V katalogu katalogizace Pof. 1205 je známka uváděna jako průsvitka svislá.
Takhle na první pohled se mi nezdá, že by ležatá verze Pof. 1205 byla běžnou katalogovou variantou. Ale vaše skenování je velmi zajímavé – určitě bych zkusil pohledat víc info.
Zatím moc děkuji, zkusím tedy pohledat, případně se poptat.
Zkontroloval jsem si svoje čtyři známky Pernšten s P9 a všechny mají průsvitku ve stejné vodorovné poloze jako máš ty na svém skenu. Hledal jsem další info, ale mám jen Katalog Pofis z roku 2015 s vyobrazením průsvitky, kde je na obrázku pootočená o 90 stupňů.
Pánové, já jsem se zatím nevmísil do diskuse, neb nejsem odborník na čssr. Nicméně v této podobě je toto vlákno chaotické a pro případné laické čtenáře bez faktického závěru.
Známka Pofis 1205 z roku 1961 je pokračováním serie známek z roku 1960 pofis 1101-1108. Známka 30h zelená byla v roce 1961 znovu vytištěna, tentokráte ovšem s průsvitkou označovanou jako vzor tapety.
Nechci nyní polemizovat s výše uvedenými výklady hovořícími o horizontální, nebo vertikální. Já to nevím, jak který katalog toto označuje. Nevím proto, že jsem to nenalezl.
Ale domnívám se, že známka tištěná v roce 1961 má průsvitku jak ji ukazuje tazatel kolega cichradav, tedy čáry v elipse jsou nastojato. Já osobně bych tuto verzi tedy nazval spíše jako vertikální. Ale jak píšu, pokud existuje faktický oficiální pojem jak která poloha této průsvitky nazývané "vzor tapety" se má nazývat , tak at to někdo napíše.
Ale pokračuji, ve sbírce mám z roku 1961 tedy všechny známky s průsvitkou , kde jsou v elipse kolmice.
Katalogy pofis do roku 1982 /kontroloval jsem 3 starší katalogy/ všechny uvádí tuto polohu prusvitky, jak píšu.:

Takže to je standartní známka se standartní prusvitkou.
tato známka byla v roce 1964 dotištěna. Osobně se tedy domnívám a ve sbírce mám rovněž kusy s prusvitkou kde v elipse jsou čáry vodorovně, že v tomto roce se tiskla na papír jinak než v roce 1961. Ale to by nám řekl asi jenom tiskař.
Rovněž pozdější pofis, případně jiné katalogy, uvádějí pak tento obrázek bez vysvětlení, tedy i speciálka katalog 2015.
Závěr:
tato známka může být s čarami v elipse jak vertikálními, tak horizontálními, nic to nemění na její hodnotě.
Chyba katalogu Pofis však je, že mate filatelisty bez bližšího vysvětlení.
Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Věcně vzato, vzor jako takový je vodorovný. Elipsy jsou naležato. Hlavní motiv je vodorovně.
Jiná věc, kterou jsem se nezabýval, ale tak mne fčil napadla, kde se ta průsvitka vzala? Žádná jiná známka ji nemá a, pokud mne paměť neklame, kolky taky ne (ale to se mohu plésti, tak staré kolky jsem nepoužíval a ty, co jsem si lepil na tubus, byly zase starší - prvorepublikové a protentokrátní a ty měly kde co, ale průsvitky taky ne.
K 1205 již žádná poznámka?
Ona ta prusvitka není až tak zajímavá věc. Tedy pokud pomineme právě výskyt jen u jedné známky plus pár dalších filatelistických materiálech.
Ale jak je to u 1205 s druhem papíru?
Jak 1104, tak 1205 mám na papíru bílém i OZ, čisté i ražené. A v případě 1104 to je známka s vyšší katalogovou hodnotou.
Jak to tedy je s rozdílem papíru u známky 1205? Je též ve verzi OZ tak hodnotná? Zde mám čtyřblok, to by se mi už líbilo.
Obě známky viz:

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.