po 60 letech od dědovi smrti je asi čas začít s rekonstrukcí a rozvojem jeho sbírky. Celý problém je, že za ta léta se známky maximálně vytáhly z krabice, hodinu jsme se kochali, a zase se do krabic vrátily.
Nedělám si iluze o kvalitě (přece jen se dřív sbíralo zcela jinak), přesto bych rád zjistil, co za známky sbírka obsahuje, rád bych dal dohromady nějaké ucelené části, podstatnou část zahraničních známek prodal a naopak dokoupil známky do sbírky Rakouska, Československa, případně ostatních okolních států.
Při zběžné kontrole se bavíme o známkách zhruba od roku 1870 do 1958. Většinou razítkovaných, podstatná část je nalepená na listech A4 filatelistickými nálepkami. Rozsah zahraničí je absolutně celý svět (děda měl velmi významné zahraniční kontakty i do těch nejmenších států a zemiček). Jsou tu i země, které nejenže už neexistují, ale ani jsem o nich v životě neslyšel

Jako první jsem proto roztřídil známky do obálek podle zemí a teď co s nalepenými listy? Odlepit, nebo nechat nalepené? Většina listů je naštěstí s jednou konkrétní zemí, jsou ale i listy s více zeměmi. Navíc část nálepek už věkem dosloužila, takže i při maximálně opatrném překládání listů se známky odlepují.
Další, co nemám jasno, je způsob identifikace známek. Na české a rakouské mám katalogy, ale co s takovou Čínou, Jihoafrickou republikou, Togem...?
A nakonec, prosím o nějaké rady jak připravit konkrétní část (třeba jednotlivé země) k prodeji a kde to zkusit. eBay?
Dík moc. Dan
(Přikládám několik listů se známkami pro ilustraci)
Obrázky: