0,73 g ryziho zlata, takze za dukat slo nakoupit 4,71x vice stejneho zbozi nez za zlatnik.

ovsem, jaka byla realita nas mozna pouci zkusenejsi :)
Moderátor
a zde takove zajimave pocteni o cenach za RU v Praze, nutici nas mimo jine zamyslet se nad tim, kolik naprosto zbytecnych vyzirek (a je jedno, z jake strany spektra) zivime ve vlade:

http://magazin.e15.cz/bydleni/regiony/za-frantiska-josefa-i-se-zilo-v-praze-opravdu-celkem-blaze-979048
Registrovaný uživatel
hmm
Zaujimava uvaha, kazdopadne dakujem aj za tuto informaciu
Registrovaný uživatel
naopak, já bych byl řád, že i když různé aparáty bují (a kde lidi zaměstnat?), tak je ten posun životní úrovně markantní
Moderátor
no, jenze mnohem markantnejsi by byl, kdyby tento stat stale a porad nevedli zlodeji, flakaci a notorici - a vo tom to je. pak by mi nevadilo si je platit.
Registrovaný uživatel
Mince ako dukáty alebo toliare plnili v dobe F.J.I. v podstate úlohu obchodných mincí. Neboli bežným obeživom. Ich hodnota bola určená cenou kovu. Dnes by sme ich mohli prirovnať k napr. strieborným 1oz alebo zlatým rakúskym Filharmonikerom, ktorých hodnotu tiež určuje kov z ktorého sú vyrazené.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Mince Habsburků » Frantisek Jozef I. ~ dukaty

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1