Mám podobné zkušenosti, jaké jsou popsané v 1. odstavci. Beru to pozitivně, že ušetřím dost peněz, nebo že bych na to stejně neměl.
Ale teď jsem dražil velmi kvalitní položku, nevyšlo to. Aukci vyhrál začátečník, pro pro kterého je to první, tak mu výhru přeji.
Investiční filatelie
Moderátoři: ikanek, Jaromir, smith.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#26 13. 2. 2021, 14:17
|
|
Registrovaný uživatel | |
#27 13. 2. 2021, 15:06
|
|
Moderátor |
Zachovalost je relativní pojem. Záleží na vzácnosti známky. Taková druhá Britská Guayana by byla i v mizerné zachovalosti hóóódně dobrá. A pak je tu katastrofická pošta. Od dopisu z posledního letu Hindenburgu se ani nepočítá s tím, že "by byl jako nový". |
#28 13. 2. 2021, 15:17
|
|
Registrovaný uživatel |
Relativní pojem to vždy bude, ale pak se musíme snažit - v každém případě - o nejlépe dochovaný kus. Pokud budou známy např. dva kusy a oba budou vykazovat fatální vady, pak - i přes jejich mimořádnou vzácnost - bych je nechtěl a raději bych si pořídil relativně běžnější položku, ale v odpovídající kvalitě. _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz |
#29 13. 2. 2021, 15:47
|
|
Moderátor |
Lepší špatná než žádná, kór, když pravděpodobnost získání lepší prakticky neexistuje.
Přísně vědecky vzato - v Afghánistánu nerazítkovali, ale škubali. Z tohoto pohledu jsou všechny poštovně použité známky vlastně nechutně poškozené. A u celin a celistvostí to je obdobné. Ostatně viz kompletní arch Merkurů - po nálezu byl nehezky zmuchlaný. A třeba opravdu škaredě otevřená a natrhnutá obálka se známkou s perfinem AUT, kde další známka byla velmi poškozená, ta se prodala za velmi slušné peníze. A ohořelá obálka z Hindenburgu taky. |
#30 13. 2. 2021, 16:30
|
|
Registrovaný uživatel |
To je jeden pohled, já zastávám ten druhý, zcela odlišný. Raději žádná, než špatná. V životě jsem se již několikrát dostal do situace, kdy mně byla nabízena mimořádně vzácná položka, ale ve špatné zachovalosti. Dříve jsem váhal, dnes již neváhám a hned odmítám. Samozřejmě záleží na rozhodnutí každého, jak má nastaveny preference. Můj pohled vychází ze zcela jednoduché logiky. Nemám finanční prostředky na všechny hezky vyskytující se položky, které bych do sbírky potřeboval, proč bych tedy kupoval i ty špatné? _______________ Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz |
#31 13. 2. 2021, 16:39
|
|
Moderátor |
ja reaguji jen na to "smetiste". cist umim a oci mi slouzi. mimochodem jeste v roce 2016 jste se rozplyval nad GESTREIFTEM Papier ... ale to je jedno. ten blok nekomentuji. napriklad pro rekonstrukce desky zajimavy material, i pres ta razitka. na tom smetisti se daji najit hodne zajimave veci. takze smetiste ne, jen hodne smeti. _______________ |
#32 13. 2. 2021, 17:00
|
|
Moderátor |
Tak jistě. Je otázka rozhodnutí jestli je lepší velmi vzácná, fakticky nedosažitelná, položka ve špatné kvalitě, nebo sice pěkná, levnější, ale taková, která se dá zase časem koupit. Anebo pěkný, krásně zachovalý dopis, ovšem filatelistický a přefrankovaný, nebo autenticky echt prošlý v nedobré kvalitě. (Třeba těch dopisů s perfinem AUT je známo myslím do 10 kusů.) Anebo krásně zachovalý dopis z Hindenburgu "let předtím", či ohořelý z posledního letu. Troufám si tvrdit, že ten ohořelý bude výrazně dražší i při případné nižší vyvolávací ceně. |
#33 13. 2. 2021, 18:54
|
|
Registrovaný uživatel |
Evropa vymírá, Indie se explozivně množí.
Otázka je, jestli třeba za 20 let v té Indii budou vědět o Hindenburgu. Jestli místo toho nebudou sbírat Bhópál. Třeba autentický, přefrankovaný dopis, který lepil slepec. |
#34 13. 2. 2021, 19:45
|
|
Moderátor |
Tam bude záležet na kupní síle, což bych asi nepřeháněl.
|
#35 13. 2. 2021, 19:53
|
|
Registrovaný uživatel |
Indové bohatnou, kupují u nás třeba ocelárny.
|
#36 13. 2. 2021, 20:46
|
|
Moderátor |
Bohatnou Indové jako celek, nebo jen pár jedinců? Rádžové byli bohatí i dřív. Myslím, že drtivá většina bude ještě dlouho mít jiné starosti než nějakou "vyšší" filatelii.
|
#37 13. 2. 2021, 21:31
|
|
Registrovaný uživatel |
i kdyby bylo za 20 let trochu bohaté jen 1% Indů a z toho by zase jen 1 patriotické procento sbíralo indické známky, tak to máme 150000 bohatých kupců na indické známky. Ale i kdyby těchto bylo nakonec 100 x méně, přesto se budou dít věci. A to neberu v úvahu diaspory....
|
#38 13. 2. 2021, 23:19
|
|
Moderátor |
Já su v klidu. Ani jeden z nich nebude sbírat Lajtabánság!
