Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Jízdenky na šaliny, MHD, vlak a další podobné doklady

Vykupminci.cz
Numisargo

Jízdenky na šaliny, MHD, vlak a další podobné doklady

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Vzhledem k tomu, že se tu určitě vyskytuje pár lidí, kteří tyto věci sbírají či shromažďují, dovoluju si založit pro tyto účely zcela speciální téma na chlubení se, rady, návody atd.

A aby bylo jasno o čem vlastně jako, přikládám něco, co asi ne každý sběratel viděl. Lístky na Kaču (nejprve vlak, pak sice taky vlak, ale tramvajový, ale furt ty samý koleje) z Líšně do Brna - Černovic z let 1942 - 1944 a lístky na koncesovanou autobusovou dopravu Marie Sapákové z Líšně do Podolí z první republiky a asi z druhé republiky (zkratka měny K, ale nápisy jen české). Rubové strany jsou ve všech případech nepotištěné.

Co by mne zajímalo, a nevím jak se to určuje, je přibližná cena. Aukrem je sice jednoduché se ohnat, ale všichni asi víme, že tam to taky záleží na tom, jak se kdo vyspí a stejná věc, když se nahodí od koruny, je schopná se za korunu i prodat, ale když se tam dá 50 Kč, prodá se za 50, při lepší konstelaci za 100 a více Kč, čili, jako ukazatel "katalogové ceny" je "A" nepoužitelné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
23,50...to je jejich cena....ale muselo se s nimi sedet... :roll:
Registrovaný uživatel
Pavle ...určenie ceny... toto je rébus, ktorý nedá spať ani nám ostatným zberateľom. A je jedno, či si numizmatik, filatelista alebo zberateľ bankoviek. To ešte máme k dobru plejádu domácich a zahraničných katalógov s cenami. Ale neviem či na tomto fóre nájdeš zberateľa, ktorý by sa tak úzko špecializoval na takúto oblasť. Ani som nepočul, žeby niekto vydal katalógy s predmetnou problematikou. I keď aj mne osobne prešlo rukami na burzách zopár takých zaujímavostí a hlavne z I. ČSR, vždy to bola najprv otázka predávajúceho ,,koľko by ste za to dali"? A to som prejavil len náznak záujmu, pretože toto nie je moja parketa. Len si rád na burzách pozriem okrem mincí, či bankoviek aj dobové dokumenty alebo staré potvrdenia, prípadne zmenky. Jedine som ochotný to kúpiť ak sa to týka priamo môjho regiónu. Alebo sa mi stalo, že dotyčný predajca keď videl ako sa nadšene prehrabujem v týchto starých papieroch, ktoré tam mal pohádzané bez ladu-skladu a akýchkoľvek historických súvislosti len s úmyslom predať, mi nakoniec sám ponúkol zopár kúskov na predaj za desatinu pôvodne požadovanej ceny. Okrem Aukra občas také kúsky registrujem na poľskom Allegre. Sem tam i na e-bay. Ale odhadnúť približnú cenu Tvojich exemplárov.....? Presne ako si napísal Ty. Ak si šikovný predajca tak predáš jednu-dve za 100 Kč. Neskôr sa Ti to možno podarí za dvojnásobok. No a máš akú takú trhovú cenu. Asi som to napísal tak blbo školácky, no si predsa starý zberateľ a na tomto fóre tu k cenovej problematike našich koníčkov prebiehajú diskusie snáď vo všetkých vláknach ,,imrvére".
Registrovaný uživatel
Pavel_III: Vzhledem k tomu, že neexistuje autorita určující ceny, musel by jsi sledovat webové aukční portály a zaznamenávat co, kdy a za kolik se to prodalo. Pak by jsi z těch dat vyhodil odchylky a provedl zprůměrování za období.
Moderátor
Jediný prvorepublikový lístek na šalinu co mám (rubová strana je bez potisku):

