Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » groše Jiřího z Poděbrad

Vykupminci.cz
Numisargo

groše Jiřího z Poděbrad

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
korunka napsal
Sevci- stejný případ, co tu máme my všichni. Revers ano, avers díky perle na koruně ne.


Takže je to I.c? Mám ještě jednoho Jiříka. Tento nez tečky nad korunou už asi bude ten I.a/8.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Právě že vidíš dobře. Mně to také leží v hlavě...
Navíc těchto pět mincí, co jsme zmiňovali, určuje jen jednu novou vaiantu... buď křížená razidla- l.a/8 a c/1, nebo novou variantu c, ... a může za to jen ta perla na koruně...

Sevci- ten už by myslím odpovídal...
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 5. 12. 2011, 13:51. »
Registrovaný uživatel
..koukám, že ten s vylomenými punci v S má i Garfíld na str.5 :lol:
Kurník, dejte sem někdo taky nějakou jinou variantu :lol: :lol: :lol:
Moderátor
ja mam jeste nove toto, to jsem sem nestihl dat - ani sem nekoukal, co to je

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to je vtip, ne? Ten má také ty poškozené puncy (koukám, že všude píšu punci, ale bypadá to s měkým lépe :lol: ) a stejná varianta :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 5. 12. 2011, 15:14. »
Registrovaný uživatel
Aby ten pripadny prispevek nebyl trochu fadni :D
Registrovaný uživatel
...mám ti ty své vůbec posílat? Teď už je to asi zbytečné, když máš s mnohými z nás stejný :lol:
Registrovaný uživatel
To oliver.
Jestli mohu jednu poznámku.
Kdysi jsme s kamarádem sbírali pražské groše a dělali jsme si svoje rozbory variant, váhy atd., ale vážili jsme pouze mince pěkně zachovalé. Jinak ty hodnoty jsou velice nepřesné a zavádějící, protože nezjistíme kolik procent již mincím vzal jejich oběh. U grošů Václava II to nebyl problém, protože jsme dali do kupy snad šedesát mincí, né horších než jedna. U grošů ostatních panovníků, to bude mnohem složitější, ale časem se také objevují dobré soubory, v obstojných stavech. Nedávno jsem viděl kontramarkované groše Václava IV a také tam nebyla horší mince než přísná dvojka atd. tedy ani zde nebyly žádná lízátka, jak to běžně u těchto mincí bývá.
Jiná je otázka variant, tam na váze tolik nezáleží, ale zde jde hlavně o průkaznost, která musí být na první pohled zcela jasná a neoddiskutovatelná.
Registrovaný uživatel
... a teď jsem si všimla ještě něčeho- ten sevciho úplně nahoře, který je ale asi opravdu I.a/8 ty vylomené puncy má také, ale nemá právě tu perlu na vrcholu lilie! To je fakt sranda. Takže je vidět, že se tahle dvě razidla, s perlou i bez ní, zhotovovala v podstatě ve stejnou dobu ze stejných punců, ne? (pokud ta perla není jen nedoražená)
Moderátor
me se dostal do ruky nedavno a nemel sem cas resit, co je zac. je to teda totozny s nejakym z tech, co jsem daval?! s tim druhym?

o to zajimavejsi bude i analyza a moznost odhaleni prip. padelku a na vetsim vzorku i smerodatnejsi metrologie. mam tu moznost i dalsich analyz, takze naopak to zacina byt zajimave ;)
Moderátor
Evropa1 napsal
...dělali jsme si svoje rozbory variant, váhy atd., ale vážili jsme pouze mince pěkně zachovalé. Jinak ty hodnoty jsou velice nepřesné a zavádějící, protože nezjistíme kolik procent již mincím vzal jejich oběh...


