Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » Jan Lucemburský

Vykupminci.cz
Numisargo

Jan Lucemburský

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Vyvolavaci cena 2000 :))))
Registrovaný uživatel
ještě, že jsou tam ty fotky, jinak by tomu ještě člověk věřil a přišly by mu 3/3 :D
Registrovaný uživatel
Dnešní ceny jsou trochu jinde viz dnešní Aukro.
To ovšem neznamená, že bych ty v auci za 2000,- koupil 🙂

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
_______________
Registrovaný uživatel
Co je to za anomalii? Nějaka vzácná varianta?
_______________
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Registrovaný uživatel
Je otazka, jestli se bude mit drazici k zaplaceni. Nebo jestli to skutecne nekdo drazil nebo je v tom figl. Ta cena je z dlouhodobeho hlediska anomalie.Predevsim u toho Jana, drazil se i Vaclav od stejneho prodejce a sel za cca 10k. Vydrazil je stejny drazitel.
Registrovaný uživatel
Ale kdo vi.
Registrovaný uživatel
Tak kdopak vydrazil dnes v lotiku za 38K v HK? :D

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Mně připadá jako V./28 s tím rozdílem, že ve vnitřním lícním opise se vyskytuje jeden kroužek a ne dva. V revizi Cast. tabulky není, takže vypadá to na novou variantu. Jeden kroužek v opise a co to udělá s cenou.
Registrovaný uživatel
Souhlasím, je to i dle mého nepopsaná varianta. Jen mě zajímalo jestli ho vydražil někdo tady. :-)
Moderátor
Ano je to zřejmě zatím nepopsaná varianta a poměrně vzácná varianta líce, která se vyskytuje ještě u varianty VI. n4 (resp. Vorlová J8).
Registrovaný uživatel
možná uživatel petr1596 by mohl mít info kdo ho vydražil
Registrovaný uživatel
Tím jsem měl samozřejmě na mysli jestli někdo z od nás nebo z ciziny, samozřejmě ne konkrétní osobu ;)
Registrovaný uživatel
berserk napsal
Tím jsem měl samozřejmě na mysli jestli někdo z od nás nebo z ciziny, samozřejmě ne konkrétní osobu ;)

