Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » kryptoznamka

Vykupminci.cz
Numisargo

kryptoznamka

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Moderátor
https://www.kurzy.cz/zpravy/613501-svycarska-posta-prichazi-s-postovni-kryptoznamkou-11-10-2021/

nevim, zda to uz nekdo tady psal, ale pro jistotu ....
Moderátor
https://crypto.post.at/how-it-works
Moderátor
Až jednou bude čas, tak mi někdo vysvětlete princip, k čemu to je dobré a jestli to má vůbec něco společného s filatelií. Já to upřímně nechápu.
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
Až jednou bude čas, tak mi někdo vysvětlete princip, k čemu to je dobré a jestli to má vůbec něco společného s filatelií. Já to upřímně nechápu.


Tak to jsme dva. Rád si přečtu, jako filatelista, něco od někoho, kdo tomu rozumí.. :shock:
Registrovaný uživatel
Pochopil jsem to tak, že je to fyzická i digitální známka zároveň. Ty fyzické mají podobný strohý design, liší se většinou jen barvou, některé barvy jsou vzácnější. Jdou poslat na dopise za uvedený nominál. Vzadu mají místo na seškrabání (odlepení či jinak) jako třeba u losu, poté se objeví dlouhé číslo. Když pak chci vidět digitální podobu, tedy nějaký pěkný motiv, a ne jen tu strohou podobu fyzické známky, tak je třeba mít v telefonu nainstalované podobné či stejné aplikace používané k obchodování s kryptoměnou. Telefonem se pak oskenuje ono číslo a aplikace najde místo, kde je digitální podoba uložena, a zobrazí ji. Když je fyzická známka poslaná a příjemce ji odlepí z dopisu, tak zřejmě po oskenování bude mít tu samou digitální známku + použitou fyzickou. Dopředu nejde poznat, jak digitální podoba bude vypadat, některých je spousta stejných, některé jsou vzácnější, jako normální známky. Z těch digitálních pak lze vytvářet album. Přes aplikace jdou vyměňovat či prodávat, funguje to na podobném principu jako digitální měny, pravděpodobně jsou digitální podobizny známek uloženy v blockchainu skutečných digitálních měn. Samozřejmě, když se nic neseškrabe a neoskenuje, tak se ty známky dají používat čistě jen jako normální poštovní známky.
Mě ten princip teda moc nebere, ale četl jsem, že se ty fyzické prodávají výborně, klidně se ty vzácnější digitální motivy můžou vyšplhat do nečekaných výšin.
Registrovaný uživatel
Jsem asi ze staré školy... staré zlaté normální poštovní známky ;)
Ale děkuji za vysvětlení...
Registrovaný uživatel
Prostě rejže
Registrovaný uživatel
Trošku lepší loterie??? S pravou filatelií už to prakticky nebude mít nic společné. Svět se holt začíná rozkládat na bitíky. :'(
Moderátor
je to v podstate vyuziti distribuovane databaze na identifikaci dane znamky ( to, co je definovano QR kodem ). toto je ulozeno na siti v databazi. to znamena, ze pro identofikaci pravosti neni potrba zanlce, ale tato pravost je dohledatelna pomoci nezamenitelneho NTF tokenu v blockchainove siti/databazi.
databazi obsluhuje - v tomto pripade - myslim ze je to altcoin POLYGON ( ale mozna se pletu ). tento token ma snou adresu, kterou si kupujici da do digitalni penezenky.
pripadny "zlodej" si QR kod muze skenovat jak chce, uz nedokaze tento token poslat nikam, nebot mu to databaze nepovoli, protoze nezna osobni klic, kterym je tento token jisteny.
takze je znamky, respektive jeji digitalni obraz, "uzamknuty" pod tokenem. tento token muze majitel prodat jinemu zakaznikovi tim, ze mu posle do jeho penezenky token. tato transakce ze zapise do blockchainu ( databaze ) a ma ji zakaznik.
samozrejme je to novota a ta vzbuzuje neduveru, ale podle mne je to vynikajici vec do budoucna, napriklad k popisu znalce a urceni majitele
na teto ( jakekoli ) databazi je vse dohledatelne, ncetne transakci. pokud se k transakci priradi majitel ( pres identofikaci penezenky ) je v podstate nemozne ukradnout danou znamku ( obecne vec ).
tyto identofikace pres tokeny se jiz vyuzivaji napriklad u obrazu.
da se takto prodavat napriklad vstupenky.
samozrejme se musi zvladnout systemy presunu/plateb, aby byly jednoduche a pochopitelne pro obycejne smrtelniky. toto se jiz deje na druhe vrstne tzv. Lighting Notwrok, kde transakce stoji radove centy, nebo i mene a jsou extremne rychle.
toto samozrejme nevoni klasickym bankam, a neni se cemu divit.
problematika se zda slozita a v principu je velmi jednoducha. a varianty vyuziti jsou obravske.
ale jak pisu, je to jeste v plenkach, ale smer je dany.
Registrovaný uživatel
kolo101 napsal
...
pripadny "zlodej" si QR kod muze skenovat jak chce, uz nedokaze tento token poslat nikam, nebot mu to databaze nepovoli, protoze nezna osobni klic, kterym je tento token jisteny.
...

