Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Archypov

Moderátor

Zaregistrován:
10. 6. 2006

#15851 24. 12. 2012, 13:43

Priatelia, prajem všetkým pohodové sviatky a veľa čokoládových dukátov na stromčeku...😉

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

#15852 24. 12. 2012, 14:44

sigur napsal/a:

Nedávno som počul o nejakých týpkoch, čo to skúšali ako party drogu a skončili na psychiatrii.
A čo taký pôst? Myslím tým skutočný niekoľkodňový hlad iba o čistej vode, ale s riadnou prípravou a dodržanou návratovkou. Neskúšal si náhodou?

Aha, tak to je velké nedorozumění - žádné drogy nepropaguji a nepoužívám.

Petr Chobot, člověk který má stránky na netu a podle jehož návodů se učím meditovat, totiž na svých stránkách používá řadu cizojazyčných termínů, které převzal od peruánských šamanů. Když jsi zmínil tu ayahuscu, tak jsem si vzpomněl, že už jsem to slovo někde slyšel a tak nějak automaticky jsem přitakal, že jí ti šamani používají. Ve skutečnosti jsem měl ovšem na mysli jejich "meditační systém" a ne rostlinu.
Slovo "ayahusca" jsem v dobré víře, že je to označení jejich "meditačního systému", zaměnil za označení "Karpay" (to jsem si taky musel vyhledat, protože v těch jejich termínech mám prostě pořádnej buřtguláš😉 ).
Peruánští šamani používají systém Karpay, který slouží k čištění a aktivaci energetických center, známých také jako čakry. Já se tím zabývám zatím jen několik měsíců s různou intenzitou a musím říci, že je to příjemné a funkční, proto jsem to tady taky před pár dny doporučoval vyzkoušet.

Co se týče půstu, možná znáš Pavla Máchu nebo G. P. Malachova?
Já jsem zprvu uvažoval, že to podle Máchy zkusím, ale přibližně ve stejnou dobu jsem narazil na ty Chobotovy "Karpay" meditace, a tak jsem si řekl, že se budu věnovat jen jedné věci, aby toho nebylo na mně moc😉
Navíc už několik let se snažím jíst podle zásad Ayurvédy (také doporučuji - je to výborné na napravení a optimalizaci trávení, pokud někdo má takové potíže). A podle Ayurvédy jsem takový tělesný typ, pro který je půst nejméně vhodnou formou očisty, i proto jsem se nakonec rozhodl, že alespoň prozatím půsty dělat nubudu.

A ty jsi půsty dělal? Zkoušíš máchuv systém, jak se stát brethariánem?

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#15853 24. 12. 2012, 14:57

jo půst je dobrý, zatím mám rekord 68 hodin, ale to už jsem byl zesláblý jak věchýtek, že jsem nemohl vstát z postele, tak jsem se musel najíst

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#15854 24. 12. 2012, 15:18

Robím, už niekoľko rokov a snažím sa dodržiavať zásady, ktoré popisuje aj Pavel Mácha. Pôst nadivoko, teda bez riadnej prípravy a bez riadnej návratovky je hazard so zdravím. Nedoporučujem!
Pôvodne som to skúsil so zdravotných dôvodov (a stal sa zázrak), no duchovný rozmer ma prekvapil ešte viac...😉

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#15855 24. 12. 2012, 15:23
jo půst je dobrý, zatím mám rekord 68 hodin, ale to už jsem byl zesláblý jak věchýtek, že jsem nemohl vstát z postele, tak jsem se musel najíst

To je škoda, bol si blízko bodu zlomu. Zhruba to sedí, lebo tretí deň pôstu poznáš, čo je skutočný hlad...na štvrtý deň ten pocit zmizne a telo začne fungovať inak...

