Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#23691 27. 4. 2016, 14:01

Evropa: neberte si to osobne, ale prijdete mi jak zasekla deska.. pak by bylo mozne rict, ze vsechna nabozenstvi do dnesni doby nepatri, ale co s tim delat, kdyz vetsina lidi v Evrope veri? Rekl bych, ze jasne stanovit mantinely, tolerovat ty viry, s kterymi je tato civilizace kompatibilni a nedelat zadne ustupky tem, s kterymi nejenze neni, ale ktere mohou znamenat konec teto civilizace a navrat do temneho staroveku. A ty mantinely uz rekl bych stanoveny jsou, jde jen o to, trvat na nich.

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#23692 27. 4. 2016, 14:02
Paul: nezapomen na neuspesna oblehani Konstantinopole 674-678 a hlavne 717-718, kdy Byzantska rise odrazila mohutny namorni (pomoci reckeho ohne) i pozemni utok, nebyt toho, tak by nejspis islam obsadil Balkan uz v 8. stoleti a Francka rise by se asi sama neudrzela.

Máš pravdu, já vždy jen nechápu, proč se tahaj na světlo dokola křížový výpravy, přitom ideologie se střetávaly i před tím..

Profilový obrázek
maros

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2014

#23693 27. 4. 2016, 14:06

altman cirkev je cirkev a viera je viera myslím že jedno môže existovať bez druhého čiste principiálne (ťažká téma ale môj názor) neveriaci asi dobrým kresťanom nemôže byť, pretože nie je tým pádom kresťanom a neveriaci určite môže byť dobrý človek - stačí aby dodržiaval "9 božích prikázaní"🙂 pod ne sa dá totiž vsunúť i ekonomická kriminalita a vôbec všetko čo škodí ostaným okolo mňa

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#23694 27. 4. 2016, 14:10
snažím sa tieto božie prikázania dodržiavať, pretože je to podľa mňa akési všeobecne prijímané prirodzené právo a to prvé proste prehliadam a nepociťujem to ako škodu ani ako akúsi výhru. včera sa tu viedla diskusia o demokracii (ako vždy) a vo vašom príspevku ma zaujala jedna vec - nechce sa mi to hľadať, tak improvizácia - "mojou povinnosťou je názor iného demokraticky rešpektovať, ak je v súlade so zákonom..." včera som mávol rukou, že nemá cenu komentovať ale keď už píšem tak nech..🙂 čo je zákon?? skutočne máte dojem, že niečo čo vyjde v zbierke zákonov je demokratický zákon? a prečo je potom každému jasné, že ten zákon nie je napísaný pre jednoduchší život demokratickej väčšiny (podotýkam drvivej), ale je písaný pre príbuzných demokraticky zvoleného politika? také zákony vychádzajú takmer každý deň a nepoznám teda nikoho osobne komu by vyhovovali a to nemyslím také ktoré dajme tomu nikomu nevyhovujú, ale sú koncipované s nejakým budúcim dobrým úmyslom. takže potom mi vyjadrenie že jeho názor je v súlade so zákonom pripadá scestné, asi ako zlodejiny na spoločnosti v súlade so zákonom. Prečo by som mal potom aj v demokracii iba "rešpektovať" nejaký názor, ktorý je síce v súlade so zákonom, ale ten zákon je vo svojej podstate namierený voči väčšine spoločnosti - (nedemokratický??) a nebyť rovno proti nemu?

Taktéž se snažím některá přikázáno dodržovat, protože se jedná o skutečnosti, které jsou součástí demokratických Ústav. Ale s určitostí se nejedná o první přikázání.

1. Já Hospodin jsem tvůj Bůh, který jsem tě vyvedl z egyptské země, z domu otroctví. Nebudeš mít jiné bohy vedle mne.

A jiný pohled.

1. V jednoho Boha věřit budeš.
  2. Neuděláš si tesanou modlu ani jakékoliv zpodobení toho, co je nahoře na nebi nebo dole na zemi či ve vodě pod zemí. Nebudeš se jim klanět a nebudeš jim otročit, neboť já Hospodin, tvůj Bůh, jsem Bůh žárlivý, který s trestem navštěvuji vinu otců na synech i na třetí a na čtvrté generaci těch, kdo mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům těch, kdo mne milují a zachovávají mé příkazy.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#23695 27. 4. 2016, 14:14

Přátelé byl jsem trochu drzý neb na to co jsem napsal neexistuje rozumná odpověď byla by to dlouhá diskuze. Ale nic mi nebrání být slušným člověkem. No ale může být nacista slušným člověkem? Vím předem co mi napíšete a všichni budete mít kus pravdy.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
maros

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2014

#23696 27. 4. 2016, 14:20

:) tak to by ma celkom zaujímalo... na ktorom Vám konkrétne nezáleží tak, že ak nie je súčasťou demokratickej ústavy, nebudem ho dodržiavať ??
samozrejme nebavme sa o prvých troch🙂

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#23697 27. 4. 2016, 14:22
Evropa: neberte si to osobne, ale prijdete mi jak zasekla deska.. pak by bylo mozne rict, ze vsechna nabozenstvi do dnesni doby nepatri, ale co s tim delat, kdyz vetsina lidi v Evrope veri? Rekl bych, ze jasne stanovit mantinely, tolerovat ty viry, s kterymi je tato civilizace kompatibilni a nedelat zadne ustupky tem, s kterymi nejenze neni, ale ktere mohou znamenat konec teto civilizace a navrat do temneho staroveku. A ty mantinely uz rekl bych stanoveny jsou, jde jen o to, trvat na nich.

Ale já jsem to již zde také napsal. Já jsem také částečně věřící, ale odmítám se řídit výklady, které vycházejí z dávných časů a nejsou schopny se přizpůsobit době. Tak jak od středověku urazilo lidstvo velký kus cesty, stejně tak by se měla zachovat i církev a opustit některá diskriminační učení.

Co podle Vás v naší společnosti převažovalo, byl to utrakvistický pohled, nebo pohled Vatikánu?
Vrátila se církev ke svému původnímu smyslu?
Nebo církev stále hlásá vodu, ale ve skutečnosti pije víno?

Nikoho zde nechci ovlivňovat, tyto názory vznikly jako reakce na vyzdvihobání katolické církve.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#23698 27. 4. 2016, 14:25

On je i rozdíl mezi vesnickym knězem a vypasenym popem..😐

Profilový obrázek
grofik

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2006

#23699 27. 4. 2016, 14:46

Od vzniku človeka každá komunita verí v jedného Boha , je jedno či to bola antika , indiáni, Inkovia ... atď...

Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#23700 27. 4. 2016, 14:54
Od vzniku človeka každá komunita verí v jedného Boha , je jedno či to bola antika , indiáni, Inkovia ... atď...

Všichni vždy věří v nejvyššího boha. U Židů Hospodin, u Řeků Zeus, u Římanů Jupiter, u Slovanů Perun, u Germánů Odin, u Aztéků a Mayů Kukulkan, atd....
Ovšem vždy se u všech vyskytují i další bohové menšího významu. A to včetně Židů, kdy je Hospodin varuje, aby neuctívali jiné bohy, páč je žárlivý.
Kdyby byl samotný, bylo by logické, že Židům nařídí - Uctívejte jen mne jako jediného Boha, protože jiní bohové neexistují...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.