Říkal myslím že nějaky sběratel ktery pracuje na typologii, takže bude zřejmě v budoucnu katalogizován a uveden
_______________
Najít dokonalý květ na rozkvetlé třešní není jednoduchý úkol, kdyby člověk strávil celý život hledáním dokonalého květu, nebyl by jeho život promarněn.
akolita@seznam.cz
Registrovaný uživatel
Zdravím,
jeden obyčejný Cn. I.s rubní značkou Hána 1a., malá hádanka na závěr ohledně lícního znaménka mezi GRATIA REX. Je tam klasický čtyřlístek nebo šesti? Pro srovnání přikládám foto čtyřlistu.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Odpovědět na vaši hádanku spolehlivě nelze, aspoň ne z aktuálně dostupných informací. Z jedné fotky mince s nedokonalou zachovalostí v dané oblasti se to prostě nedá. Navíc znaménko šestilisté kytičky je (pokud vím) popsáno pouze na variantě Castelin VIII. 46, jejíž existence však není sposlehlivě doložena.
Z hlediska pravděpodobnosti by to na 99,9 % měla být čtyřlistá kytička, ale statistika je jen statistika.
Teoreticky (nikoliv jistě) by mohlo pomoci - více fotek dané oblasti, nafoceno z více úhlů a s různým nasvícením, a také foto celého líce i rubu.
Registrovaný uživatel
Ano, souhlasím, podařilo se mně to lépe vyfotit a měl by tam být čtyřlist, jinak u typu Cast.47 je výskyt resp. absence rubní značky u ocasu lva běžnou věcí nebo se jedná o ojedinělou záležitost?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Dovolím si drobnou poznámku, možná Off topic, za což se omlouvám. I když se to u mě netýká PG Jana Lucemburského tak mi v obdobných případech pomáhá srovnání s jiným čitelnějším kusem raženým shodným razidlem. Kdysi mi bylo jedním sběratelem řečeno že například u PG Ludvíka Jag. takto postupovat lze (pro omezené množství materiálu), ale jinde ne. Přesto jsem se rozhodl i při práci na typologii Ludvíkových bílých penízů postupovat shodně až na maximální rozlišení, tj. na úroveň razidel. Nepopírám že tento postup vyžaduje co nejobsáhlejší databázi a velkou porci času. Mnoho kusů postižených částečným dvojrázem, nedoražením, excentrickým vyražením nebo i částečným odlomením jsem tak ale mohl plnně identifikovat. Jen pro zajímavost i když to sem nepatří – v současné době při 2340 ks BP LJ v databázi eviduji nejméně 1265 razidel.
Moderátor
Obávám se, že v případě grošů Jana je to, asi nelze říct zcela nemožné, ale určiitě extrémně obtížně realizovatelné. Schůdné je jít na úroveň razidla jen u vzácnějších variant.
Ty běžnější varianty byly mnohdy raženy docela dlouhou dobu a v případě Jana také ve velmi velkém objemu.
U grošů je v ploše razidla velké množství informací (obraz lva či koruny, písmena, znaménka, perlovce) a téměř vše bylo puncováno, jeden punc byl samozřejmě opakovaně použit na vícero raznic. Takže zcela shodné tvary (samozřejmě ne zcela všechny) lze najít na různých raznicích. To co by se mohlo zdát jako výhoda - že je tam víc informací pro porovnání - se mi nakonec jeví s opačným efektem.
Třeba var. Castelin I.1, ty mince jsou skoro úplně stejné, ale najít dva exempláře ražené z totožných raznic je extrémně náročné, skoro každý má nakonec nějakou větší či menší odlišnost.
To o čem píšete, že u mincí částečně nedoražených, stižených dvojrázem či jinou vadou lze při porovnání raznic následně určit spolehlivě i takovéto kusy. Tak zde to podle mě naopak zcela znemožní nějaké validní srovnání. Jedině když se na raznici náhodou vyskytne nějaká typická vada, anomálie, či něco takového, tak potom lze určit raznice jako shodné.
To je samozřemě u bílých peněz také. I když té informace je na bílých penízech o trochu méně - pro vytvoření obrazu lvíčka je jistě použito méně punců než na groši a je to jednostranná mince. Přesto máte můj obdiv, že jste se do toho takto pustil.

Ale. Píšete že při 2340 ks BP máte 1265 razidel. To znamená že jedno razidlo je na méně než 2 mince, které evidujete.
Zajímavá informace by ještě byla pro kolik jednotlivých variant máte ten počet 1265 raznic a také jaké je rozmezí?
Tedy např. že vám to v průměru vychází 10 raznic na variantu a zjištěné rozmezí je od 1 raznice pro variantu až po 20 raznic jedné varianty (teď jsem jen plácl nějaká čisla na ukázku, jaká je realita ve vašem bádání netuším).

U grošů Jana - když půjdu na počet raznic tak trochu z druhé strany - podle odhadovaného objemu ražby. Pro běžnější varianty ražené po vícero let zcela jistě přesáhl objem ražby počet několika milionů (spíše desítek milionů) exemplářů. Raznice vydržela - opět určité odhady - několik desítek tisíc úderů - tedy vyrazila několik desítek tisíc mincí.
Takže u těch běžných variant to vychází na nejspíše stovky raznic líce a stovky raznic rubu, pro jednu jedinou variantu.
A za takovéto situace už mi přijde poněkud kontraproduktivní věnovat čas hledání jednotlivých raznic, resp. ten čas já bych na to neměl.
Ano je situace, kdy má smysl hledat totožné raznice. Psal jsem o líci a rubu - za situace krížení rubu a líce u různých variant, tam je skvělé, když se podaří zjistit ražbu např. z totožné raznice pro revers u různých variant líce. Ale něco takového nalézt, to je rarita.

