Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antické mince » Informace pro snadnější určení antických mincí

Vykupminci.cz
Numisargo

Informace pro snadnější určení antických mincí

Moderátoři: Misak33, smith, tenzor.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Tovy napsal
A poznamka k wiki - zakazat z vedeckeho hlediska wiki jako zdroj informaci na VS muzou jen hloupi joudove. Jen se s ni musi pracovat jako s kazdym jinym zdrojem - jakakoliv informace by se mela analyzovat a potvrdit ...


S tímto si dovolím nesouhlasit, za jakýmkoli vědeckým článkem je vždy nějaká konkrétní zodpovědná osoba, někdo, kdo si musí své teze obhájit a pokud to nedokáže, sám sebe usvědčí z nevědeckosti. Navíc každá vědecky podložená teze by měla být podložená relevantními důkazy a snadno ověřitelná. To samozřejmě neznamená, že i mezi "odborníky" se nemůže vyskytnout nějaký "trouba", který se objevuje v každé zájmové skupině ...

Zatímco na wiki si může v podstatě kdokoli napsat cokoli, stačí se přihlásit do týmu a bez jakýchkoli znalostí pouze vytvářet kompilované články .... Jsou to jen kompilace bez vlastního bádání jedince nebo týmu jedinců, kteří heslo vytvořili. Na druhou stranu zase netvrdím, že ti, co ta hesla tvoří, jsou naprostí pitomci a například v historické sekci jsou některá hesla velmi dobře zpracovaná. Jak už jsem psal dříve, jako obecný přehled mnohdy postačí a kdo se chce dozvědět více, může si přečíst nějakou odbornou knihu atd. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby ta hesla vytvořili vždy odborníci na danou problematiku. Třeba k tomu jednou dojde ...

Např. u nás na škole jsme museli ke splnění jednoho zápočtu zpracovat jedno heslo, které není na wikipedii a vytvořit ho jako wikipedické heslo na 4 stránky A4 i z odkazy na odbornou literaturu. Škoda, že to vyučující nedotáhl do konce, nespojil se s tvůrci wiki a neposkytl ty zdařilé články ke zveřejnění zde. Zrovna např. vysoké školy by mohli skrze své studenty wiki hesla tvořit a po kontrole odborníky je tam publikovat. To by pak mohla být wiki považována za relevantní zdroj ...
Registrovaný uživatel
Misak33 napsal
... Proc by odborna verejnost nemohla navstivit nas web take nechapu. A co je to vlastne odborna verejnost? Jen ti lide, kteri jsou cleny CNS a odebiraji jeji casopis? O tom bych si dovolil trochu pochybovat.


Protože ona "odborná veřejnost" je jakási uzavřená sekta akademických pracovníků, kteří si nenechají vzít práci nějakými "laiky". Tak to prostě je. Různé ty ústavy Akademie věd mají své odborné časopisy, konference a sborníky a jedině to, co je publikováno zde, je podle nich skutečná věda. Můžeš s tím nesouhlasit, můžeš proti tomu bojovat, ale to je tak jediné, co můžeš udělat :D

ČNS do toho netahej, to je organizace sběratelů, zájemců o numismatiku, stejně jako je svaz zahrádkářů, modelářů a dalších. Mezi členy je však i pár profesionálů nebo i amatérů, kteří ovšem provádí vlastní výzkum či nějakou badatelskou činnost, jejíž výsledky pak publikují. Tito jedinci, pokud jsou respektováni ostatními odborníky pak mohou tvořit odbornou veřejnost ... Alespoň takto nějak to vidím ...
Moderátor
k reagovani je tady toho vic, vcetne nazoru na wiki. na to budu reagovat tak, ze co ted napsal tenzor je dostatecne.

