Paul napsal/a:
Fidzi máš pravdu, já jen doufám no....asi marně.
Za Vietnam/neúspěch může demokratickej systém a vliv novinářů....USA si ve Vietnamu vedly vojensky dobře vzhledem k omezením (garantovaná linie, nemohli ji překročit atd.).
Ztráty US na lidech byli minimální, ale co dokázali novináři udělat s lidma, který seděli u televizí.....
Severovietnamci měli obrovský ztráty kolem milionu, oproti šedesáti tisícům US.
Přesto Vietnamci vyhráli a to proto, že byli ochotni za svou ideu a zemi těch 100 000 životů ročně položit, zatímco Američané několik tisíc ne, ostatně proč, když většina jejich vojáků bojovala nuceně v daleké cizí zemi, o které nic nevěděli a nikoli pro své zájmy (teorie domina se ukázala v tomto případě jako zcestná). Za takových podmínek válku USA vyhrát nemohly, i kdyby se o ní neinformovalo, tak by dopadla stejným způsobem, jen by to trvalo více let a stálo více mrtvých.
BTW ad garantovaná linie - ale bombardování měst v severním Vietnamu "do doby kamenné" nikomu nevadilo, že?🙂

Tenzor - já si nejsem úplně jistej jestli by si Vietnamci mohli dovolit takový ztráty další roky, dřív nebo pozdějš by se to muselo projevit. Ale USA těžko mohly vyhrát, díky omezením a strachu nevyprovokovat Čínu. Bombardování severu k ničemu pokud nemůžou zasáhnou pozemní síly (viz Islámskej stát)
Přesto ale jsem o válce ve Vietnamu přečetl tak deset knížek, což je úplný minimum + žádnou psanou Vietnamcem, takže nejsem schopnej fundovaný debaty. Tím bych to ukončil, nechci se zaplést do hádek.
Zajímavý by bylo se zeptat Vietnamců, šance je, jsou v každym městě. Když jsem se jich ptal, nadávali na Ho Či Minha. Kdyby USA vyhrály, bylo by to asi jako v Koreji, sever zaostalej, Jih úplně jinde...

Tenzor máš pravdu. Priradil som sa k 20% američanov, ktorý netušia, že ich prezident nie je moslim.🙂 Vierovyznanie: kresťan, protestant, bývalý člen Zjednotenej cirkvi Kristovej.
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Včera som sa vrátil zo služobky z Rumunska, kde cieľ bol až pri Bukurešti. Boli sme autom a keďže sme sa spoliehali na GPS, tak sme trasu vopred neplánovali. Na hraniciach ale kolega zahlásil, že zabudol stiahnuť rumunskú mapu, takže sme museli ísť podľa inštrukcií (pár orientačných bodov), čo nám predtým zaslali Rumuni mailom. Na moje veľké prekvapenie sa z tejto služobky stalo turné po sedmohradských mincovniach (Lipova, Sibiu, Alba Iulia, Brašov) a svoj entuziazmus som prejavil formou miniprednášok pre spolucestujúcich. 🙂
V Brašove som ale dostal ultimátum, že ak ešte raz spomeniem "mincu" alebo "mincovňu", tak ma vysadia a turné si zopakujem pešo. 👿
Takýchto nevďačných kolegov ja mám...😆

Sigur, nabudúce si zober detektor, aby si zmysluplne využil prípadné cik pauzy😉
Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Nezapomeňte, že Rusko (čili bolševik) má v Sýrii vojenskou základnu a má dohodu s Assadem. Z tohoto důvodu nepotřebují Assada svrhnout a ani nemají zájem na tom, aby jim tu základnu obsadili islamisti (ovšem jinak ať klidně všechny povraždí). USA a NATO má v Sýrii prd a nechce přímo válčit s Ruskem (jako obvykle), takže ani nemohou provést nějaké rozsáhlé akce. Problém ale začíná být, jak se zdá, v exodu obyvatelstva, které nemá příliš zájem trpět pod Assadem a už vůbec ne pod islamisty. A navíc nejsou úplně blbí, takže do Ruska se nehrnou (a my víme proč).
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.