Keltské mince
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 31. 12. 2010, 15:19
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Super, že vznikla samostatná sekce antika. Snad mi nebudete mít za zlé, když v této sekci založím toto téma, Keltské mince.
|
#2 31. 12. 2010, 15:25
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Nie nemáme za zlé.
![]() _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti. |
#3 13. 1. 2011, 20:06
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
.. zde zatím nic? Tak sem dám alespoň něco já
![]() ![]() ![]() « Poslední úpravu provedl(a) korunka v 13. 1. 2011, 20:10. » |
#4 13. 1. 2011, 20:26
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
korunka: pro mě je to typ: hrbolky a čárky / hrbolky
![]() |
#5 13. 1. 2011, 20:35
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
...hrbolky a čárky..
![]() ![]() ![]() ![]() |
#6 13. 1. 2011, 21:00
|
|
Moderátor |
Take moc keltkym minci typu hrbolky, prohlubne, zarezy a dalsi nehovim
![]() ![]() _______________ Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2 Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/ |
#7 14. 1. 2011, 12:07
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Tak sem dám ještě jednu mincičku, kterou mám ve sbírce už asi dva roky. Opět z aukce a doufám, že je pravá. Tady člověk nikdy neví. Jde o velmi běžný východokeltský typ, typ Kugelvange. Tento typ je snad nejběžnější mincí, kterou lze sehnat, ale až na jednu maličkost, která dělá právě tuto konkrétní minci celkem zajímavou... kdopak sbíráte keltíky, jestlipak přijdete na to, oč se jedná ..
![]() |
#8 14. 1. 2011, 20:21
|
|
Moderátor |
Tak Kelty nesbiram, ale vypada to jako imitace Filipa Makedonskeho
![]() |
#9 15. 1. 2011, 9:11
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Keltové začali razit mince podle makedonských vzorů, nejprve opravdu napodobovali ražby makedonských vládců, jak Filipa tak i Alexandra. Proto je na aversu "hlava". Ta se u pozdějších ražeb mění, je více a více stylizovaná. U některých keltských mincí až tak, že úplně zaniká a je na místo ní pouze hrbolek s pár hodně stylizovanými zářezy, pokud vůbec.
Co se týká konkrétně této mince, poznají opravdu pouze lidé, kteří se tomuto věnují. Ještě počkám, zda se tu objeví někdo z kolegů, kdo se těmto mincičkám také věnuje. Kdo tyto mince zná, určitě hned pozná, co je na ni zajímavé. |
#10 15. 1. 2011, 10:15
|
|
Registrovaný uživatel
|
Zajímavé jsou hned dvě věci:
za prvé že hlava je do leva neboť většinou se dívá do prava a za druhé je divné že si toho soudruzi v Bulharsku nevšimli když tu minci udělali. ![]() |
#11 15. 1. 2011, 12:41
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
..tušila jsem, že sem taky určitě zavítáš
![]() ![]() « Poslední úpravu provedl(a) korunka v 15. 1. 2011, 12:42. » |
#12 15. 1. 2011, 13:50
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jinak ještě doplním- jó s pravostí, to je vždy velká otázka. Právě tento fakt mne přimněl přestat sbírat toto období a přejít na středověk. (i když i tady jsem dost podezřívavá) Teď už tyto mincičky kupuji spíše vyjimečně, protože u káždé mince, která se mi dostane do rukou mám obavy, zda se nejedná právě o falzum. Konkrétně u této spodní mince jsem na vážkách, tak 50:50. Vzhledem k tomu, že se střížky lily, byla jejich výroba celkem náročná na tavbu kovu. Pokud se přepálil a to se stane velmi snadno a rychle i v laborce, nebyl materiál stejnorodý a pak při oražení se mohla oddělit horní "slupka" kovu, jako je tomu u této mincičky. Loupe se. Mohl by to být důkaz, že střížek byl litý a po té oražen. To by mohlo svědčit pro pravost a také to, že ostré úhly např. v čelence jsou opravdu pod lupou ostré, (kdyby byla mince i s kresbou litá, byly by většinou zaoblené, nikoliv ostré) Proti pravosti by však mohla být velikost mince. Váhově téměř odpovídá, ale velikostně se mi proti ostatním zdá být větší. Toť otázka. Tyto teorie jsem vyvodila z praxe odlévání různých slitin kovů, včetně slitin stříbra, ale ještě to neznamená, že se nemohu mýlit. Kdo ví, třeba je toto jasné falzum... Pokud k tomu máte někdo připomínky, určitě napište, ať tu podiskutujeme a třeba se i k něčemu dopátráme.
