Moderátoři: pavelgregor, oliver, jacx, smith

U grošů Ferdinanda I. se rozběhla debata nad počtem známých kusů vzácných ražeb prošlých za roky aukcemi i vůbec existujících. Dal bych se tedy podobný dotaz a doufám, že reakce a doplnění dalších kusů budou četná i zde.
Tento grošík připisovaný ražbou do vlády Jana Lucemburského(nevylučoval bych ani Víclava II.) popisuje zcela poprvé (pokud se nepletu) ve svém článku v roce 1921 Eduard Fiala s vyobrazením ve článku pod číslem 2. Tento stejný kus je později vyobrazen v Základech numismatiky(vydání 1986) na tabulce č.26 jako obr.č.2. Vzhledem k poškození okraje jde zcela jistě v obou případech o stejný exemplář.
Na jaře roku 2005 byl aukci ČNS Praha prodán další stavem zachovalejší exemplář, dražený pod číslem 1061.
Oba tyto doložené kusy vyobrazuji níže.
Nevím zda mám přesné informace a zdaleka jsem asi prohlédl všechny historické sbírky a pořádané aukce či další zdraje, ale další kus se mi nikde nalézt nepodařilo.
Nemáte někdo tuto minci nebo neznáte někdo z literatury další citaci nebo dochovaný exemplář???
Těším se na každou doplňující informaci. 🙂
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

V Chaurovi co si pamatuji jeden je, ale jiný druh většího průměru a velkým křížem+liliemi na straně co je zde umístěná koruna. Ale díky za snahu. 😉
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.