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Protektorátní lístky na šalinu. Neznám sice ty tarify, ale podle všeho to jsou všechno lístky s jedním přestupem, bílé do 4 pásem (první je asi z roku 1940), ta modrá, dražší, je z roku 1945 (Lösch, Bahnhof) a dost možná všepásmová(?) s přestupem na autobus. Prase aby se v tom vyznalo. :) Prostřední dvě mají potištěný rub. S filatelistickou specializací si povšimněte odlišné sytosti černé barvy u prostředních dvou. 8)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Lístky na šalinu se dvěma přestupy za K 2,50 z roku 1945. Je docela možné, že více jak 9 sérií nebylo v provozu, a že další je až série 21, ta je ovšem až po osvobození, protože česky. A série 10-20 buď nebyly vytištěny nebo byly zlikvidovány, případně je zkrátka nemám (nabízí se varianta se začerněnými německými nápisy, ale to by asi bylo zbytečně pracné). A opět, všimněte si filatelistické pečlivosti - různé odstíny zeleného proužku. Vždy tmavší a světlejší (od sérií 1 a 9 mám jen jeden lístek, takže proto)a u série 7 jsem dal ještě jeden meziodstín.

(A nežinýrujte se pochlubte se taky tím, co máte! ;))

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Až teď jsem si všiml, že ty poslední jsou obráceně. Nikdo není dokonalý. 8)
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 28. 6. 2015, 1:15. »
Moderátor
Tak ještě jedna várka - lístky s jedním přestupem. Starší za K 1,- a mladší za K 1,50 (leda by za K 1,- byly dětské). Růžové jsou bez reklam a mám série, ne všechny, pochopitelně, od 72 do 112, Petosu mám od 789 do 1191, Dr pudinga od 1209 (předěl zdá se býti jasný) do 1350 (že by poslední série?) a Schicht od 1383 do 1874. Horní nápis je CLARAX, jsem taky mohl vybrat čitelnější.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Další protektorátní lístky na šalinu. Podle poznámky na okraji byla ta ze série 202 projeta 10. 7. 1943. Povšimněte si změny velikosti písmenek názvu firmy někde mezi sérií 202 a 829. Poslední dvě (na rubu reklama na Šporkassu) mají pozměněný název firmy. Není mi úplně jasné, proč jedna stojí K 1,20 a ostatní K 1,50. Na slevu to je dost málo (děti a vojsko tradičně platí polovic ;)).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Pro zajímavost: objevil jsem stránečku, patrně je dosud ve výrobě, ale i tak: http://katalogy.katalogyjizdenek.cz/301.pdf
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 19. 7. 2015, 22:37. »
Moderátor
A když už jsem to měl rozvrtaný (místo co bych se věnoval nějaké práci či psaní dopisu), tak ještě obdoba lístků se zeleným pruhem leč po osvobození. Série mám od 21 do 30 (přičemž 28 a 29 mi chybí)a je dost pravděpodobné, že 21 je první a 30 poslední. I zde lze najít různě zelenou barvu pruhů, ale nemám to tak výrazně jako u protektorátních, navíc jich celkově mám málo. Série 10 - 20 buď vůbec neexistovaly, nebo byly možná (10) skartovány. Je taky pravděpodobné, že krátce po osvobození, když MHD zase začínala fungovat, se použily ještě protektorátní upravené (přeškrtnuté, přeražené), ty ale nemám. Zajímavý taky je, že tytp série byly zejmě tištěny do čísla 099999, protože nic vyššího nemám. Proč na začátek zbytečně nacpali tu nulu, to se už asi nezjistí.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pavel III nemáte nějaké stejne ??? Měl bych zájem o ne ;-)
Moderátor
Věcně vzato dvě stejné (v těchto provedeních) neexistují! :D
Ale které by to jako měly být? Z těch vyobrazených nebo i z těch pozdějších, které teprve nahodím?
Registrovaný uživatel
Dobrý den ;-) mohou to být jakékoliv jízdenky MHD ;-) budu rad za cokoliv ;-) kdyztak se ozvete na cargovak234@seznam.cz ;-) až něco bude jo ??;-)
Registrovaný uživatel
Jinak pěkná sbírka ;-)
Moderátor
Po delší době (naskenováno to mám už nějaký ten týden) pokračování lístků, tentokrát z padesátých a šedesátých let. Lístky jsou řazeny dle linek a dle konečných. Od některých mám dva typy (pracovně nazývám "malý a velký ČAS", nevím co je starší a co mladší varianta, možná byly používány současně), někde mám dokonce dvě varianty červené barvy. Zadní strana všech jízdenek je jednotná.