urcite neminim(e) delat ukvapene zavery jen na zaklade hmotnosti, dokonce ani na zaklade ryzosti. jsou tu i dalsi ukazatele, co se da analyzovat a proverovat. predem neni jiste nic, je treba zkusit a pak se uvidi. je klidne mozne, ze se zjisti, ze mame kupu dat a nevime co s nima. to ale na strane druhe neznamena, ze nema smysl je zjistovat. mohou nekomu poslouzit pozdeji.

kazdopadne neni uplne zanedbatelny fakt, ze se s nejakou variantou, drive nepopsanou, najednou roztrhl pytel. neco to znamena - dve alternativy jsem naznacil.
Registrovaný uživatel
oliver napsal
me se dostal do ruky nedavno a nemel sem cas resit, co je zac. je to teda totozny s nejakym z tech, co jsem daval?! s tim druhym?

Spojitost bych, pokud jsem se dívala na ty správné ve tvém příspěvku, viděla u obou! Oba mají totiž vylomené puncy v S ale na tom prvním je vidět na koruně perla, na tom druhém vidět není, pokud nebyla jen nedoražena. Jde o to, jak dlouho se používal deformovaný punc S (ale i ty ostatní poničená písmena) pro výrobu razidel. Možná by se to dalo vystopovat právě podle ostatních vylámaných punců. Koukám, že se to stále více zamotává :lol:
Registrovaný uživatel
Je fakt, že se docela často nalézají poklady, které se rozptýlí mezi sběratele. Bohužel nikdo neví, kde se našly a jaké byly nálezové okolnosti. Před časem byl prodávaný soubor o osmdesáti kusech grošů Václava II, včetně vzácných variant.
Co se týká váhy. Groše byly zavedené jako věčná mince, kdy se nemělo hýbat s ryzostí, ani váhou, ale v neklidných dobách to neplatilo a ražba se začala odflakovat. Proto pro nás bylo tehdy velice důležité, aby mince byly v dobré jakosti, protože se nechalo vypozorovat hodně zajímavých souvislostí, které asi korespondovaly s vývojem doby. Proto i ta poznámka, že je možná na prvním místě nejdůležitější pochopení doby a jejího vývoje na základě historických souvislostí. Pak některé věci do sebe pěkně zapadají.
Registrovaný uživatel
Oliver ...ten tvůj druhý z toho odkazu má, ale za lvem, jak sám v tom článku píšeš, navíc malý měsíček, v místě, kde není obvyklý a kolem ocasu tři tečky, takže to je také nepopsaná varianta.
Registrovaný uživatel
To korunka.
Malá poznámka. Je velice důležité stanovit rozlišovací hlediska základních typů a těch se držet. Vše ostatní budou pouze podvarianty, nebo nepodstatné detaily. Jinak bys mohla nalézt desítky nových variant, které by jimi, ale nemusely ve skutečnosti být.
Moderátor
jen tak na okraj: ten prvni mam uz par let (presne to bude za par dni 6 let z kamenneho obchodu v Brne), druhy mam cca jeden rok z aukra a posledni jsem dostal jako naturalii asi pred mesicem

zaver je takovy, ze druhy a treti by snad mohli mit puvodem neco spolecneho (ze stejneho hnizda), ale u toho prvniho o tom dost pochybuji.

Evropa1: urcite, rozumim a chapu. uvidime, kolik se sejde materialu, ale zatim se studii podobneho rozsahu nepocitam. slo mi o zachyceni tech par variant, co se tu ukazaly, pokud mozno trochu vedecky - s podlozenim alespon zakladnich zjistitelnych informaci
Registrovaný uživatel
Evropa- To je samozřejmé. Jakákoliv nuance kresby lva - znaménka navíc a pod., i opisové varianty a pod. jsou již faktory, které vedou k rozlišení variant a ty zde splněny jsou. Ty vylámané puncy by nás mohly dovést k tomu, jak se razidla používala po sobě podle velikosti opotřebení punců. Protože Jiří nevládl moc dlouho, variant nebude tolik jako u jiných panovníků. Jde jen o to některé prvky v budoucí typologii sjednotit- třeba jako ta koruna bez perly a s ní bych sjednotila jako jednu variantu, protože nemusí být jasné, kdy byla a kdy nebyla doražena. Podobně jako je tomu u typologie na Karla lV., kde je uvedeno několik variant koruny u jednoho typu.
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 5. 12. 2011, 16:11. »
Registrovaný uživatel
oliver napsal
zaver je takovy, ze druhy a treti by snad mohli mit puvodem neco spolecneho (ze stejneho hnizda), ale u toho prvniho o tom dost pochybuji.

