Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Mauritius

Vykupminci.cz
Numisargo

Mauritius

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Pane Kopřivo,
díky za skeny Vaší rekonstrukce Mauritius POST PAID 2 penny.
Myslím si, že toto je ozdobou Chlubírny Sběratele, že zde doposud nic lepšího nebylo zveřejněno.
Jinak, dražil jste dnes něco u Feldmana?
Mně se podařilo vydražit obálku s dvoupáskou POST PAID 1penny, obálku s dvoupáskou Lapirota "early" a rekonstrukci Lapirota "worn". Zato se mi nepodařilo vydražit ani jednoho modrého Mauritia POST PAID 2 pence.
Jinak, čistý Sherwin byl vydražený za 7.500 GBP, což si myslím, že je vynikající cena. Podařilo se to Vám, nebo někomu jinému?
Ražených, špatně střižených Sherwinů tam bylo takové množství, že jsem nad tím žasnul. Tolik Sherwinů pohromadě snad doposud nebylo v žádné aukci v historii.
Registrovaný uživatel
Ja som dnes opäť ušetril :'(
Všetko dobré, bolo dobré aj pre iných a tie ceny položiek o čo som mal záujem išli na násobky vyvolávacej ceny. Škoda. Musím si vystačiť s obrázkami :lol:

Gratulujem Jaromír k vyhraným položkám.

Konečne som si spomenul kde som videl tie pásky, kde vidno nepravidelné opotrebovanie jednotlivých políčok.

Už som si myslel, že nestiahnu toho Speratiho, ale stiahli.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
To nepravidelné opotřebení ZP je moc zajímavé, zase si rozšířím svoje vědomosti.
Jinak, Speratti byl génius podobně jako Meegeren.
Teď jsem se dozvěděl, že jsem ještě vydražil Dardenna s dvojnásobnou frankaturou.
Jen, aby to všechno v pořádku přišlo, ale sám jsem byl překvapený, jak některé položky vyletěly s cenou nahoru. Hlavně 2 pence POST PAID intermediate a worn. Měl jsem jich nabidovaných několik a ani jeden nevyšel.
Moderátor
Je to moc pěkné, ale myslím, že zůstanu u svých bramborových přetisků. 😉
Registrovaný uživatel
Na některých Indických feudálních státech to také dělíme podobně. Když to vypadá jako early, je to padělek. Intermediate je dotisk a teprve když to vypadá jako worn, je nějaká šance, že známka bude pravá. :) :) :)

Jinak hezké čtení, díky za zajímavé informace. Konečně diskuse, kde se za chybu považuje chybně použité písmeno (PENOE) a ne sotva postřehnutelná vada tiskové desky. :)
Registrovaný uživatel
Také blahopřeji panu J. k získaným položkám.
Jakékoli dopisy z tohoto, to už je fakt vysoká liga. V ČR nemá skoro nikdo žádný kloudný dopis s jakýmikoli Barnard, Lapirot, Sherwin, či Dardenne. Mám trochu zmatek co jsem koupil a co ne..skoro nic nešlo koupit rozumně. Vím, že mám to zelené raz. na 1P (věci ex. Mme Dale-Lichtenstein se v domácnosti vždycky hodí) a 3 modré Post Paidy, 2 pošlozené Sherviny apod. Dopis žádný. Moc mě mrzí že jsem nedostal složku č. 73 a rohový exemplář 111 (1800GBP ++ bylo moc). Čistého Shervina nemám....je v dezolátním stavu a nejsem si jist zda P.Holcombe dobře poznal, zda to nebylo nějak "cleaned off of obliteration":) ... až to nějak poplatím vč strašných dovozních 15%, tak rád něco uveřejním.
Jinak je pravda, že modré P.P. všech impressions jsou dnes zřejmě nejžádanější známky kolonií a cena rychle roste. Podobnost s modrými P.O. je zkrátka příliš lákavá. Ceny budou stále větší i v budoucnu. Snažím se na to douhodobě upozorňovat ve svých sentencích o filatelii. Navíc se v Německu objevil zcela nový kupec , který sbírá jen PP a nehledí moc na peníze a skupuje to i v Londýně a jinde.
Registrovaný uživatel
Pán Kopřiva takže vy ste mi vyfúkol ten zelený Mahébourg :lol:
Aspoň viem, kto to bol :lol:
Je to najzaujímavejšie razítko z Mahébourgu a druhé najvzácnejšie.
Feldman to pôvodne predával ako unikát, ale poslal som im pár korekcií.
Dokonca dnes som zistil, že je ešte jeden kus - tretí. Jeden predaný u Spinka pár rokov dozadu, teraz v kvalitnej zbierke v Kanade a tretí kus mal Burrus, ale ten bol rozmazaný a od´63 sa nikde neobjavil. Váš exemplár je z nich najlepší. Gratulujem ;)

Náhodou Lot 30089 ste nekúpil?
Registrovaný uživatel
díky díky Mr. shareman. Upřímně obdivuji Váš přehled na trhu a v daném tématu.
30089 jsem nekoupil, to razítko je jistě extrémně vzácné, ale takové nesbíratelné... odkud je vlastně ? Riviére Seche ?

