Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » kdo poradí začátečníkovi

Vykupminci.cz
Numisargo

kdo poradí začátečníkovi

Moderátoři: smith, Tomako.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím všechny sběratele bankovek. Jsem sběratel úplný začátečník a prosím o radu v několika věcech. Všude čtu o tom že nej bankovky do sbírky jsou UNC. Několik takových mám (ne moc cenných) a daleko více se mi líbí bankovky v kvalitě 1 nebo 2. Přecejenom se mi zdají tako "věrohodnější", ne jako by právě vyšly z kopírky. Myslíte že má cenu sbírat bankovky prošlé oběhem a investovat do nich? Dále bych se chtěl zeptat co znamená výraz " falzum Maczaros". Několikrát jsem se s tím setkal a nevím co to znamená. A poslední věc, četl jsem něco o časopise nebo magazínu Notafilie, zajímalo by mně kde a jek se k němu dá dostat.
Díky moc za odpovědi, pomůžou mi do začátku.
Moderátor
Bankovky prosle obehem sice jsou verohodnejsi,ale ze bych investoval do takove sbirky to asi ne.Ne ze bych tedy doma zadne takove nemel,ale ty jsem dostal vetsinou zdarma od znamych.Samozrejme u starych bankovek neni casto jina moznost ale soucasne bankovky bych bral v UNC.
Ohledne Meszarose(a jeho party) to byl padelatel bankovek.
Moderátor
Ve sběratelství se meze nekladou, takže si sbírej jakou kvalitu chceš, je ale nutné si uvědomit, že pokud budeš chtít časem něco vyměnit, tak se ti může stát a nejspíš i stane, že o tyto bankovky nebude zájem a při prodeji za ně dostaneš mnohem nižší cenu. Takže bych ti radil sbírat přeci jen radši "N"......jen tak mimo mísu, dle mého názoru je krásná "N"-ková bankovka mnohem hezčí, než překládaná a ušmudlaná 2. Jinak, pokud to sbíráš spíš kvůli ceně, tak se u novějších radši zaměř na perforovaný "N"
Co se týká Maczarosze, tak to byl maďarský padělatel prvních čs. státovek (mám rozpracovanej článek na toto téma, kterej by měl být někdy v budoucnu na notafilii.net) , tady jsi se s tím určitě setkal u 500 Kč/1919......i přesto, že jde o falzifikát, tak přesto má poměrně vysokou cenu, která je samozřejmě řádově nižší, než originál.
Takže pokud ho vlastníš, tak se ho nezbavuj ;)
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 7. 7. 2008, 23:06. »
Registrovaný uživatel
Já to vezmu postupně, asi zopakuju něco dřív napsanýho, ale snad to neva :)

UNC - kvalita sbíraných bankovek je individuální věc, takže pokud se Ti líbí bankovky v kvalitě 1 nebo 2 klidně je sbírej. Sbírka bankovek, aspon pro mě, je to, co mi dělá radost a proto sbírám hlavně to, co se mi líbí a v kvalitě, jakou chci. A navíc, oproti těm, kterí sbírají bankovky v UNC hodně ušetříš :) Takže abych to shrnul, sbírat klidně, ale investovat ne, protože platí, že čím více zachovaná bankovka, tím vyšší cena a taky její nárust.

Meszaros - tak se říká padělané 500Kč 1919, liší se od orginálu číslovačem, nemá vodotisk (ten je jen natištěn), v jednom nápise chybí háček nad Č a taky se liší cenou. Hezký originál se prodá i za 500 000,- a padělek v UNC cca za 15 000,-

Notafilie - je magazín, který vydává ČNS PPP. Teď už vychází dost nepravidelně. Zatím vyšlo 38 (nebo 39 :) ) čísel a je to pro sběratele bankovek docela zajímavé čtení, takže doporučuji sehnat.

Jinak pokud to myslíš opravdu vážně se sbíráním bankovek, tak doporučuji stát se členem ČNS Pobočky Papírových platidel (web tady ) budeš moct chodit na jejich aukce a taky se stát předplatitelem výše zmíněné Notafilie. Další věc, určitě si pořiď katalog, pro naše území je jednoznačně nejlepší tenhle
Jan Bajer - Papírová platidla Československa 1919-1993, České republiky,Slovenské republiky 1993-2003..
Registrovaný uživatel
díky moc za odpovědi, sbírat chci spíš pro radost, bankovky mi připadají nádherné bez rozdílu. Ale snad časem přijde i na ty UNC.

to rihav: díky za informace, někde jsem tu četl že máš nějaká čísla toho časopisu v el. podobě. Myslíš že bys mi mohl nějaký exemplář poslat do začátku? kouknu na to a uvidím. Dost by mě třeba zajímal ten článek o 5000/1919.
Katalog už jsem si pořídil, mám Bajera o kterém píšeš,ale starší vydání, myslím že z roku 1999 a pak od Novotného "papírová platidla" z roku 2007.

díky všem, mějte se
Registrovaný uživatel
Svatá pravda, Rihave :)
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Registrovaný uživatel
Mám další dotaz, jakým způsobem lze u série bankovek (např. bankovky 1953) určit o jaký tisk se jedná? Někde vidím ruský tisk, někde český nebo londýnský. Pokud jsem bankovky kupoval jednotlivě je ještě nějaká možnost toto rozlišit? Pak by mně zajímalo jaký je rozdíl v hodnotě těchto bankovek. Jestli i tisk má vliv na cenu.