A ještě jedna poznámka. Ono by to šlo, kdyby existoval nějaký software, který by byl schopen provést obrazovou analýzu a určit mince ražené ze shodných raznic - existuje už něco takového?
« Poslední úpravu provedl(a) jacx v 30. 4. 2022, 17:49. »
Moderátor
K vašim dotazům ohledně BP LJ: nejdříve musím opravit údaj o registrovaných razidlech v souboru 2340 ks - eviduji 1299 razidel (opomenul jsem započítat všechna evidovaná razidla u posledního (nejmladšího) typu.
Obrazovo-opisových variant zatím celkem eviduji 85.
Nejnižší počet evidovaných razidel na jednu obrazovo-opisovou variantu - 1
Nejvyšší počet evidovaných razidel na jednu obrazovo-opisovou variantu - 208
Žádný software na rozlišení razidel neznám a porovnání provádím klasicky - každý kus mám vyfotografovaný a vytištěný na samostatný list formátu A4 (mám tedy vytištěno 2340 katalogových listů). Soubor nejdříve rozčlením na typy, jejich obrazové varianty a ty potom na opisové varianty. Poté začnu porovnávat katalogové listy u každé opisové varianty shodného typu i shodné obrazové varianty zvlášť (výše to uvádím jako obrazovo-opisovou variantu) a rozlišovat razidla. Jak jsem již psal je to časově náročné, těch 2340 ks mi trvalo 14 měsíců a další kusy do databáze stále přibývají.
Registrovaný uživatel
Klobouk dolů, tohle musí být strašná piplačka, dává to nový rozměr sbírání, můj pohled na sbírání mincí se soustředí pouze na určení typu a varianty, ale abych se ještě zaměřil na rozlišování různých razidel potažmo rozlišení použitých punců, tak to mě nenapadlo.
Registrovaný uživatel
O nějakém softwaru jsem už četl... myslím že to byl přímo nějaký přístroj z Německa který si sám mince vyfotil a dokázal poznat nejen ražby ze stejných raznic, ale dokonce úplně totožné mince... To mělo pomoci např. při krádežích apod... jen si teď vzpomenout jak se to jmenovalo :D
Registrovaný uživatel
Jo tak jsem si vzpomněl... O.S.C.A.R. (Optical System for Coin Analysis and Recognition)
Tady je o tom článek na LP, ale nikdy jsem o tom nic víc nestudoval, tak ani nevím co je na tom pravdy... :D
https://www.lovecpokladu.cz/home/technologie-rozpoznani-obliceje-pro-urceni-jakekoli-mince-na-celem-svete-7540?backlink=pfxgn%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F%2F
;)
Registrovaný uživatel
Jinak se mi hrozně moc líbí, jak si to oskenuje tu minci... nejdřív povrch, pak barvu, a pak to spojí dohromady... prostě pecka, to bych chtěl domů :D
Moderátor
je to hezke, ale zasadni je na tom predevsim software, ne ta "na koleni" udelana hracicka (nemyslim to ve zlem). dneska tohle umi kazdy digitalni 3D mikroskop, jenze jedna vec je ziskat data (3D scan) a druha to zpracovani obrazu a rekognita - to je ta zasadni pridana hodnota. mnoho let zpatky tady nekde na foru na toto tema (rekognity minci) byla diskuse, ale zapadlo to. no a po 10 letech na tom nekdo udela karieru :D :D :D no, treba to tady cetl :P

uz jsem par minci takto nejen nasnimal, ale i vytiskl na 3D tiskarne. ale vic casu na to neni.

zajimala by mne spis shoda u minci vyfocenych prasecky - treba zde z fora :twisted: :twisted: :twisted:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Mě by zajímalo zda to pozná pouze jednu a tu samou minci nebo zda by to rozpoznalo jiný kus ale ze shodného razidla když např. jedna je částečně nedoražená jako třeba zde:
https://1iq.cz/img/fJMn8/7tUkW.png

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 149 150 151 152 153 154 155 156 157 > »

Sběratel.com » Pražské groše » Jan Lucemburský

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1