..já myslím, že teď už je to jedno, protože ty vylámané puncy má tady velké množství grošů a většinou je to stejná varianta, ale ne vždy, jak se ukázalo u toho tvého s tím měsíčkem navíc. Jde už jen o to, mít je v ruce a zjistit, zda jsou ze stejných razidel či nikoliv a podle toho vystopovat, jak dlouho se právě ty vylámané puncy používaly pro výrobu razidel.
Jinak teď už je jasné a mnohými včetně tvých prokázané, že se nejčastěji vyskytují groše s ležatými S v kombinaci s korunou, kde je na vrcholu perla. Je otázkou, zda u těch, co není, není jen nedoražená. Myslím, že si asi postupně začnu stahovat fotky grošů a snažit se to také vysledovat. (udělat něco jako pracovní verzy typologie, pokud už na tom někdo nepracuje)
Registrovaný uživatel
korunka napsal
Protože Jiří nevládl moc dlouho, variant nebude tolik jako u jiných panovníků.


Leni, v tomto ohledu není doba vlády JP důležitá, protože se ví, že s ražbou PG začal až v roce 1469 a umírá 1471, takže PG razil jen necelé dva roky. proto je také tak málo typů, ale těch opisových variant holt bude díky poškození razidel více
Moderátor
no nevim, muj nazor je takovy ze gros vyrazeny poskozenym razidlem nebo takovym razidlem do ktereho byla cast opisu vyrazena poskozenym puncem by se nemel vydavat za opisovou variantu.
Registrovaný uživatel
to samozřejmě ne, ale otázkou je, zda půjde ověřit, zda se jedná o chybu poškozením razidel či punců nebo už ten punc byl takto vyroben (ať už záměrně či nedbalostí ...)
Moderátor
co se tyce poskozeni razidel - myslim, ze alespon cast pripadu by u zachovalejsich pripadu sla posoudit po analyze obrazu pri vetsim zvetseni. nicmene bych nezoufal dopredu :)
Registrovaný uživatel
zdar Oli, Tebe už jsem tu dlouho neviděl ;) Ty jdeš na to vědecky, tudíž je předpoklad, že na to přijdeš :)
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
.. s ražbou PG začal až v roce 1469 a umírá 1471, takže PG razil jen necelé dva roky.

Máš vlastně pravdu, to mi momentálně nedošlo... :lol:
Proto možná ta obrovská četnost stejného typu a mincí, které ty poškozené puncy mají. Jako opisovou variantu bych je možná také neřadila, i když co jsem se dívala na aukce, tak jich je s touto vadou opravdu hodně, ale určitě jako poznámku k těmto mincím bych to uvedla,...
Moderátor
kacuro napsal
zdar Oli, Tebe už jsem tu dlouho neviděl ;) Ty jdeš na to vědecky, tudíž je předpoklad, že na to přijdeš :)


ahoj :), mam toho posledni rok dost v praci + snazim se trochu zkoumat i mince, tak moc nepisu, ale obcas sem kouknu a protoze tohle sleduju z duvodu vlastniho zajmu (o tom, ze bych chtel na to tema neco sepsat jsem rikal uz jacxovi na konferenci PPC), tak mi nedalo se zapojit :)

jestli na to prijdem nevim, ale zkusit se to muze

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... > »

Sběratel.com » Pražské groše » groše Jiřího z Poděbrad

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1