Když už jsem skoro spal, tak mě taky napadlo, že je to vlastnicví digitální známky nějak ošetřené, chtěl jsem si to ráno vyhledat, díky za vysvětlení. Měl jsem dvě verze, věřil jsem té první, tedy té správné, že ji má ten, kdo ji první oskenoval. A druhou, že ji má ten, kdo má fyzickou známku, že oskenováním o ni první přijde. Což by ale bylo divný, kdyby mu zmizela z alba, takže moc šancí jsem tomu nedával. Ale nezavrhoval jsem ani verzi, že ji mají oba, přeci jen, adresát má tu fyzickou použitou, ale vidím, že je mu to k ničemu, to by odesílatel nesměl skenovat. Zřejmě mi to už moc nemyslelo, protože logicky mě mělo hned napadnout, která verze je správná, ty se vzácnějším výskytem by pak neměly velkou cenu, kdyby je šlo získat prostým oskenováním kódu, a tak je nekonečně množit :-)
Moderátor
presne tak. samotna fyzicka znamka je zakladni predpoklad, ale vlastnicvi tokenu k ni, je overeni vlastnicvi te dane znamky ( a jejimu digitalnimu "dodatku" ). a to se neda podruhe do blokchainu zapsat, protoze token je jedinecny a nejde falsovat ani duplovat. jde jen prodat/poslat nekomu jinemu spolu se znamkou. tento prevod se prepise v databazi blockchainu pri transakci do penezenky kupujiciho.
V podstate je takto mozne i starsi znamky overovat a priradit jim token, ktery bude opet jedinecny.

toto je i nepriklad idea pri prodeji listku, rekneme na koncert popove hvezdy, kdy mnoho prekupniku nakoupi kvanka lupenu, kter potom prodava pod rukou se ziskem. to by bylo odbourano. preprodeji by se zabranit nedalo, ale jde nastavit, ze pokud by nastala druha transakce, tedy nasledny prodej se ziskem, cat zisku by sla na predem urcene misto, napriklad do penezenky popove hvezdy.
to same treba na fotbal, diskoteky,.... samotny "lupen" by byl definovany napriklad QR kodem. ctecka by poznala, ze QR kod je pravy, to znamena, ze je k nemu priradeny token s jedinecnou adresou. ta by byla soucast QR kodu a ten by byl svazan s identitou ( napriklad otisk prstu na mobile). a jelikoz jsou tyto transakce, ori vyberu rychleho blockchanu super rychle, usnadnuje to i kontrolu vstupu, identity,.... samozrejme nad timto musi byt nejaka aplikace, coz uz dnes neni takovy problem.
jen to chce pochopeni obrovskych moznasti teto technologie.

