:) a ešte "Proletári všetkých krajín spojte sa"

S nejvyšší pravděpodobností jsi totiž necitoval mistra Jana Husa, ale nějakého fašizujícího maloměšťáka z 19.století. Já jsem přístupný slušné diskusi, my spolu samozřejmě nemusíme souhlasit, ale co je moc, to je moc. Zneužívat Husa (nebo v jiné diskusi Masaryka) pro tvůj rasistický a ultranacionalistický pohled na věc je věc krajně nechutná. Pokud jsi svůj příspěvek myslel jako vtip, tak se omlouvám a nepochopil jsem ho, ale pokud jsi to myslel vážně, tak se styď. A tvůj předchozí příspěvek potvrzuje, že se linie nacistická i stalinistická v jednom bodě protíná. Budu mít raději plnou hubu demokracie, než mít zavřenou hubu úplně.

Babygulka to predpokladam myslel jako vtip - v tom pripade se povedl😉

Domnívat se, že tatíček Masaryk měl jen pár chybiček je stejně naivní jako se domnívat, že Božena Němcová byla vzorná matka starající se o své nebohé a hladové děti.
BTW, už jsi překous že mistr Jan Hus byl v mládí docela slušný ochmelka?
Netvrdím, že ani jeden znich nic nedokázal, ale byli to lidé, chovali se jako lidé a měli lidské chyby. Ta idealizace je fakt trapná.
Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

gorila: o tom, ze byl Jan Hus v mladi ochmelka nevim (zdroj?), vim, ze mel rad dobre jidlo a na knezskou drahu, jak ostatne sam pozdeji priznal, se dal, aby se mel dobre. Tim vic si clovek musi vazit jeho mravniho vyzrani, kdyz nakonec radsi zahynul strasnou smrti, nez aby odvolal sve nazory (a pritom narozdil od fanatiku typu Jana Zelivskeho neprosazoval nasilna reseni problemu tehdejsi spolecnosti).
Nicmene diskuse nebyla o idealizaci, ale o zneuziti vyroku, ktery je smysleny... to je v poradku?

Všechny historické činy musíme brát v kontextu doby a nemůžeme je posuzovat dnešními standardy. Proto pokud je budeme zkoumat, pak je podmínkou, abychom o konkrétní době něco věděli, protože jinak to nikdy nebude dávat smysl.
Viz například komunistické vykládání husitského hnutí, kdy překroutili dějiny k obrazu svému a na úkor skutečnosti.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Tak tak. Každá doba má své PRO a PROTI. A někdy pro některé skupiny lidí PRO může znamenat PROTI a naopak. Nelze paušalizovat a říkat, že v té a té době bylo tak a tak, když pro jiné mohlo být hůře (lépe). A už vůbec je těžké vytrhávat z kontextu, či i citovat určité výroky, které v dnešní době můžeme chápat úplně opačně. Holt, doba se mění a s ní i různé hodnoty životních stylů...😉

Souhlas, ale vy jste pánové zapomněli na příčinu téhle diskuse, a tím byl, jak správně pochopil tenzor, vymyšlený výrok Jana Husa. To by tu brzy mohly zaznívat věty typu "Sámo již v roce 650 řekl, že Židé je rasa méněcenná, nečistá, hrabivá atd atd.." To by bylo také v pořádku? Já se nic nepokouším idealizovat či ideologizovat, jde mi o to, abyste nepřekrucovali, nevymýšleli si a nevkládali slova do úst jež nikdy dotyčný neřekl a nevyužívali je pro své ideologické názory. Viz gorilla, nechápu proč se do mne pouštíš a i kdyby byl Jan Hus násoska (také prosím doložit), proč bych to neměl překousnout? Když chceš seriózně hodnotit nějakou historickou osobnost, tak si laskavě nejdříve nastuduj co nejvíce odborných prací a doložených historických pramenů a jak píše Evropa1, ohromně důležitý je kontext doby ve které dotyčná osoba žila. Výkřiky do tmy typu "Masaryk byl pěknej lump", nebo "Jan Hus byl rasista" jsou směšné a mnohé to svědčí o autorech. Co se týče doby husitské tak samozřejmě nelze čerpat jen a jen z budovatelských děl 50.let nebo naopak jen a jen z prací prof.Pekaře. A jestli mě ještě někdo nařkne z nějaké trapné idealizace tak buď neumí porozumět textu, nebo je opravdu hlupák. A poslední poznámka, kritika jakékoliv historické osobnosti je určitě na místě, ale nemůžete jen vykřikovat A aniž byste dodali B.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.