Zdravim, o sutroch neviem zhola nic, ale mam doma tri kusky asi rovnakeho "kamena" . . ak je to teda kamen.🙂 Nahodou som narazil na toto forum kde sa riesia aj kamene a mineraly. Snad mi pomozete.
Nasiel som ho na stretdnom slovensku (mozno az pri tatrach🙂 pred cca 16timy rokmi. Boli sme na ture a tieto kamene som nasiel pocas mojho padu zo zrazu vo svahu pri luke. Uz si presne nepamatam lokalitu, bol som male decko este. Odvtedy ich mam doma a nikdy som nevedel co to je.
Mam celkovo tri kusky doma. ( po objaveni jedneho som prezrel vtedy este okolie a nasiel som dva mensie kusky )
Ak vylucite ze ide o sklo alebo co skusim nafotit aj ostatne. Tento je najvacsi a najkrajsi z nich.

Minerály nie je moja silná stránka ,ale odporúčam skúsiť tento test .
Aragonit býva biely, bezfarebný, sivý, žltkastý, zelenkavý, modravý, podľa druhu prímesí. Má biely vryp. Je to priehľadný až priesvitný minerál so skleným leskom.
vznik
Aragonit vzniká v premenených a usadených horninách, jaskyniach vápencových oblastí, na rudných žilách a okolo termálnych prameňov. Často vypĺňa pukliny v sopečných horninách.
poznávanie
Aragonit sa so šumením rozpúšťa v studenej zriedenej kyseline chlorovodíkovej. V ultrafialovom svetle často fluoreskuje.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.