Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#2711 27. 4. 2018, 11:36

Ve své podstatě je relevantní pouze odpověň na jednu otázku. Je, či není daná ražba pravá.

Podle mého názoru se nejedná o pravou ražbu a otázky na smysl, původ a dataci jsou pak nepodstatné.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

#2712 27. 4. 2018, 12:33

Ctím vaše názory,ale nechám si svůj.Nijak jste mě nepřesvědčili a evropa1 už vůbec ne!Protože jestliže smysl,původ a datace je nepodstané,jak chcete zjistit pravost?JPokud jste schopen určit pravost a stáří jen z té fotky,tak to jste asi největší borec mezi numismatiky a hluboce se klaním!Ovšem nijak jste mě nepřesvědčil a ani nepoučil.Vemte si sběratele,který se zde občas vyskytuje pod značkou Lopez.Pokud ten by napsal,že mince je fejk,tak by to určitě zdůvodnil lépe a silně by mě rozkolísal.což ovšem neznamená,že by se nemohl mýlit.Proto si nechme každý svůj názor a třeba jednou vyjde pravda napovrch.Ostatně ve sbírce mám pár dobových padělků,tak jeden navíc by mě nevadil,zvláště pokud je tak zajímavý.
A pro Fidzi-myslíte,že tato mince byla vyrobena rovněž moderní technikou?Prostě některý ten rytec to uměl lépe než jeho kolega a tenkrát to asi nikomu nic nevadilo.A howg,jako ten Utah.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#2713 27. 4. 2018, 12:49
Ctím vaše názory,ale nechám si svůj.Nijak jste mě nepřesvědčili a evropa1 už vůbec ne!Protože jestliže smysl,původ a datace je nepodstané,jak chcete zjistit pravost?JPokud jste schopen určit pravost a stáří jen z té fotky,tak to jste asi největší borec mezi numismatiky a hluboce se klaním!Ovšem nijak jste mě nepřesvědčil a ani nepoučil.Vemte si sběratele,který se zde občas vyskytuje pod značkou Lopez.Pokud ten by napsal,že mince je fejk,tak by to určitě zdůvodnil lépe a silně by mě rozkolísal.což ovšem neznamená,že by se nemohl mýlit.Proto si nechme každý svůj názor a třeba jednou vyjde pravda napovrch.Ostatně ve sbírce mám pár dobových padělků,tak jeden navíc by mě nevadil,zvláště pokud je tak zajímavý. A pro Fidzi-myslíte,že tato mince byla vyrobena rovněž moderní technikou?Prostě některý ten rytec to uměl lépe než jeho kolega a tenkrát to asi nikomu nic nevadilo.A howg,jako ten Utah. Obrázky: ...

Přečtěte si smysl napsaného.

Napsal jsem, že podle mého názoru není mince pravá a pak je mi naprosto jedno, kdy tato ražba vznikla. Vezměte si před sebe např. 500 kremnických XV krejcarů a pořádně se dívejte na ikonografii a výrobní praxi se kterou byly vyrobeny. Tato ražba je v mnoha směrech naprosto mimo.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#2714 27. 4. 2018, 13:12

Paully, tu je malá analógia - poukážka Tuzex Auto Kelly. Je to špeciálna tlač pre kúpu automobilov ? Bola vydaná v roku 1971 ? Je to oficiálna tlač ? Patrí do zbierky tuzexových poukážok ? Tu si vieme veľmi jednoducho odpovedať. Ale kto vie čo na to povedia zberatelia o 100 rokov...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

#2715 27. 4. 2018, 14:25

Fidzi-já jsem sběrač a klidně bych ji jako určitou kuriozitu dal do sbírky i dnes.Tedy pokud bych to sbíral.Třeba jen pro zasmání a samozřejmně s popiskem.Mě vždy musí věc nějak oslovit,líbit se mně a tady bych ocenil dobrý nápad.
Tenkrát jsem psal prodejci té mince-medailky,chtěl jsem vědět víc.Pak jsem se nějakým způsobem snažil dostat i na kupce,ale nikdo mě neodpověděl.Jeden čas jsem bral prodejce i kupce jako jednu osobu,která si testuje cenu.Ale nikde jsem zatím na nic podobného nenarazil.A vyrábět padělek v jednom kuse?Na prasklém střižku a ještě s dírou?Proč?Aby to vypadalo autenticky?
Prostě stojím na své pozici,že nové to není.A kdyby to bylo místo 17.století,třeba s 18.stol.,je to pro spoustu sběratelů zajímavé.Kdo nechce ,nebo nevěří,kupovat přece nemusí.
Co se všechno nabouchalo v Kremnici také nemůžeme jednoznačně říci,obzvláště proto,že mnoho archiválií tam kvůli požáru vzalo za své.To jsem někde četl,bohužel nevím kde.
Pamatuji si jak jsem s nějakým tolarem Leopolda I. ,který se mně nějak nezdál kontaktoval čtyři skutečně známé sběratele a znalce.Jména psát nebudu,ale jistě je budete mnozí znát.Viděli jen fotky a dopadlo to 2:2.Později jsem sám zjistil,že to byl padělek.Nový a ke škodě sběratelů.Takže od té doby,pokud se nejedná o všeobecně známý a profláknutý kousek,těm posudkům z fotek moc nevěřím.Obzvláště když onen kousek můžeme zatím klidně nazvat unikát.

