grofik: já slyšel, že třeba u rubínů, pokud jsou kvalitní, není možné žádným způsobem rozeznat jestli jsou přírodní nebo umělé. Že se z toho důvodu dokonalé rubíny odmítají a berou se jen ty s vadami, inkusemi apod., protože tam je větší pravděpodobnost, že jsou přírodní.
Je to pravda?

to tenzor; vôbec to nie je pravda ,len sú tak neskutočne drahé nakoľko je to stále nedostatkové zbožie.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

grofik: Nemáš ve své nabídce levnějších kamenů nějaký barmský spinel asi v barvě jako na fotce?(cca červeněkarmínový odstín o trochu světlejší než je Český granát) většinou se setkávám v nabídkách buď s téměř černými nebo naopak do růžova, ale hledám jen přibližně tuto barvu. Velikost cca 0,6 až 2ct a tvary klasické brusy mimo čtvercový. No kdyby náhodou, dej mi vědět. 🙂
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

grofik: omlouvám se za mé laické dotazy, ale pokud jsou složení a struktura stejné, pak musí být i silný index lomu, ne? Ohledně té rozeznatelnosti to nemám ze své hlavy, ale od dvou lidí, co se tím zabývali, sice možná spíš amatérsky, ale jeden z nich měl šutry za pár miliónů a jezdil na nákupy do Barmy apod. a samozřejmě si nosil sebou příruční mikroskop a říkal, že v případě neobjevení žádné vady kameny radši nekupoval, protože nebylo jak zjistit, jestli jde o uměle vyrobené nebo pravé kameny. A mám pocit, že se to týkalo zrovna těch rubínů.
Tak možná ze mě jen oba dělali vola, i když nevím proč🙂

to Tenzor; štandartná klasifikácia zatriedenia drahého kamena sa posudzuje pri gem. lupe 10x zväčšenie, to sú triedy čistoty,IF. nie je vidieť žiadnu ani malú inkluziu, VVS1pripúšta sa malá inkluzia krajom brusu, VVS2 malá inkluzia jemne zasiahuje ku pavrilonu, VS1 drobné inkluzie aj cez korunu, VS2 viac inkluzii cez korunu,ale nesmú byť stopy čierne, SI1,2,3. povolené aj na rundiskách aj na korunke, ˇI.1, I2. I3 , viditelné inkluzie aj volným okom. to už môže byť od SI 2.
Samozrejme kto chodí na nákup určite jeho vybavenie musí byť pri nákupe mobilný mikroskop min zvačšenie 40 až 60X až potom môže zodpovedne povedať po kontrole ,že sú stopercentne prírodné upravované ,neupravované atd. samozrejme chce to prax.
Preto odpoved na Tvoju otázku ,ohľadne inkluzií súhlasim ,pokiaľ ani mikroskopom nenájdeš žiadnu inkluziu prípadne stopu rastového kryštálu vôbec nekupovať ,Tvoj priateľ hovoril pravdu.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Grofik: Nespěchám a raději bych tu Barmu, ale pokud bude zajímavá cena z Afriky, možná bych se nechal přemluvit, tak mi dej vědět, až to bude aktualní.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.