Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Uherské mince » Konzultácie ...

Vykupminci.cz
Numisargo

Konzultácie ...

Moderátoři: Archypov, facctory, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
grofik napsal
Fidzi napsal
Takže vďaka porno-mailu od Sigura sme o jeden chlp ďalej:

1.) Mojmír Novotný - Hornictví a mincovna v Rožňave - nič nové neprináša. Len čerpá z Pohla. A sme späť pri jedinom zdroji informácie o mincovni v Rožňave;

2.) myslím si, že v textovej časti Pohla o mincovni Rožňava niet ani zmienka, ale zatiaľ som to len preletel (Schmollnitz-Kaschauer Kammer);

3.) v mapke na strane 12 (Mincové komory v 14.storočí v Uhorsku) nie je mincovňa Rožňava vôbec vyznačená aj keď Pohl k nej priradzuje dva denáre Ľudovíta I. P 79-17 a 79-18;

4.) v katalógovej časti je mincovňa Rozsnyó uvedaná vždy s otáznikom (= dohad).


Skús prelustrovať :
Východoslovenská – hornouhorská banská oblasť
Udeľovanie banských výsad rozvíjajúcim sa banským osadám a mestám patrilo k vytváraniu vhodných ekonomických podmienok ťažby a spracovania rudných surovín, čo však priaznivo ovplyvňovalo aj moc panovníka pri zaisťovaní celistvosti krajiny z hľadiska feudálneho spoločenského poriadku. Takýmto spôsobom vznikajú banské mestečká a mestá v dolnouhorskej – stredoslovenskej a hornouhorskej – východoslovenskej oblasti (Marsina, 1973, 1990; Ratkoš, 1974; Juck, 1990).

Z hľadiska udeľovania výsad sú dôležité aj zväzky, či spoločenstvá banských miest. Najprv na strednom Slovensku došlo k združeniu 7 banských miest, a to približne v 80 rokoch 14. storočia. Neskoršie vznikol zasa zväz siedmich východoslovenských banských miest, ktorý si dňa 26. 12. 1487 v Košiciach (vtedajšej metropole Horného Uhorska) potvrdil vlastný štatút (Halaga, 1990). Do zväzu patrili nasledujúce banské mestá: Gelnica, Smolník, Jasov, Rožňava, Spišská Nová Ves a Telkibaňa i Rudabaňa (v Maďarsku). Gelnica, ako najstaršie banské mesto tejto oblasti a s vlastným banským právom, malo v tomto združení výsadné postavenie. Všetky banské mestá prisahali podriadenie sa Gelnici a súčasne sa zaviazali, že budú dodržiavať banské právo, ktoré mala Gelnica zapísané vo svojej knihe (Marcinko, 2004). V dôsledku zániku zväzku anských miest koncom 16. storočia, nastali aj zmeny v postavení a v aplikácii partikulárneho banského práva. Roku 1573 bol vydaný Maximiliánov banský poriadok, ktorého hlavnou funkciou bolo podriadenie všetkých banských podnikov ústrednej štátnej správe a znamenal formálny koniec účinnosti gelnického banského práva.

V Rakúsko-Uhorskej monarchii došlo v roku 1854 k prijatiu jednotného banského zákona, ktorý znamenal koniec roztrieštenosti v banskom práve a s určitými obmenami bol aplikovaný aj v Československej republike až do roku 1957. Stav baníctva na Slovensku a súvisiaceho zákonodarstva s jeho činnosťou v centrálne plánovanom hospodárstve v rokoch 1945 – 1990 je sumarizovaný v kolektívnom diele o dejinách baníctva (Zámora a kol., 2004)

Dnes konzultované s numizmatikom a znalcom histórie z Rožňavy.
Traduje sa, že počas pobytu Františka II. Rákocziho v RV sa razili mince v budove Banského úradu na dnešnom Nám. Baníkov v RV . Na budove je pamätná tabuľa o umiestnení tohoto úradu .
Veľmi ale neverí tomu, že by sa tam razili mince, mincovňa Smolník je dá sa povedať za kopcom - severne od Krásnej Hôrky.
Budova kde mala byť údajne mincovňa.
Registrovaný uživatel
budova

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
medo napsal
Veľmi ale neverí tomu, že by sa tam razili mince, mincovňa Smolník je dá sa povedať za kopcom - severne od Krásnej Hôrky.


Rákoczi razil mince aj v Smolníku? Pýtam sa, lebo mi to z tohto tak nejak trochu vyplýva.
Registrovaný uživatel
Pokiaľ viem tak vtedy Smolník nerazil, hovorili sme o tom či sa niekedy v RV razili mince, skôr som sa zaujímal o banícke a vojenské dejiny regiónu, v podstate je RV postavená na bývalých Au náplavových ryžoviskách.
Čo som čítal iné pramene nielen RV ale aj okolia nikde nebola zmienka o mincovni, myslím si, že v súvislosti s banskou činnosťou a jej následnými produktmi by sa o tom našla zmienka.
Samozrejme to nie je vylúčené len som prekvapený, že som o tom tu našiel zmienku tak som sa o to začal trochu zaujímať. Keď máte viac info potešilo by ma to.
Registrovaný uživatel
Viete niečo bližšie o mincovni Bátovce resp. známe razby tejto mincovne pri Leviciach? Ďakujem.
Registrovaný uživatel
Pohl priraďuje nejaké razby Jána Hunyadiho do Levíc (komorský gróf Ladislav Cseh de Léva). Ale nič viac o tom neviem.
Registrovaný uživatel
A ty k tomu nemáš niečo bližšie?
Registrovaný uživatel
Nie nemám nič okrem všeobecne dostupných info kde stála mincovňa, samotná architektúra je starobylá, v okolí bane, mestečko bolo majetkom uhorských kráľovien, u známeho na dvore evidentne viditeľné zvyšky starých stavieb. Zaujalo ma to, osídlenie starobylé - pomenovanie keltských mincí podľa miesta nálezu typ Bátovce , ideálne miesto na osídlenie od najstarších čias úrodná nížina na južnom úpätí pohoria známeho ťažbou Au, Ag, Cu.
Registrovaný uživatel
Tie keltské mince ale neboli razené v Bátovciach, razili sa niekde pod Budapešťou, len u nás sa pomenovali podľa miesta nálezu. Tak isto aj levický typ. Typické mince pre okolie Levíc sú malé oboly s pegasom a tie nemajú meno :P , údajne razené v pohorí Skýcov.
Registrovaný uživatel
Aha, tak už chápem. Ty píšeš o keltských a ja o uhorských minciach z Levíc a okolia.
Registrovaný uživatel
Dula77 to tam má najbližšie, tak by o tom mohol vedieť najviac.
Keltské som spomenul len okrajovo.
Bavíme sa o uhorskej mincovni a minciach, teda keď sa spomína mincovňa tak by mali existovať mince.
Registrovaný uživatel
Raziť sa malo aj u näs v BŠ ale žiadna písomnosť to nedokladá.
Razili sa ale určite falošné mince. O tom sú dokumenty.
Dokonca sa mi zdá že za Rudolfa II. sa previezli aj nejaké stroje z Kremnice. Ale nerazilo sa.
Registrovaný uživatel
Osobne si myslím, že sa mohlo v stredoveku raziť kade kde. Vyrazené mince sa odovzdali panovníkovi a potom boli použité podľa potreby. Preto sa nedá dedukovať podľa výskytu jednotlivích značie ku ktorej mincovni patria. Pár výnimiek sa samozrejme nájde.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 3 4 5 6 7

Sběratel.com » Uherské mince » Konzultácie ...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1