Písmena značí:
u linek šalin: B - Bystrc, F - Fučíkova (Štefánikova) čtvrť, K - Krpole (no dobře, Královo Pole, nádraží, dodnes stejná konečná linky 6), L - Líšeň (nádraží), T - Tesla (v Krpoli, dnes nepoužívaná smyčka Červinkova), H - Hybešova čtvrť (čili Juliánov), Ú - Ústřední krchov, Ž - Žabovřesky (jízdenka 14 Ž by mohla být vzácnější, protože tato konečná byla jen od 26. března do 11. července 1964, pak jezdila až do Komína, konečná Branka, ale možná neplatila pro všechny spoje, nevím)
u linek trolejbusů: 22 K - Komárov (nejsem si jist, ale šalina č. 22 jezdila jen od roku 1986 do 1995, takže to musel být trolejbus)
u linek autobusů: Z - ZKL (Zetor), M - Mendlák, 66 N (tohle nevím, možná nemocnice Bohunice?), Hl. n. - to ví zase každý, NRA - "Ruďák" (Náměstí Rudé Armády, čili Česká), 58 O - Obecká (Líšeň), 58 P - nejspíš Pisárky.

Podle dostupných informací by vzácnější mohly být lístky 14 Ž, jak již zmíněno, 15 P (od 29. března do 4. října 1964) a pokud se na lístcích promítlo zrušení smyčky v Líšni na nádraží, tak i 15 L. No ale hromadu lístků vůbec nemám. Třeba i obyčejnou linku č. 1 nebo 2.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
A jedna mimo pořadí - část dnešního papíru do automatů na lístky na šalinu. Něco jako čtyřpáska automatových známek bez natištěné hodnoty. ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Našel sem doma tuto jízdenku-protektorát?? :oops:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Určitě.
Registrovaný uživatel
mam dotaz na tento doklad zatim jsem o nem nenasel zadnou zminku muze to byt nejaka vzacnost ze se podobne nedochovaly
Moderátor
Nevím, těžko říct. Ale Pražáků bylo vždycky dost, takže by určitě měly nějaké být. Potíž je spíš v tom, že se to nikdy nestalo předmětem nějakého velkého sbírání (viz Rychlé Šípy, asi jediná zmínka v literatuře) narozdíl od známek, bankovek či mincí, takže "staré zásoby" z pozůstalosti (například likvidace skladů s fakturami) bývají likvidovány do sběru či do pece a trh je v podstatě minimální.
Ale je to tak i s nábytkem a se vším. Staré není IN, se to vyhodí a koupí nové, mnohem méně kvalitní v XY (abych nedělal reklamu), případně jsou i tací, co vyhazují duchny s peřím, protože nové deky jsou přece zdravotně nezávadné. Musí, za těch 20000 Kč co je prodávají.
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
našel jsem tyto staré jízdenky, neví někdo jestli mají nějakou cenu, já nejsem sběratel.
Díky za názor.
P.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pavlasb napsal
Dobrý den,
našel jsem tyto staré jízdenky, neví někdo jestli mají nějakou cenu, já nejsem sběratel.
Díky za názor.
P.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Dobrý den,je to i na prodej ? Mám oto zájem ,mohu poprosit o mailovou adresu ? ;-) Děkuji
Registrovaný uživatel
Dobrý den, adresa je pavelbret@centrum.cz nebo volejte na 724 689 021, něco málo jsem již prodal, ale hodně toho ještě zbývá. S pozdravem
Pavel Bret
Registrovaný uživatel
Nabízím sběratelům železnice tuto prukazku Jednoty zamestnanců čsl drah z r 1926 a druhou člensky průkaz 1943...................obojí na jmeno Kašparková Veronika z Veřovic..................cena je 300 ale možna i vyměna za obaly z žvykaček :'(

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pavlasb napsal
Dobrý den, adresa je pavelbret@centrum.cz nebo volejte na 724 689 021, něco málo jsem již prodal, ale hodně toho ještě zbývá. S pozdravem
Pavel Bret

Dobrý den ozvu se :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 > »

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » Jízdenky na šaliny, MHD, vlak a další podobné doklady

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1