vetsina populace chape jen to, ze existuje Bitcoin, a ze se to prezentuje jako nejake "platidlo". coz je jen maly zlomek pravdy.
jako "platidlo" se to da pouzit, viz Salvador, kde po prvnich protestech se to, byt s obtizemi, do praxe zavadi. hlavne pro velke platby ze zahranici, na kterych do ted hodne particpovali banky a brali si silene poplatky.
napriklad prevod milinonu dolaru pred blochkchain technologi s pouzitim 2.vrstvy Lighting Networkin, stoji transakce okolo 0,05 USD. a principialne nezalezi, zda jde o BTC, ETH,.... jen je treba si vybrat.
Registrovaný uživatel
Hezké. takže pomalu přestávám být filatelistou a stává se ze mě sběratel digitálních skenů nebo čehosi podobného? Libovolných obrázků i unikátních fotografií (a pěkných!!!) mám uložených i v digitální podobě velkou spoustu, ale nikdy by mě nenapadlo s nimi tímto způsobem kšeftovat... Ale těm, co se jim líbí neustále čumět do mobilů, se asi toto "nové sbírání" zamlouvá. Přeju jim hodně pěkné zábavy a trvalý zdroj energie, aby nemuseli bezradně čumět, až jim "dojdou baterky".
Registrovaný uživatel
Zatiaľ čo vy sa tu vzrušujete nad blbosťou, tak niekto si mydlí ruky nad ľahko zarobeným 1,5 Mio CHF.
https://www.youtube.com/watch?v=JBVWkvMuh_k
Ale vôbec nepochybujem, že sa toho chytí hodne ľudí, ktorí to začnú zbierať a vydávať katalógy... normálny bussiness plan.
_______________
Processed coin catalogs 3.750 Auctions / 30.634 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Moderátor
pro nekoho blbost, pro nekoho zajimavost :-D
Moderátor
A ta digitální "část" je vlastně dobrá k čemu? Já to nějak furt nechápu. Má to nějaký smysl, nebo je to jen tak nějak jako, aby to bylo jakože zajímavý?

Jinak předpokládám, že "neseškrábaná" známka bude cennější (jako vždycky).
Moderátor
k cemu ??? no k nicemu, tedy pro toho, kdo to nechce. presne jako ostatni znamky. kdo je nechce a nerozumi tohu, tak se divi, ze to nekdo povazuje dokonce za krale konicku.

ale je to jiste zajimavy pokus skloubit nove technologie treba se znamkami.
a ta "neseskrabana" znamka ma cenu neseskrabane" znamky a tech bude mnoho, kdezto pokud je "seskrabana" a najde se ta nejcenejsi varianta, a tech je 50ks, tak to pro nekoho muze znamenat zajimavou moznost.
filateliste jsou ve valne netsine starsi lide, cest vyjimkam, takze tyto "novoty" urcite neprijmou s nadsenim. to je snad kazdemu jasne, ale nova generace ??? ..... kdo vi. za pokus to jiste stoji.
Registrovaný uživatel
Bude to pecka. Hlavně pro tvůrce a jejich peněženky. Ale nápad dobrý.
Moderátor
A co s tím seškrábáním když chcípne počítač, nebo když za 50 let bude úplně jiná technologie, kdy tyhlety vymyšlenosti budou naprosto k hovnu?
Moderátor
Pavel_III napsal
A co s tím seškrábáním když chcípne počítač, nebo když za 50 let bude úplně jiná technologie, kdy tyhlety vymyšlenosti budou naprosto k hovnu?


nic, stale to bude na blockchainu. pokud budete mit nekde v trezoru pristupove kody, tak jste OK. a VOTOMTOJE :mrgreen:
Moderátor
kolo101 napsal
Pavel_III napsal
A co s tím seškrábáním když chcípne počítač, nebo když za 50 let bude úplně jiná technologie, kdy tyhlety vymyšlenosti budou naprosto k hovnu?


nic, stale to bude na blockchainu. pokud budete mit nekde v trezoru pristupove kody, tak jste OK. a VOTOMTOJE :mrgreen:

A kde je zaručeno, že ten block(sprosté slovo) bude existovat za 5, 10, 20 let?

Odpovím si sám - vůbec nikde.
Registrovaný uživatel
Pavel_III napsal
kolo101 napsal
Pavel_III napsal
A co s tím seškrábáním když chcípne počítač, nebo když za 50 let bude úplně jiná technologie, kdy tyhlety vymyšlenosti budou naprosto k hovnu?


nic, stale to bude na blockchainu. pokud budete mit nekde v trezoru pristupove kody, tak jste OK. a VOTOMTOJE :mrgreen:

A kde je zaručeno, že ten block(sprosté slovo) bude existovat za 5, 10, 20 let?

Odpovím si sám - vůbec nikde.