Díky za odpovědi.
Moderátor
Rozdíl mezi ruským a českým tiskem u bankovek vzoru 1953 poznáš podle série. U ruskýho to jsou série:
1 Kčs.....A, B, C, D, Z
3, 5, 10 Kčs....A, B, C, Z
25 Kčs...A, B, Z
50 Kčs....A, B
100 Kčs......A, B, C, D

Ohledně ceny obou tisků, tak ta je stejná a to pod 400 Kč (dřív byl opravdu dražší ruský tisk)

Londýnské vydání jsou bankovky vytištěné naší exilovou vládou za války v Anglii. Jde například o nominály: červená pětikoruna, zelená desetikoruna, stovka s Masarykem, dvacky s Borovským, padesátka se Štefánikem, pětikilo s Kollárem a tisícovka s Jiřím z Poděbrad. Poznáš je podle toho, že narozdíl od poválečných vydání (5, 10, 500 Kčs) neobsahují datum a mají drobné odchylky v textu (např. jiný ministr financí).
« Poslední úpravu provedl(a) Šenfi v 18. 7. 2008, 20:54. »
Registrovaný uživatel
zdravím opět všechny bankovkáře,
u bankovek "reichsmark 1924" jsem objevil v textu ve spodní části bankovky písmena abecedy. Našel jsem je v nominálech 10, 20, 50 (jinou zatím nemám). Nevíte někdo k čemu toto značení sloužilo? Je to nejaká podsérie? Taky by mně zajímalo jestli jsou bankovky se všemi písmeny abecedy. Byla by to zajímavá série.

Díky opět všem, kdo odpoví
Moderátor
Dnes jsem se pokusil o jakýsi podzimní úklid v mých zahraničních a duplicitních bankovkách, ale nakonec jsem to byl nucen vzdát, protože mám slabý jak nervy, tak i vůli :D

Jak a v čem máte uspořádány tyto bankovky vy ?
Já to od počátku řešil krabicemi od bot, což sice není zrovna nejelegantnější a současně to má i tu obrovskou nevýhodu, že v tom vládne obrovskej chaos a sám v podstatě nevím co, kde mám a často se i divím, kde jsem to vzal.
Investovat do alb mi příjde zbytečný vyhazování peněz pro něco, co by ve výsledku zabralo dvakrát tolik místa.
Tak bych se rád nechal inspirovat, předem díky ;)
Registrovaný uživatel
To šenfi: běžné kancelářské složky (folie) - ty tvrdší - místa to sice zabere víc, ale pokud jich máš zásobu jako já, tak to nestojí nic (jinak jak by vycházely na koupi nevím).
Moderátor
hmm, a folie od jaký firmy používáš ty? U nás ve firmě používáme od fy. Herlitz a ty jsoou s prominutím kyselý jako prase. Během dvou let sežerou barvu z účtenky tak, že je z ní skoro bílej papír. Takže přímo do těhlech jmenovanejch bych se je bál vložit.
Registrovaný uživatel
Ja pužívám klasický album na fotky a je to super...ale taky uvažuju, že bych si časem koupil speciální album na bankovky...
Registrovaný uživatel
Martin819 napsal
Ja pužívám klasický album na fotky a je to super...ale taky uvažuju, že bych si časem koupil speciální album na bankovky...


Zatiaľ to môže byť super. Ale ide o to, že ako by tie bankovky vypadali o 10 - 20 rokov, ak by si ich v ňom nechal. Netvrdím, že sa jedná o nekvalitný album na fotky, ale ja v tomto smere upredňostňujem výrobcov s dlhoročnou tradíciou a skúsenosťami v oblasti zberateľstva (bankovky, známky, pohľadnice) V tomto smere verím výrobcom ako Leuchtturm a Lindner.
Registrovaný uživatel
já to mám v šanonech A5 a čirých foliích,ty matové jsou na nic, ale koupím klasické alba na bankovky
Registrovaný uživatel
Investice do alba se opravdu vyplatí. Viděl bych to tak, že až si začátečník koupí bankovku za řekněme 5.000 Kč, místo druhé takové by si měl koupit kvalitní album s dostatečnou zásobou listů. Nebo by mohla zafungovat rodina a příležitosti jako narozeniny a Vánoce.

A dotaz, jak budou bankovky vypadat za tech 10-20 let je opravdu na místě. Odstrašující příklad je na
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/otazniky-u-cs-platidel-prvni-a-druhe-emise_post_-93515#post93515
příspěvek 43. Na bankovce samotné sice "jenom" skoro slezlo sériové číslo, ale i tak je to děs běs. A to to bylo album na bankovky. :D

Pomíjím skutečnost, že když si člověk vyhraje s titulními listy jednotlivých období, může i sbírka ve většinové kvalitě 2-3 s pár kousky UNC v třeba takové Importě vypadat dost dobře.
Registrovaný uživatel
taky sem zacal sbirat a nevim jestli jsou vhodne zasobniky a listy do nich od firmy IMPORTA
Moderátor
Importa je kvalitni znacka takze vhodna urcite je

tmasakr napsal
taky sem zacal sbirat a nevim jestli jsou vhodne zasobniky a listy do nich od firmy IMPORTA
Registrovaný uživatel
Ahoj, mám dotaz na ukládání bankovek do alba. Jsem začátečník a koupil jsem si album Schulz A4, do toho ruzne listy na 2,3,4 bankovky.
Dáváte ty bankovky rovnou do těch listu a nebo je nejdriv vložíte do solo obalu a pak az do listu alba?
Videl jsem oba zpusoby tak nevim co je lepsi.
Dekuji
Registrovaný uživatel
Dost záleží na bankovce. Dvojobal dává smysl u věcí, které člověk považuje za drahé / vzácné a nechce si je neúmyslně poškodit. Vkládat přímo do alba podle mého názoru (a zkušenosti) bohatě stačí.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » kdo poradí začátečníkovi

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1