Profilový obrázek
Serge Nubret

Uživatel

Zaregistrován:
3. 12. 2011

#15856 24. 12. 2012, 15:47

Já se zabývám, jak jsem již psal Ajurvédou. Ajurvéda rozlišuje 3 základní tělesné typy, v podstatě skoro to samé jako ektomorf, mezomorf a endomorf, akorát že v Ajurvédě je to mnohem více propracované, takže se s těmi znalostmi dá mnohem lépe pracovat a dosáhnout výrazných výsledků.
Píšu to proto, že když jsem četl Máchova doporučení, tak mně zaujalo, jak on pořád dokola zdůrazňuje, že jeho doporučení fungují na úplně všechny lidi bez rozdílu naprosto stejně. A to je hlavní důvod, proč jsem se rozhodl podle jeho návodu nepostupovat - one nebere v potaz výrazné rozdíly mezi jednotlivými tělesnými typy. Na každý tělesný typ má hladovka výrazně odlišné účinky - zatímco ektomorf díky hladovce ztrácí síly velmi rychle, v podstatě již za pár hodin, mezomorf (prostřední typ) vydrží v pohodě celý den a endomorf může bez výrazné únavy nejíst i několik dní. Na a když jsem viděl jeho fotky, tak je podle mně něco mezi mezomorfem a endomorfem (nebo mezi pittou a kaphou v Ajurvédě), tudiž může mít asi těžko ponětí, jak drastická může být taková hladovka pro čistého ektomorfa.

Nechcete mi hoši (Kacuro a Sigur), prosím, pro mé soukromé výzkumné účely 😉 napsat, jaké jste tělesné typy, abych to mohl porovnat s těmi údaji uvedenými výše a s tím, co jste napsali o vašich zkušenostech s půstem?
Samozřejmě většina lidí není čistý tělesný typ, ale něco mezi.

EKTOMORFNÍ kategorie je charakterizována dlouhými, štíhlými kostmi. Ektomorfové jsou většinou vyšší než lidé spadající do zbylých dvou kategorií. Vzhledem k tomu, že mají málo podkožního tuku, tak se jim většinou říká hubení.

MESOMORFNÍ mají silnější kosti a méně tuku. Obvykle jsou to tedy lidé se širokými rameny a štíhlým pasem.

ENDOMORFNÍ kategorie je v dnešní společnosti nejběžnější. Tito lidé mají relativně hodně tukových buněk, více než ostatní dvě skupiny. Jsou obvykle plnější a menší postavy.

Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#15857 24. 12. 2012, 15:47

no mě pocit hladu odeznívá už po jednom dnu (jednodenní půsty dělám s jakous takous pravidelností každý týden, většinou v úterý), ale toto byla celková tělesná slabost, když jsem neměl sílu zvednout se z gauče😃 ale hlad už jsem neměl, jen ta fyzická slabost

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#15858 24. 12. 2012, 15:52

no tak kacuro je endomorf😃 jak už jsem psal, jednodenní půst dělám s menšími výjimkami jednou týdně v úterý, ale s tím, že poslední jídlo je večeře v pondělí (nejpozději tak v 17-18hod), pak nejím celé úterý a první jídlo je až snídaně ve středu, takže to vychází na 1,5 dne. někdy, když se cítím dobře, tak nejím i ve středu. jen jednou jsem zkoušel nejíst tři dny, ale jak už jsem psal, to už mi bylo slabo, celý jsem se klepal a tak jsem se najedl.

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#15859 24. 12. 2012, 19:51

kacuro: podľa mňa si s tým fakt sekol v bode zlomu. Telo vyplo žalúdok a začalo hľadať vnútorné zdroje energie. Ak by si absolvoval prípravu, tak by ten prechod bol plynulý. Po 3-dňovom pôste by si už mal ísť do tzv. návratovky. Každopádne, návratovka je ešte väčšia skúška vôle a trvá 2-krát dlhšie ako samotný pôst...ale stojí to za to.

Serge Nubret: asi som mesomorf (188 cm / 88 kg). Koľko dní som držal najdlhšie radšej nenapíšem. Chcem sa dopracovať k 21 dňom, kedy by som sa nadobro mal zbaviť jedného zdravotného neduhu, pri ktorom západná medicína neúspešne a draho lieči prejavy namiesto príčin. Bohužiaľ, pri mojom zamestnaní si môžem za rok dovoliť max. jeden dlhší úlet (pred Veľkou nocou) a zopár kratších.

Profilový obrázek
kacuro

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2006

#15860 24. 12. 2012, 21:01

sigur: nejdu na to nijak vědecky, nic jsem o tom ani nečetl, bral jsem to jenom jako očistu a sílu vůle, nic jiného jsem v tom nehledal ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.