odborny casopis je terminus technikus. je zbytecne si pokladat otazku, co to je. zde je databaze rezenzovanych odbornych casopisu (neimpaktovanych) a odborne clanky patri prinejmensim tam:

http://www.vyzkum.cz/storage/att/56CD95E5453F0A261028BBC8262692AF/Seznam%202010%20aktualizace%20k%2019.8.2011.pdf

kdyz napisu odborny clanek tam, dostanu jako vedecky pracovnik sice naprosto nevyznamne, ale alespon nejake body. kdyz napisu clanek na web (kamkoliv), nedostanu nic, i kdybych tomu venoval 2x takove usili a cas (coz uz radeji si nachystam prednasku). stejne tak, pokud vedecky pracovnik napise prispevek nebo clanek na net, tak mu to nijak profesne nepomuze. kdyz napise do odborneho recenzovaneho casopisu, zapocita se mu par pidibodiku napr. k habilitaci v budoucnu.

u nas to z numismatiky jsou pouze Folia Numismatica a Numismaticke listy. na tento seznam aspiruje i Numismaticky sbornik, ale zatim tam NENI, resp. o tom nevim, mozna nekdo mate aktualnejsi seznam (podle mne bude az v roce 2014).

tudiz - je to jako byste po nekom chteli, aby svuj volny cas venoval bud uprave vlastniho dvorku a nebo sousedova. je to sice sobecke, ale z prace na vlastnim dvorku ma (alespon trosku) vlastni benefit, ale z upravy dvorku sousedova nema rekneme vubec nic.

v tomto ohledu je napr. "zbytecne" publikovat i v Mincich a bankovkach ci Hradeckych zpravach. osobne si to nemyslim, ale mysli si to "ti nahore". muzete vest srdnate reci o tom jak byste to delali jinak, ale zamyslete se nad tim, ze kazdy ma jine priority a pozice.

jinak vidim, ze mezitim zareagoval kacuro - a ma pravdu. ona odborna verejnost si mezi sebe nikoho moc poustet nechce. ukazkou napr. je situce, kdy renomovany numismatik diskutuje typologii PG Vaclava IV. dle Veseleho a existenci Hanovi typologie naprosto ignoruje. to musite zazit, abyste pochopili, o cem je rec. a presne. muzete s tim nesouhlasit, ale co s tim udelate? pokud nejste vystudovany historik, vzdy budete meneceni a za odborniky vas tito povazovat nikdy nebudou.
Registrovaný uživatel
Tenzor: Některé otázky asi i zůstanou navždy nezodpovězené. Všichni ti vojenští císaři a jejich uzurpátoři mají smůlu, že Historia Augusta je prakticky jediným pramenem (a ještě dosti pochybným), který se zabývá dějinami druhé poloviny třetího století. Jinak těch zmínek o Aureolovi najdeme v pramenech více, krátkou poznámku má Aurelius Victor nebo Zosimos, ale, jak jsi napsal, vesměs se jedná pouze o konstatování, že to byl uzurpátor a dostal, co zasloužil.
Registrovaný uživatel
Myslim, ze jste me uplne nepochopili - Wiki jsem myslel jako zdroj na zdroje informaci a ne na mechanicke opisovani textu. Ja ji pouzivam hlavne kvuli tomu, ze pod clankami ziskate spoustu odkazu (at uz na weby ci dila) tykajiciho se daneho tematu. Jako takovy tematicky vyhledavac. A to je neskutecne efektivni nastroj a pokud ho pouziju, mela by byt citovana a v tomhle pripade jako zdroj je naprosto v poradku. Samozreme bych nenapsal "podle Wiki je puvod pohadky o popelce podle germanske eroticke baje o pohlavnim organu valecnika" (apropo zrovna tohle je tusim pravda :)

I kdyz ted mi doslo, ze jako zdroj zdroju je vlastne blbost ji citovat, i kdyz ji pouziva pro praci kde kdo.. Tak beru zpet.
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 29. 11. 2013, 23:13. »
Registrovaný uživatel
Otazka trochu mimo, ale da se jako zdroj pouzit treba Bible?
Moderátor
a na tohle se bezne pouzivaji (resp. maji pouzivat) na VS prave napr. takove databaze:

http://www.istl.org/06-fall/electronic2.html

a wiki tim postrada jakykoliv vyznam mimo tech vyse zminenych, tj. pro bezne texty a beznou praci s informacemi zakladniho (nikoliv vedeckeho) razu wiki staci at uz jako zdroj primy tzv. "vseobecne znamych informaci" tak i jako prvotni (ale zasadne nedostatecne) nasmerovani na vybrane odborne texty.

