ELLE, zcela správně. Pozor dnes běhá hodně japonských filmů, kteří popisují utrpení japonského lidu, vojáků. Je to dělané moc pěkně, ale nikde není ani zmínka o zvěrstvech Japonských vojáků. Ono je nutno historii vždy hodnotit z pohledu dané doby. Pokud to budu hodnotit v současnosti, ukápne mi i slza nad ženami a děti, kteří raději skákaje útesu do moře, než aby se vzdali. Fanatismus je to pravé slovo, ještě myslím v roce 1980 se vzdává poslední japonský voják a to ještě museli sehnat jeho velitele, který mu to nařídil.
Ladislavaliev@atlas.cz

Paul napsal/a:
to byl Onoda..vlastně jich bylo obecně víc, ale o tomto vyšla kniha..(ještě jsem jí nečetl)
paranoidní magoři, bez vlastního mozku. Paradoxně oslavovanej doma jako hrdina.
Mám jí a četl jsem. Docela doporučuji. Paranoidní není správné slovo. Japonci mají již od starověku/středověku ohromný vnitřní smysl pro disciplinu, takže Hiro Onoda prostě plnil vojenský rozkaz, který mu byl udělen, jakožto zpravodajci respektive vojákovi, který měl působit v týlu nepřítele.

Zvěrstva japonských vojáků v čínském Nankingu poděsily dokonce i nacisty, kteří v příštích šesti letech měli prokázat, že jsou v hromadném vyhlazování lidí stejně obeznalí. Na chování japonských vojáků měl významný vliv kodex „bušidó“, podle kterého byla jediným dostatečně čestným jednáním smrt. Japonci, kteří si nevážili ani vlastních životů, nelidsky zacházeli nejen se zajatci, jimiž pohrdali, ale i s obyvateli obsazených území. Počet obětí – přes 200 tisíc – už nebyl nikdy překonán.
Rytíři bušidó - Stručné dějiny japonských válečných zločinů

Zajímavé. Již po druhé.:
http://www.novinky.cz/koktejl/403891-nalezce-objevil-na-zdarsku-stribrny-poklad.html

Kéž by se nám teď s USA "nedařilo" jako Slovákům. Mám oprávněné obavy, že naši opětovně s Amíkama vybouchnou...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.