Moderátoři: numismat, smith

Profilový obrázek
otomen

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2016

#1 19. 8. 2016, 18:29

Kvalitu 3/3, 2/2, 1/1 je pro začátečníka poznat docela oříšek. Prosím dokážete odhadnout kvalitu těchto mincí? Zatím přikládám rok 1921. Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

#2 19. 8. 2016, 22:46

Sice jsem zacatecnik ale lecos jsem na tohle tema precetl a myslim ze se hlavne lisi podle obdoby minci, taky u starsich razeb podle typu vyroby. Coz momentalne neni pripad tehle mince. Hlavne se teda snazim nakoukat co kdo kde prodava a jak hodnoti(spis v aukcnich domech a u ruznych solidnich prodejcu, aukro zrovna neni to prave orechove ,.) ). Jak vypada mince pokud je mozne videt v co nejvetsi kvalite, za kolik se proda a jak byla ohodnocena. U hodne prodejcu je to jiny ale muzu rict ze postupem casu se to tribi a oko a odhad se zlepsuje, co bych pred rokem videl jako vcelku ok, dneska vidim jako dost znicene. Od toho se pak taky odviji cena kteru jsem ochotny zaplatit. Bohuzel po case zjistuju a casto se mi stava ze kroutim hlavou co kdo za co chce. Hlavne teda treba na tom aukru, ebay apod. V ruznych knizkach jsou i ruzne definice. Hodne cti a hodne prohlizej. Jinak to asi nejde ,.) U novodobich minci si netroufnu hodnotit ale tak nejak jsem si vsiml ze od FJI kazdy skrabanec, oderka a jine vady podstatne vic snizuji hodnoceni kvality nez na starsich mincich, coz taky logicko koresponduje se starim a technologii vyroby. Me tahle treba pripada docela v pohode, i kdyz ma dost skrabancu ale vsechny kontury jsou krasne citelne a i nejmensi detaili temer po cele minci nezanikli oterem ci jinak. Mozna by to v mich subjektivnich ocich mohlo byt -1/1-, ale modernim mincim neholduju a je to jen tak pri vecernim zamysleni. Kdybych chtel kupovat urco bych si to poradne prostudoval a vykoukal co a jak. V databazich treba aurei se tyhle sice vzacne rocniky prodavali, tak podle nich si muzes udelat pribliznou predstavu jaky stav to asi je. Moje hodnoceni neber vazne ,.) Urco se tu najde nekdo vic fundovanej nez ja. Hodne zdaru ,.)

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Profilový obrázek
OtravnyKomar

Uživatel

Zaregistrován:
11. 2. 2016

#3 19. 8. 2016, 22:47
  • minil jsem 50h, avers 20h na tom bude si hur ,.)

Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz

Profilový obrázek
ramires

Uživatel

Zaregistrován:
27. 9. 2015

#4 19. 8. 2016, 23:02

V tomto stavu a zachovalosti asi bez těch mínusú takže 2/2myslím ,že se se o moc nespletu😉

Profilový obrázek
otomen

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2016

#5 20. 8. 2016, 22:48

Děkuji za odpovědi. Právě proto jsem si řekl, když mi někdo pomůže trochu s začátkem, pak mohu sám. Odpověď mi hodně pomohla. A propó. Dnes se mi podařilo obohatit sbírku těmito kousky viz níže. Pokud budete hodný a povíte mi o jejich kvalitě, budu rád. A další věc hledal jsem něco o FALZA. Dohledal jsem spousta dat o různých mincí, ale ne o těchto na fotkách. Jsou to F? Pár kousků rr a rrr.

Děkuji

Obrázky:

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#6 20. 8. 2016, 23:37

10 haléř 1955 je sice všude psanej RR, ale já měl jeden čas tři ks aniž bych to sbíral..a viděl jsem jich dost.
V týhle kvalitě bohužel cena pár desetikorun.

Profilový obrázek
otomen

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2016

#7 20. 8. 2016, 23:41

Tomu odpovídá cena za kterou jsem ho pořídil. Existuje nějaká internetová stránka, kde zjistím ty Falze?

Profilový obrázek
Lukas105s

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2014

#8 21. 8. 2016, 06:44

Jediný, čeho bych se obával, je ta desetikoruna 1933, ta se falšuje o sto šest. Zbytek jsou celkem běžné originály, které se snad zatím nefalšují. Škoda toho vyčištěného pětníku.

Profilový obrázek
nerva81

Uživatel

Zaregistrován:
7. 6. 2007

#9 21. 8. 2016, 09:12

Schválně si polož oba padesátníky (z prvního příspěvku a pátého příspěvku) reverzem nahoru (to je ta strana s nominální hodnotou) a porovnej si lipové lístky v ploše, který padesátník je hezčí?

Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/

Profilový obrázek
otomen

Uživatel

Zaregistrován:
19. 8. 2016

#10 21. 8. 2016, 13:01

1921 je mnohem hezčí. Teď dokonce vím i ze jde o lipové listy. Děkuji PS jak poznám ten padělek u té 10 Kc (1933)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.