|
#39 14. 2. 2021, 0:03
|
|
Registrovaný uživatel |
S těmi velkými čísly bych asi byl opatrný. Většina seriózních sběratelů je sdružena v India Study Circle a i když počet členů roste, zvýšil se z 350 v polovině sedmdesátých let minulého století na současných cca 500. Na druhou stranu "investoři" asi členem nebudou, ti si spíš nechají poradit. |
#40 14. 2. 2021, 12:02
|
|
Moderátor |
A navíc je nutno zdůraznit, že Indové se ve velké většině věnují tématické filatelii.
|
#41 14. 2. 2021, 16:31
|
|
Registrovaný uživatel |
něco k tématu sekce
https://www.e15.cz/magazin/obrat-ceskeho-trhu-sbirani-znamek-se-blizi-miliarde-rika-expert-na-filatelii-novak-1377709 to bylo minulý víkend na hlavní stránce E15 celé dva dny, jak znám E15, muselo si to v sobotu otevřít cca 150000 lidí, jinak by to zapadlo ... opět pěkné zviditelnění a PR filatelie. Zvolený postup a dikce se puristickým sběratelům mohou zdát nevhodné, ale jen to je dnes srozumitelné a budí zájem o filatelii. Různé nepřesnosti jdou na vrub redaktorovi. Novináři vždy tu at am něco zmatou a trochu posunou. Mám s tím bohaté zkušenosti. Radkovi N. blahopřeji k úspěšnému mediálnímu výstupu, který dokládá jeho význam v branži. |
#42 14. 2. 2021, 20:38
|
|
Registrovaný uživatel |
Hele, ať jsou na to názory kohokoliv jakékoliv, prostě klobouk dolů ... A ve světe to tak je.... TOP rarity stojí mraky peněz, vlastní je ty nejprestižnější instituce, fondy, ti největší boháči nebo světové osobnosti , tak buďme rádí, že i na našem malém písečku vykolíkovaném "Hradčany a jejich mušinci" (omlouvám se všem sběratelům našich prvních známek, ale je to tak) vyrůstá něco, čím se ve světe filatelie můžeme chlubit, co nám všem dokáže opakovaně uspořádat (doufám, že už v lepších časech) zase něco jako bylo letošní "Bienále", abychom se mohli setkávat a přitom mohli spatřít to nej nej .... jak říkám, klobouk dolů a fandím Vám!" Ikdyž si v rámci filatelie sbírám tu svoji "historii poštovního úřadu Brno 2" a NEJDRAŽŠÍ POLOŽKA MÉ SBÍRKY MĚ PŘIŠLA NA 4 000,-KČ.
|
#43 14. 2. 2021, 20:50
|
|
Moderátor |
jen upresnim: e15 ma denni navstevnost prumerne 735,6 users. 150.000 user ( realnych ) nama ani za rok. zdroj: NetMonitor.cz _______________ |
#44 14. 2. 2021, 21:50
|
|
Registrovaný uživatel |
Dovolím si ještě jeden dotaz: Smím se zeptat na význam pana Nováka v branži? Myslím, že nejsem jediný, koho by to zajímalo. Protože ať se na to dívám z jakékoli strany, tak mi to vychází spíše tak, že nikdo ze skutečných odborníků v branži ( a myslím, že jich je dost ) nechtěl mít s Portu oficiálně nic společného... což má zcela jistě svůj důvod. Nemusíte každopádně zmiňovat jeho knihu a Portu .... spíše mě zajímá to ostatní, čím je významný pro branži... Určitě to musí být něco, co je všem ostatním skryto, když to o něm píšete Vy. Jinak zmínku o 150.000 čtenářů za den na E15 nemá ani cenu komentovat, tak snad Vás tím nadsazováním čísel nenakazila Portu... « Poslední úpravu provedl(a) Joops17 v 14. 2. 2021, 21:54. » |
#45 14. 2. 2021, 22:18
|
|
Registrovaný uživatel |
tak to jsem zmaten https://rating.gemius.com/cz/tree/2 6.2. zobrazení 213 095 ... návštěvy 93 374 ... ten titulek tam byl 2 dny, tj vidělo jej přes 400000 lidí ??
...to ujde ...já jsem ale udělal chybu, ten můj odhad lidí to celé jistě neotevřel, ale i ten titulek je fajn |
#46 14. 2. 2021, 22:24
|
|
Moderátor |
omlouvam se, je to pravda.
_______________ |
#47 14. 2. 2021, 22:38
|
|
Registrovaný uživatel |
Ještě k tomu ... "nikdo ze skutečných odborníků v branži ( a myslím, že jich je dost ) "...
Portu ale začalo se známkami teprve před pár měsíci. Kromě RN neznám žádného dalšího odborníka , kterého by Portu kontaktovalo, či stihlo kontaktovat , tj. nikdo ani neměl příležitost s nimi "nechtít mít nic společného" .... Takže nedělejme závěry na špatných předpokladech. Význam RN pro filatelii : jeho schopnost aplikace jeho ekonomického backgroundu s filatelií, což mu umožňuje o ní srozumitelně hovořit v tržních kategoriích . Nemusejí všichni vystavovat nebo psát specializované fila-ortodoxní monografie. |
#48 14. 2. 2021, 22:43
|
|
Registrovaný uživatel |
ad kolo101 ... to je v pohodě, není zač se omlouvat
Zejména já sám, jako člověk spíše 19. století, často tápu v datech internetu , ba jej neumím ani moc používat |
#49 14. 2. 2021, 22:45
|
|
Registrovaný uživatel |
MikyM ... děkuji Vám za milý comment
|
#50 15. 2. 2021, 8:52
|
|
Registrovaný uživatel |
Děkuji za odpověď. Ale vzhledem k tomu, že jste již několikrát napsal, že s Portu nemáte nic společného, tak to asi jen těžko můžete vědět. |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1