Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Krásná ocílka!!

Vykupminci.cz
Numisargo

Krásná ocílka!!

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím dobrý podvečer.
Jedním ze zajímavějších nálezů dnešního dne, který se mi dnes podařil najít je krásná ocílka. Každý z nás někdy nějakou kopnul nebo alespoň viděl u kamaráda.. ;) Stáří asi 18./19. století?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
chlape těch ještě kopneš....
Moderátor
Možno kacura by zaujímali aj podrobnosti.....
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
no bohužel toto není ocílka, ale pouze držadlo ocílky, tímto by jsi oheň nevykřesal ... datace sedí. můžeš se mi ozvat na mail? měl bych nějaké dotazy pro mou studii o tomto předmětu, díky

kacuro@seznam.cz
Registrovaný uživatel
Na fórach som to videl mockrát, ale furt mi nie je jasné, ako toto fungovalo. Kde sa strkala ocieľka? Ako sa to držalo?
Registrovaný uživatel
Ocilka byla kus podlouhleho zelizka pripevnena dole k tlapam, ten byl na spodni strane s vruby a s temi se trisklo o kresaci kamen, jestli se nemylim. Kacuro to mozna vysvetli detailneji.
Registrovaný uživatel
ano u nejčastěji se vyskytujících typů držadel byla plátek ocílky přinýtovaný na spodek držadla. úderem ocílky o křesadlo (kámen), vzniká jiskra. podrobněji viz má studie, která je volně ke stažení zde: http://www.ulozto.cz/xSBbF8k/ondrej-cernohorsky-studie-o-drzadlech-ocilky-pdf

Obrázky:

Registrovaný uživatel
skusal si to aj v praxi? funguje to?
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
tocomabyt napsal
skusal si to aj v praxi? funguje to?

samozřejmě, že to funguje. každý, kdo byl na mé přednášce, si to mohl vyzkoušet. pro člověka, který měl praxi a všechny potřebné věci u sebe, bylo rozdělání ohně otázkou velmi krátké chcíle
Registrovaný uživatel
smith: díky ;) investoval jsem do toho spoustu času (tři roky práce) i peněz ...
Registrovaný uživatel
když už ocílka tak pořádná ;)
je to můj nález a vyčistil a zakonzervoval sem si ji také sám.

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Jo to je pěkný kousek z přelomu 18. a 19. stol.
Registrovaný uživatel
Kacuro: chtel si povedať 9-12 storočie, slovanský typ,ak sa nemýlim, ;)
Registrovaný uživatel
néé, stojím si za tím, co jsem napsal ;)
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
Jo to je pěkný kousek z přelomu 18. a 19. stol.

je to renesanční křesadlo uherského typu 16.-17.stol ;)
Registrovaný uživatel
Chalani, to len tak strieľate odboku? Storočie sem, storočie tam? Veď dajte argumenty k svojim tipom...
A mimochodom, je to kresadlo alebo držadlo na ocieľku? Pýtam sa, lebo kacuro písal o údere ocieľky o kresadlo (kameň).
Registrovaný uživatel
nee, tento typ je dle mě dostupných pramenů vyrobený v alpských zemích, neměl jsem ještě čas to celé z němčiny přeložit, takže je možné, že ta má datace úplně nesedí, už je to dlouho, co jsem na to koukal a hlavně - mě zajímají jen držadla ocílky ...
« Poslední úpravu provedl(a) kacuro v 21. 12. 2012, 18:39. »
Registrovaný uživatel
sigur napsal
A mimochodom, je to kresadlo alebo držadlo na ocieľku? Pýtam sa, lebo kacuro písal o údere ocieľky o kresadlo (kameň).

ta různá zvířátka jsou jen držadla ocílky, ale ten alarichův obrázek je jeden z typů ocílek bez držadla
Registrovaný uživatel
kacuro napsal
ta různá zvířátka jsou jen držadla ocílky...

To viem, práve sa prelúskavam tou štúdiou... ;)
Takže tá Alarichova vecička je vyrobená z uhlíkovej ocele a používaním sa rýchlo opotrebovala. Preto sa časom začali vyrábať držadlá a ocieľky boli už len tie pásiky?
Ešte jedna blbosť ma napadla. Neskúšal si si týmto spôsobom zapáliť cigu? :twisted:
Registrovaný uživatel
ocílky s držadlem byly podle mě jen taková paráda. držadlo jako takové nemělo žádný zvláštní účel, kromě toho ozdobného prvku. navíc ocílka s držadlem se mohla také snadno opotřebovat křesáním a pravděpodobně i v místě spoje praskala, neboť šířka materiálu v místě nýtového spoje bývá i jen kolem 1mm.

Alarichova ocílka je v podstatě ten oválek s ozdobným výpletem (který je často přichycen k tomu oválu naletováním pomocí mědi (alespoň na několika kusech, co jsem měl v ruce, tam měď byla) nebo i bez mědi. Na obrázcích jsem viděl i stejné oválné ocílky s podlouhlou rukojetí (podobně jako u nože). Jistě záleželo dost na výrobci, nakolik realizoval své umělecké vlohy při výrobě tohoto předmětu denní potřeby. Tyto s výpletem byly jistě nějakou dražší ozdobnou variací jiných nezdobných ocílek ...
Moderátor
kacuro, pekne spracovaná štúdia, zaujímavé čítanie, je vidieť že si do nej vložil kopec času
Registrovaný uživatel
mohu se zeptat kdo a proč vymazal mé dva předešlé příspěvky?
Registrovaný uživatel
Kdyz jsem se sem nekdy v poledne anonymne podival, tak tu byly dva prispevky - jeden daval odkaz na nejakej inzerat nejaky zensky, a druhej se ptal na vzacnost a sberatelskou hodnotu ocilek.
Osobne taky nechapu, proc byly oba dotazy smazany - pravidla fora evidentne nijak neporusovaly.
Obdobnych dotazu jsou tu denne desitky a nikdo je nemaze...

Taky by me osobne zajimalo, kdo a proc je smazal.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Nálezy s detektorem » Krásná ocílka!!

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1