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#2716 27. 4. 2018, 19:41
Fidzi-já jsem sběrač a klidně bych ji jako určitou kuriozitu dal do sbírky i dnes.Tedy pokud bych to sbíral.Třeba jen pro zasmání a samozřejmně s popiskem.Mě vždy musí věc nějak oslovit,líbit se mně a tady bych ocenil dobrý nápad. Tenkrát jsem psal prodejci té mince-medailky,chtěl jsem vědět víc.Pak jsem se nějakým způsobem snažil dostat i na kupce,ale nikdo mě neodpověděl.Jeden čas jsem bral prodejce i kupce jako jednu osobu,která si testuje cenu.Ale nikde jsem zatím na nic podobného nenarazil.A vyrábět padělek v jednom kuse?Na prasklém střižku a ještě s dírou?Proč?Aby to vypadalo autenticky? Prostě stojím na své pozici,že nové to není.A kdyby to bylo místo 17.století,třeba s 18.stol.,je to pro spoustu sběratelů zajímavé.Kdo nechce ,nebo nevěří,kupovat přece nemusí. Co se všechno nabouchalo v Kremnici také nemůžeme jednoznačně říci,obzvláště proto,že mnoho archiválií tam kvůli požáru vzalo za své.To jsem někde četl,bohužel nevím kde. Pamatuji si jak jsem s nějakým tolarem Leopolda I. ,který se mně nějak nezdál kontaktoval čtyři skutečně známé sběratele a znalce.Jména psát nebudu,ale jistě je budete mnozí znát.Viděli jen fotky a dopadlo to 2:2.Později jsem sám zjistil,že to byl padělek.Nový a ke škodě sběratelů.Takže od té doby,pokud se nejedná o všeobecně známý a profláknutý kousek,těm posudkům z fotek moc nevěřím.Obzvláště když onen kousek můžeme zatím klidně nazvat unikát.

paully napsal/a:

A vyrábět padělek v jednom kuse?Na prasklém střižku a ještě s dírou?Proč?Aby to vypadalo autenticky?

Ten žetón nebol vyrobený na prasknutom strižku, ani strižok nepraskol pri razbe. Bol jednoducho ohnutý, potom vyrovnaný a v ohybe kov praskol. Nikto netvrdí, že bol vyrobený pre oklamanie zberateľov, ale hovoríme, že nebol vyrobený v žiadnej oficiálnej mincovni a ani v 17.storočí. Jednoducho to nie je autentické ! Je to falzum !

paully napsal/a:

Co se všechno nabouchalo v Kremnici také nemůžeme jednoznačně říci,obzvláště proto,že mnoho archiválií tam kvůli požáru vzalo za své.To jsem někde četl,bohužel nevím kde.

V Kremnici sa nič "nebúchalo" len tak. Všetko malo svoje pravidlá. Bola to presne evidovaná výroba peňazí z drahých kovov a nie trh so zeleninou! Keď ti prejde rukami toľko XV.grajciarov ako mne, Dulovi77 alebo Evropovi1, tak by si vedel, že píšeš hlúposti. Skús si prečítať napríklad knihu Kremnická mincovňa 1328-1978, daj si vedľa seba aspoň 10 kusov kremnických XV.grajciarov rôznych ročníkov, porovnávaj a uč sa !

Podľa fotky sa nedá rozlíšiť kvalitné falzum od originálu. Na to musíš mincu držať v ruke a vidieť ju pod mikroskopom. Ale toto nie je kvalitné falzum. Tu sa jedná o veľmi veľmi nekvalitnú napodobeninu asi ako hracie žetóny napodobňujúce EURá v hrách pre deti. Je to jednoducho vidieť priamo z fotky.

