Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Chlapi omlouvám se, že se do toho pletu i když slovenským kordíkům absolutně nerozumím. Asi se hádáte o ty perleťové ručky na něm a jestli jde o falzum či ne. Je mi skoro 60 let a před 30 ti lety jsem od jedné staré paní, která byla v té době stará, jak já teď takovýto kordík koupil i s pochvou za 1000 Kč. Bylo to po jejím otci, který osidloval okolí tehdejšího Javorníku v okrese Jeseník po válce a přišel ze Slovenska. Tento kordík měl takovéto bílé střenky... a nemyslím si, že to byla kopie, tehdy frčely jen německé věci a slovenské nebyly v té době v až tak v kurzu. Nic víc k tomu nedokáži říct. Snad jen to, že jsem to s kamarádem tehdy vyměnil za trojzávažové , starožitné hodiny bez jeho mrknutí oka. Troufám si říct, že ten můj kamarád má největší soukromé muzeum všech armád 2 války v okr. Sumperk.

Já netvrdím, že to byl originál, ale dle mých tehdejších zkušeností a také toho, že jsem se už od dětství setkával BĚŽNĚ s věcmi z války, tak mi ta věc připadala, jako z té doby. Prostě jsem nepochyboval, že mám v rukách dobovou věc a stejně tak i můj kamarád, který se v tom oboru v té době pohyboval cca 20 let. Nechci tím svým příspěvkem nikoho naštvat, ale ten materiál na rukojetích mi připadal stejný, nebo podobný těm co mívaly německé chladné zbraně. A s těmi jsem si hrával, jako kluk, protože strýc toho měl mraky na půdě a to i uniforem. Jeho otec byl důstojníkem elektrikářů a padl v Polsku.

Nechci se v názorech na tuto věc zastávat té, či oné strany. Jen jsem pravdivě popsal mé první a do této doby poslední setkání s tímto kordíkem, který měl bílé střenky. Nemám zájem si vymýšlet. Vzpoměl jsem si, že ta paní mi říkala, že byl důstojníkem slovenské armády. Já věděl, že to je z války a že v té době bylo Slovensko s Hitlerem. Myslím, že ta paní ani nevěděla, že otec byl členem a teď nevím Hlinkovy gardy ? / nevím, jaké složce ty kordíky patřily/. Možná věděla a styděla se za to, ale tvrdila, že táta byl jen slovenský voják. Mějte se hezky a odpusťte, že se, jako naprostý laik pletu do hovoru.

stani@ suhlas, je späť. Myslel som že po tom ako ho tu pár ľudí strápnilo sa Mariano/Avial/Petrhlavatko už neobjaví, ale nie, on si zas založí nový username. Naučíme sa s ním fungovať. Aj v bežnom živote je fayn vedieť vychádzať s blbom.
Mariano/Avial/Petrhlavatko@ s tebou nekomunikujem ako som už napísal v minulosti. Argumenty na teba neplatia, si drzý, si hlúpy,a nik ťa nikdy nezablokoval neviem koho tu obviňuješ.
lachtan@ dík že si sa zapojil, mne sa páči čo si napísal a aj s tým súhlasím. Nik tu nespochybnil že by slovenské kordíky boli aj s perleťovými črienkami. Boli. Problém je s tými črienkami u Marianovho kordíka. Tie črienky boli proste iné. Navyše je to extrémne jemný materiál a stačí neopatrné zaobchádzanie nedajbože pád a sú prvé čo praskne. A ten jeho kordík je obitý a črienky držia, plus nesedí farba, výsledok je taký že im neverím. A je mi jedno či si to dal opraviť ešte pôvodný majiteľ, alebo nedávno špekulant ktorý to neznalému zberateľovi draho predal spolu s ďalšími skvostnými artefaktami. Len krátko na vysvetlenie, kordík bol určený pre dostojníkov ozbrojených síl (svetlé črienky) okrem letectva (tí mali vlastný typ). Uvažovalo sa že sa zavedie aj pre políciu ale k tomu nedošlo

Děkuji za vysvětlení a zdravím vás všechny.

Experti stale motate nexzmysly o crienkach, co tak to cislo "25". Aj tto je vam fake? Binarny kod 1: dostojnicky 2: rotmajstrov. Nic ine neeksistovalo. A ajhla zrazu priznas , ze originaly boli ocislovane. Musite si uznat, ze nemate tusenia. Ja mam original, len ste sa s niecim takym ester nestretli. Zdravim!
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.