|
#13 15. 1. 2011, 14:06
|
|
Moderátor |
korunka: z toho si nic nedelej, mne turtle tvrdil, ze ma alexandrijska tetradrachma Antonia Pia je z Ciny (pritom to byo od obchodnika, ktery skupuje primo nalezy v te oblasti (bud Libanon, nebo Palestina) a vyroba takoveto mince v nijak zavratne hodnote (kolem 1500), aby sedelo vse vcetne struktury kovu, by se cinanum nejspis vyplatila o dost mene nez prevazne moderni mince, ktere delaji ve velkem. Takze bych to videl spis na popichovani
![]() |
#14 15. 1. 2011, 21:10
|
|
Registrovaný uživatel
|
![]() Já také. ![]() |
#15 15. 1. 2011, 22:07
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
A ták to jó
![]() ![]() |
#16 15. 1. 2011, 22:14
|
|
Moderátor
![]() |
Je přeci logické, že bulhaři můžou udělat hlavu pouze do leva ![]() |
#17 15. 1. 2011, 23:08
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Noooo veľkosť snad áno,ale váha zasa až tak nekolíše.
Samozrejme pokiaľ sa nebudeme sporiť o "desatinách gramu". _______________ Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti. |
#18 16. 1. 2011, 12:54
|
|
Registrovaný uživatel | |
#19 16. 1. 2011, 17:03
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
O tom, že se odměřené množství stříbra tavilo v keramických destičkách, to je mi známo a o tom není sporu. Proto píšu, že se velmi snadno přetavilo. S tou váhou a velikostí to tak úplně pravda není, záleží, jak moc je ten rozdíl markantní. Mám spíše na mysli fakt, pokud jsou vyobrazené mince v poměru jedna ku jedné, je jich tam dvacet v obdobné velikosti a já při tom držím v ruce kus, který je znatelně větší a znatelně nadprůměrný. To už budí podezření. Bohužel u tetradrachem je rozdíl i v několika gramech (opravdu v gramech!), u drachem logicky bývá menší. Takže souhlas, váha ani rozměr bohužel nic zásadního neřeší a to i nahrává potenciálním padělatelům. ![]() « Poslední úpravu provedl(a) korunka v 16. 1. 2011, 17:08. » |
#20 16. 1. 2011, 17:04
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Derrick- jééé, kdyby jsi se někdy nečeho zbavoval, mysli na mne, jo!
![]() |
#21 16. 1. 2011, 17:10
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
tocomabyt- ani takovými bych nepohrdla. Keltiberii mám také. Jednu dokonce od turtleho
![]() ![]() ![]() ![]() |
#22 16. 1. 2011, 23:45
|
|
Moderátor |
takovy hrabani bych taky bral
![]() _______________ Přebytky antických mincí http://imince.net/?cat=2 Katalog účelových známek http://imince.net/katalog-ucelovych-znamek/ « Poslední úpravu provedl(a) Misak33 v 16. 1. 2011, 23:46. » |
#23 28. 1. 2011, 17:04
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
|
#24 31. 1. 2011, 16:53
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Doufám, že nebudu v takové situaci, abych své miláčky opět musela prodávat, jak tomu bylo nedávno. Ale docela často se objevují na numismatických aukcích.
|
#25 5. 2. 2011, 14:01
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jéj, pěkný náhodný nález. No vida, typ Zemplín bych taky jednou chtěla mít. Pěkné kousky.
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1