Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Ešte by som mala poslednú otázku - do hodín nechcem zasahovať, ako často je dobré ich dať hodinárovi na údržbu? Niekde som čítala, že ideálne každé 4 roky, aj ak sa nepoužívajú. Mazať ich sama určite nebudem, keďže premazanie môže uškodiť vraj ešte viac ako nemazať:-)

Já mažu každé dva roky a je potřeba olej na jemnou mechaniku, nebo přímo olej na hodiny. Pokud umíte vyjmout stroj, tak když jej otočíte k sobě zády, tak jsou tam takové prohlubně u osek a jen tam se kápne trošku oleje. Jinam ne a hlavně nemazat kolečka, protože se tam nachytá prach a způsobuje nefunkčnost stroje, nebo zpožďování. Ostatní znalejší Nick a Fenix určitě doplní.

No to záleží,čím mažete 😃 . Už jsem tu měl hodiny i s motorovým olejem a kdečím možným a ty poslední,to bylo snad lepidlo herkules 😆 😆 . Takže mělo by se to promazat po roce ale to se počítá s tím, že jsou stále v chodu. Já po roce musel něco dělat na Junghansech a při té příležitosti jsem je znovu máznul ale asi to ani nebylo třeba, stále tam byl vidět olej. Používám na to přímo hodinářský olej číslo 5, malá lahvička vyjde na 400.. Jinak pokud jsou stále v provozu, doporučuje se je po pěti letech rozebrat a vyčistit - věřte mi,to je banalita na půl dne než když ty hodiy nebyly rozdělané více než 50 let (viz. foto) 😁 To je pak na delší dobu je naučit znovu chodit. Já žádné nemám puštěné neustále, spíš to střídám ale rozhodně není dobré je jako funkční zavěsit na zed a nechat stát. Občas by měli jet, já si je většinou pouštím přes víkendy když jsem doma. Ted mi tu jedou dvoje, jedny na opravu a druhé moje. Jinak u pérovek záleží, jestli to umíte vyjmout. Když vytáhnete ven stroj tak musíte pak trefit zpět polohu,aby kladívko bouchalo do tyčky nebo struny a ne mimo, většinou je ten gong přišrubovaný na bedně a strojek je na posuvných lyžinách. A i pak máte vyhráno jen z půlky, protože když to nakapete do těch mističek vzadu tak vepředu není nic, musíte teda umět shodit i ciferník a ručičky a prokapat ho i zepředu. Jo a tak mě napadá..umíte s těma pérovkama dělat ? Tam je to spouštění trochu komplikovanější než u závažovek.
Obrázky:

Práveže ja som nikdy také hodiny nespúšťala a preto sa v tom nechcem vŕtať, aby som nenarobila viacej škody ako úžitku:-) Keď prídu, zobrala by som ich k tomu hodinárovi, nech ich pozrie, premaže ak treba a popýtam sa aj na to spúšťanie. Viem, že u niektorých hodín veľmi záleží aj na zavesení na stenu a že majú aj nejaké aretačné šróby na vyrovnanie, aby šli v poriadku. Ale mama ho pozná tak myslím, že keby sme ho doviezli a odviezli, tak by nemal problém ich aj správne zavesiť ak by to bolo potrebné:-)

No, všechny hodiny musí být správně ustavené na stěně. Asi to nechte na něm, to se takto těžko vysvětluje..obecně řečeno, při pohledu z boku unašeče ani kyvadlo nesmí o nic dřít a ani o sebe, jinak nepojedou. A u pérovek je nevýhoda, že nevíte, jak dlouho ještě pojedou, u závažovek je to vidět. Čas tam musíte nastavovat po půlkách, vždy nechat odbít. Takže třeba bude 11:00 a vy tam budete mít 7:30. Takže na osmou,nechat odbít, na půl deváté ,nechat odbít, na děvět,nechat odbít..atd. Vždy s ručičkama hýbejte jen po směru, nikdy s nima netočte zpátky. A ted POZOR (určitě se vám to někdy stane 😃 ) Pokud byste s nima zavrtěla zrovna z té půl osmé na 11 tak si rozhodíte bití. Takže by se třeba stalo, že půlky by to bilo v celé a celé o půl. A ještě třeba ani ne 11 ale jen 9. Takže pokud se vám stane,že to třeba v 11:30 bude bít 9:00, tak musíte udělat toto. Ve 12:00 vám to odbije půl (tedy půl desáté). Přetočte dál na 12:30,začne to odbíjet 10. Během tohoto bití (nečekejte až přestane) přetočte dál na 13:00. Tím si srovnáte,že to bude bít v celou celé a o půl to bude bít půl. Takže když potočíte na 13:30,odbije to jednou (půl jedenácté). Přetočte dál na 14:00 a odbije to 11. Malá ručička je na konusu,takže ji z těch 14:00 přetočte na 11. A pak si srovnejte čas a zas budou bít dobře. U závažovek..žádné takové problémy nejsou, tam je to snazší 😎 . Ale i u některých pérovek. Je to dáno konstrukcí strojku, kdy u pérovek jako početník bití slouží oběžné kolo - na té fotce v tom inzerátu je vidět,je na zadní straně strojku, kdežto závažovky a některé pérovky maj součástku ve tvaru kosy, kde je to lepší. Takže ty vaše mají oběžné kolo a musíte si proto dávat bacha😉.

nick1 napsal/a:
vysvetlenie bolo na známku 4-.Tomu by som ani ja neporozumel nie ešte laik.Ten 1/2stupňa,keď som nechcel dať čistú pätorku som zohľadnil v snahe a veľkosti článku.
jsem měl strach se k tomu přiznat. Nicku ty jsi větší frajer, že ses přiznal první. Do žádného složitějšího štelování hodin se nepouštějte... časem na to přijdete sama. Zatím to nechte na hodináři. Úspěch bude pokud hodiny (bednu) vyštelujete tak, aby se rozešly a šly po dobu natáhnutí. Na ostatní věci přijdete časem sama a nebo vyřešíte s tím hodinářem.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.