Pavle, doba jde dál. ber to tak, že nikde. ale známky ti taky můžou zítra shořet...
Moderátor
kde je zaruceno, ze Cesko nezkrachuje za 5, 10, 20 let ???

odpovim si sam - nikdo.

Zaruka neexistuje na nic... take nemate zarucene, ze vam treba nekdo nezkonfiskuje vase znamky.... nikdo vam to na 100% nezaruci.

ale zpet. to je technologie, nikoli vymysl. serveru v blockchainu jsou tisice az desetitisice. myslite, ze toto jen tak mavnutim proutku zmizne ??
myslim, ze opak zacina byt pravdou.
kdyz se podivate na extremni dluhy USA, vnitrni zadluzenost Ciny, tak treba kryptomeny jsou zajimavou alternativou k fiat menam.
to pochopily uz i banky, dokonce Deutsche Bank tlaci na to, aby mohly mit cast aktiv v kryptomenach. institucionalni investori to pochopili uz drive.... samozrejme je to nove, a co se tyce penez, 99,9% populace tomu nerozumi anebo se boji a radeji maji penize pekne v bance. ale kouknete se na inflaci a to celosvetove, to teprve zacina....

ale to jsem se od kryptoznamky vzdalili k investicim a propagace krypta a to nechci. to je kazdeho soukroma vec. ja jsem kdysi i tezil a dost uspesne, jen jsem tomu moc nerozumel, a BTC stal par supu. tak jsem stratil pristupy.... a za hodne let jsem zjistil, ze mi takto odeslo 1,1xxxxxxxxx BTC. to je ranec, ze ?? dnes jsem uz kryty vsude mozne, uz netezim, ale aktiva mam mimo jine i takto a nejen v BTC, ale i jinych altcoinech. uz jsem zazil vzestupy a pady, a to se svymi prostredky, tak o tom neco vim z "prvni ruky" nikoli sprostredkovane.
Moderátor
Kryptoměny jsou jen hra bez budoucnosti. Stačí otočit vypínačem a jsou kde?

Citovat
serveru v blockchainu jsou tisice az desetitisice. myslite, ze toto jen tak mavnutim proutku zmizne

A myslíte, že to není možné? Tyhlety záležitosti trvají jen do doby, dokud to někoho baví. Anebo dokud to nezlikviduje nějaký sovětský hacker (ne že by nebylo dost příkladů) a ani to nemusí být úmyslně.

Ano, známka mi může shořet, sežvýkat ju kráva, nebo ju švica vyhodí do popelnice (kráva jako kráva), ale to nebude systémový problém. Krypto cokoliv, jakožto reálně neexistující věc, je natolik závislé na technice a technologiích, že ju může zlikvidovat v podstatě cokoliv. Řekněme si to takto - vypukne válka, což se klidně může stát, Putinovi hrkne v makovici a než se Ovar rozmyslí jestli si dá k obědu na ARO vinnou klobásu nebo do čaje namočený suchar, jsou Rusi v Chebu a Praha rozbombardovaná. K čemu pak bude jakékoliv krypto?
Před lety baba uřízla kus jakéhosi kabelu ... a půlka Kavkazu byla bez internetu.

A to je vůbec problém celé téhle počítačové éry. Dnes třeba můžeme číst korespondenci významných osobností, protože ju psaly na papír, ale e-maily nebo SMS? To je fuč! Zbydou po nás akorát tuny plastů.

Ale třeba se to rozšíří. Za 0,00001 bitcoinu koupím kopu kryptovajec, budu spokojené jak dobře jsem nakópil ... ale kurva, furt budu mít nekrypto hlad!
« Poslední úpravu provedl(a) Pavel_III v 13. 10. 2021, 21:50. »
Registrovaný uživatel
Omg. To, že nebude kabel nebo internet neznamená, že nebude záznam... Nic trvalého neexistuje, stejně jak vyhoří knihovna může být zničen disk.
Moderátor
Pavle, to že je něco nad naše chápání neznamená, že to nemá budoucnost - respektive možnosti využití. Chce to jen čas. A to, co nyní omezuje naše myšlení je to, že se mluví prakticky jen o kryptoměnách. Navíc vývoj v technologiích je stále poměrně prudký. V roce 2007 byl na trh uveden první iPhone. "Pouze" před čtrnácti lety (!) a co to udělalo za fičák.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Pokec o známkách » kryptoznamka

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1