Paul napsal/a:
Janicku není to pravda. Sověti už dlouho před válkou vyhrožovali Finsku, že přes ně Rudá armáda prostě "přejde"-
Ten mýtus, že Rusové nabízejí mnohem víc, vznikl na základě bolševický propagandy, konkrétné výroků Molotova. Mám v jedný knize seznam Sovětskejch požadavků, a ten samozřejmě přímo vylučuje výše zmíněnou lež. Finsko bylo vydíraný, tlačený ke zdi, Sověti se pokoušeli rozdmýchat občanskou válku ve Finsku, zabránili Finsku uzavřít smlouvu se Švédskem tlakem na Švédsko, na pobaltský země..izolovali je..měla to bejt jednohubka pro Rudou armádu. Nebyla.
Pokud by byl zájem, přepíšu sem požadavky Sovětů (htěli všechny ostrovy v zálivu, Finský dělostřelecký baterie a spoustu dalšího, vyloučilo by to Finskou neutralitu, proto Finové nechtěli kejvnout.
Pokud není zájem o přepsání, vypomůžu si v rychlosti wikipedií.
Citace:
Jako kompenzaci za toto všechno navrhl SSSR dvojnásobně velké území severně od Ladožského jezera v oblasti Repola. Krom nepřijatelnosti výměny z vojenského hlediska to znamenalo, že výměna byla neakceptovatelná i ekonomicky - za hospodářsky nesmírně důležitou oblast s rozvinutým průmyslem a pobřežní vody s významným rybolovem bylo Finsku nabídnuto chudé území, které Rudá armáda během potlačování povstání ve Východní Karélii zcela zpustošil
Takže jde o další propagandistickou lež, která se šíří internetem...
Paule,
není to lež, musíte ve studiu jít více do hloubku. Je jisté, že Finové nějakou záminku mít museli, ale hlavně jim Němci slibovali více. Paule moc mně to od Vás mrzí. neb zde jste byl velmi poplatný současné dané době. Sám jste říkal, že čerpáte z literatury historii Finska, oni dnes již hodně věcí přiznávají, ale na druhou stranu je možné vše hodnotit i z Vše názoru. Víte, když tam car Petr budoval Petrohrad, samostatné Finsko ještě nebylo, bylo součásti Švédska. Car Alexandr to byl velký přítel Finska, dokonce i Finsko mělo své mince, své vyznamenání, ale nechci zde být jako pitomý učitel matematiky. Chudák Janíček.
Ladislavaliev@atlas.cz

Pavle,
můžete mi nadávat do starých bolševiků, do zelených mazku, ale obvinit mně ze lži je silné. Mohu být nepřesný, musím mít všechna fakta
Ferový obchodník má pravda proč se zde napadáme navzájem? Nevím, ale proč do toho vstupuji vím, něco jsem studoval a najednou to neplatí, je to jinak, nebo se hodnotí a to téměř vždy jen jedna strana. Historie nelze hodnotit z dnešního pohledu jak mi to vyhovuje. Bude však lépe se tím nezbývat a dát prostor lidem, kteří mají jiný názor, byť nepřesný.
Ladislavaliev@atlas.cz

Jaký zdroje jsou ke studiu, aby se šlo víc do hloubky?
Já jsem Janíčkovi předložil jeden zdroj internetovej - wikipedii, což je téměř bez platnosti..a jako druhej zdroj propracovanou studii od Van Dyka.
Pojďme tedy diskutovat seriozně a pokud máte jiný relevantní zdroj, vyvracející co jsem napsal, sem s ním!
Co požadovali Rusové a co za to nabízeli, to se vyvrátit nedá..a na to se ptal Janíček....tj je sice pravda, že Rusové nabízeli dvakrát víc území..Ale postavit na tom tezi, že Finové byli nenažraní, zbytečně hrdí atd. neobstojí, v kontextu s tím, že Rusové nabízeli zbídačenou zem, zasahujíci do M. linie! (Což by navíc silně snížilo vojenskou sílu Finska).

Že jim Němci slibovali víc, to vím asi odkud máte.
https://www.severskelisty.cz/kaleido/kale0241.php
Jenže.. pokud si dokument přeložíte.. tak to novináři pomotali..dokument hovoří o schůzce s Goringem "na Den svatojánského léta 1941, několik dní poté, co Německo zaútočilo na Sovětský svaz a Finsko vstoupilo do války."
Takže jak se mohl Fin domlouvat s Goringem, když už bylo po Zimní válce?? Odpovědí je, že se to celé vztahuje k pokračovací válce.. A koukal jsem do diskuze, postřehlo to víc lidí...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zimní_válka
Mně jde o to, že jste mně nazval lhářem. Zde jsou asi texty z kterých čerpáte, nejsou lživé, ale je nutno číst pozorně, je zde třeba věta, že Finsko bylo do roku 1944 součásti OSY, je to trochu úhel pohledu. Vy máte svůj názor, já mám možná objektivnější hodnocení, ale nikdy bych Vás nenazval lhářem, věřte, není to nějaká ješitnost.
Ladislavaliev@atlas.cz

Altmann nenazval jse Vás lhářem. Nevidím kde. To je opravdu nedorozumění.
Nečerpám z wikipedie boha, čerpám mj ze studie Dyka, což je samozřejmě kniha. Tu wikipedi jsem citoval, abych nemusel přepisovat z knihy. (ale nabídl jsem i to, kdyby byl zájem). Protože wiki neni v rozporu +- s knižní studií.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.