Čítaj, porovnávaj, študuj, skúmaj,... bez toho sa nikam nepohneš, budeš odkázaný na názor iných a budeš kupovať zaujímavé, ale bezcenné žetóny po 1.000€.😉

Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
paully

Uživatel

Zaregistrován:
13. 5. 2013

#2717 28. 4. 2018, 12:12

Není nad zdatného rádce!Skoro jako Lenin.On měl celkem pravdu jako i vy,nic proti učení!Ale mě neznáte a v podstatě nevíte ,že vlastním poměrně slušnou sbírku XV krejcarů Leopolda I.Mince patří mezi mé koníčky už hezkých pár desetiletí.Stejně tak vlastním pak mnoho numismatické literatury a krom toho mohu mezi své známé a přátele zařadit špičkové numismatiky,kteří dokáží skutečně poradit,vysvětlit, a ne ortodoxně stát na svém a hloupě machrovat!Jinak asi všichni co tu minci dražili byli stejní hlupáci jako já a dokonce zaplatili poměrně slušnou částku za naprosto nesběratelský předmět.Děravej žeton nejspíš do prádelny,vyrobený v garáži.Víte,ale i žetony do prádelny jsou někdy sběratelský předmět.Za numismatika se pravda nepovažuji,nejsem ani v ČNS,ale ty XV jsem už nějaké viděl a pár stovek i vlastním,též něco více o nich i vím.Tenkrát když se mince prodávala jsem kontaktoval četné sběratele a chtěl znát jejich názor.A ten byl značně nejednotný.V podstatě nikdo minci neznal a nic o ní nevěděl.I Dula už měl ten názor,který má dodnes.Na něj jsem se tuším obrátil také.Já a několik sběratelů bylo však přesvědčeno ,že se jedná o pravý kousek.Zda bylo vyrobeno přímo v Kremnici,nebo někdo použil své zkušenosti z tamní výroby mincí však nikdo neřekl.A v podstatě to tak zůstalo dodnes!Nic nového se neobjevilo.Proto zůstávám u svého názoru a vám ponechávám ten co máte vy.Pokud mě přesvědčíte nějakým argumentem,klidně svůj názor změním.Ono názory změnit dokáží i lidé,kterých si vážím,není to nic špatného.Přikládám část mailu člověka který již nějakou tu minci také viděl
Gratuluji jednak k pravosti Vašeho XVkrejcaru a také k získání tak vzácné varianty, kterou neznal ani rakouský kolega p. Hőllhuber. Při tak úzké specializaci jeho katalogu, a při fantastickém počtu popsaných typů a variant, jsem byl přesvědčen, že Váš neuvedený XVník musí být falzum. Dokud jsem neměl v rukou Hőllhuberův katalog, byl jsem na pochybách a proto jsem dlouho neodpovídal na Váš dopis. Sám se specializuji na českou grošovou dobu a od dob mého psaní mincovnictví L.I. už uplynulo mnoho let. Nejméně 20 roků se tomuto oboru nevěnuji a tak mne omluvte za můj chybný názor. Děkuji také za zajímavý dopis p. Hőllhubera.
Jinak o té minci,o které tu diskutujeme se též vyjádřil jako o padělku.

Profilový obrázek
---

Uživatel

Zaregistrován:
24. 3. 2010

#2718 28. 4. 2018, 12:34

Nehnevaj sa, ale čo si vlastne chcel povedať citáciou toho listu?
A ešte jedna vec. Nečuduj sa, že k tebe tak Fidzi pristupuje, keď si tu niekoľkokrát spomenul, že si vlastne len "sběrač".

Profilový obrázek
opal

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2016

#2719 28. 4. 2018, 13:26

Fidzi má dobrou argumentaci. Rozpor mezi dokonalým písmem a pravidelnými tvary (ovály, kruhy) a "roztřeseným" portrétem.
Jestli to je padělek, tak proč padělatel u portrétu nepoužil fotomechanickou cestu. Vždyť portrétů Leopolda je mnoho, tak by se dal udělat podle předlohy, nebo zkombinovat více předloh. A ne to kreslit a rýt od ruky.
Jestli je mince pravá, tak jak vysvětlit ten rozpor.

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#2720 28. 4. 2018, 17:55

Paully, mám pre vás už len tri vety:
Čítajte literatúru, ktorú vlastníte a poraďte sa so špičkovými numizmatikmi, ktorých poznáte. Ja robím presne to isté. Inak bohatstvo duchu nepridá.😉

Sent from my ZX Spectrum

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.