lze snadno dokazat, ze tyto odkazy jsou velmi casto nedostatecne a neuplne a neobsahuji nove poznatky (a casto stare a chybne), coz ale vyse zminene odkazovane databaze umi bez problemu resit. k validnim resersim na odborne vedecke urovni lze tedy pouzit jedine tyto databaze.
Moderátor
Tovy napsal
Otazka trochu mimo, ale da se jako zdroj pouzit treba Bible?


zalezi na co. pokud chces citovat nejakou tam uvedenou informaci a konfrontovat ji s historicky podlozenou skutecnosti, tak asi ano. nicmene verim tomu (a at mne nekdo z povolanejsich opravi), ze bible byla a je zcela jiste pod drobnohledem mnoha obsahlych historicky zamerenych studii a praci, ktere informace v ni konfrontuji s jinymi prameny historickeho poznani. osobne bych radeji citoval je.
Registrovaný uživatel
Aha, dobre. Za mych studii ani nevim, zda tyhlety databaze uz byly..
« Poslední úpravu provedl(a) Tovy v 29. 11. 2013, 23:57. »
Registrovaný uživatel
V historických pracech je Bible normálně brána jako jakýkoli jiný dobový pramen. Je to v podstatě taková kronika Židů, která má stejně jako jiné kroniky (včetně našeho Kosmy) mnoho bájí a mýtů, proto je nutné s touto knihou pracovat kriticky a brát ji spíše z pohledu kulturně sociální antropologie než jako zdroj politických historických událostí. Pak je tu samozřejmě ještě i náboženský aspekt ...
Registrovaný uživatel
Tovy napsal
Otazka trochu mimo, ale da se jako zdroj pouzit treba Bible?

Jen tak pro zajímavost, například v tady je poměrně oblíbená sběratelská oblast tzv. Biblical coins, tedy mince které jsou zmíněny v Bibly.
Počítám že tomu tak bude ve většině zemí kde převládá katolické náboženství.
Registrovaný uživatel
Zajímavé info né teda o mincích ale vývoj Římského impéria na pěkných zdigitalizovaných mapách :)

http://www.vox.com/2014/8/19/5942585/40-maps-that-explain-the-roman-empire
Registrovaný uživatel
Hmm, zajímavé a pěkně uděláno. ;)
Moderátor
Rád bych upozornil na nový a volně dostupný online projekt zabývající se řeckými mincemi.
http://hno.huma-num.fr/

Vypadá to, že mají zatím zpracovanou Kárii a Dodekanésos.
Registrovaný uživatel
Dnes jsem narazila na tyto stránky. Nevím, zda tu někde už není odkaz, kdyby ano, omlouvám se.

https://www.tesorillo.com/aes/index.htm
Registrovaný uživatel
jj, ty španěské stránky jsou výborné, používám je rád
Registrovaný uživatel
Dobrý den, nevím zda jsem zde správně ale potřebovala bych pomoci s určením této mince. Bohužel lépe vyčistit nejde nechci ji poničit i když nejlepší léta má již za sebou :-) Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
zkuste jiné vlákno
Registrovaný uživatel
bude to podle portrétu Faustina starší (+161), manželka císaře Antonina Pia
Registrovaný uživatel
Římské císařství (online RIC)
http://numismatics.org/ocre/

mince Galliena
https://bnumis.com/gallienus.net/index.html

mince od Claudia II po Floriana
https://ric.mom.fr/en/?lang=fr&action=home

mince Proba
https://probvs.net/probvs/

pozdní Římské bronzy (to asi každý zná)
http://www.catbikes.ch/coinstuff/coins-ric.htm

Římské provincie
https://rpc.ashmus.ox.ac.uk

Římská Republika
http://davy.potdevin.free.fr/Site/crawford1.html
Andrew McCabe
https://www.flickr.com/photos/ahala_rome/albums/with/72157651120580216
Registrovaný uživatel
Jen taková zajímavost.....proměny Nerova portrétu na mincích během let.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < 1 2 3 4

Sběratel.com » Antické mince » Informace pro snadnější určení antických mincí

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1