...stejně to je stále záhad a nových možností, co nabízí Mauritius. Nádhera!
Moje jinak milé Rakousko, to je takové dětské hraní.
Moderátor
david kopriva napsal
díky díky Mr. shareman. Upřímně obdivuji Váš přehled na trhu a v daném tématu.
30089 jsem nekoupil, to razítko je jistě extrémně vzácné, ale takové nesbíratelné... odkud je vlastně ? Riviére Seche ?

...stejně to je stále záhad a nových možností, co nabízí Mauritius. Nádhera!
Moje jinak milé Rakousko, to je takové dětské hraní.


Mauritius se mi líbí, že je kromě sběratelské atraktivnosti plný sběrtelských záhad. Například, vůbec není známé, jakým způsobem se určovalo poštovné. Na jedné straně se dochovaly dopisy s 1penny, které byly odeslané do Francie, na straně druhé se zachovalo několik dopisů ze Souillac do Port Louis s kombinovanými frankaturami 1+2 pence, tedy 3 pence celkem pro vnitrostátní poštu. Ještě mám zdokumentovaný i výstřižek 1+2 pence z Flacq (2), takže 3 pence pro vnitrostátní poštu asi nebyly žádnou výjimkou.
Potom, zmatky v určování pošt (hlavně s číslem 14).
Je to podobné jako s Afghánistánem 19. století, kde poštovní sazby jsou pouze předmětem spekulací (většina vnitrostáních dopisů má nominál 1 shahi, ale dochovaly se dopisy, které mají 1 rupii, tedy 12x vyšší poštovní sazbu).
Naproti tomu Rakousko a zvláště Československo je prozkoumáno do detailů, které snad ani neexistují.
Když sledují Hradčanáře, jak mají zdokumentovaný každý detail na každém ZP u všech TD a jak objevují nové odstíny barev, mají zdokumentované všechny pošty, razítka a my tady řešíme banální omyly znalců jako špatné určení katalogového čísla, provedení tisku, či Speratiho padělky, který znalec označí za pravý, tak si myslím, že co se týká Mauritia, je toho k bádání více než dost.
Registrovaný uživatel
Pre pán Kopřiva:
Ďakujem :)
Venoval som sa rôznym oblastiam, ale nie je to možné časovo a finančne už vôbec. Tak som si dal tri na výber:
Pošty na Slovensku na emisii 1850
Pošty v Peru na emisii 1868 a Llamita
Pošty na Mauritius PP a bonus Lapirot (Najkrajšia najškaredšia známka :D )
Ten Mauritius sa mi zdal najmenej prebádaný zo všetkých, tak sa venujem práve jemu. Hlavne teda zbieram ich obrázky, fyzicky kupujem iba ak je to niečo výnimočné za zlomok trhovej ceny.

Lot 30089 - práve z toho dôvodu som to chcel kúpiť. Každý tvrdí niečo iné.
Heins píše Plaine Magnien, čo je samozrejme nezmysel. Kedže Plaine Magnien je 14. Proud uvádza, že sa nejedná o 15 ale o 5, ktoré malo Black River od Plaines Wilhems. Vždy sa to predávalo ako 15 aj keď po tej 1 niet ani stopy a všetko sedí s razítkom 5. Až na atrament! :lol: Ktorý skutočne sedí s Black River.
Keby som to mal v rukách, možno by sme vedeli viac :roll:

Mimochodom odporúčam knižku The postal history of Mauritius od Prouda. Skoro žiadna chyba tam nie je a veľmi podrobné informácie ohľadom taríf, pôšt, dokonca aj platy poštárov.

Pre Jaromír:
Presne to presvedčilo aj mňa prikloniť sa na Mauritius. :)

Myslím, že tam hrá rolu viac vecí. Jednak, že Mauritius je skutočná exotika, a hlavne, že známky ktoré nás najviac zaujímajú sú spred roka 1860. V 60 rokoch začali vznikať prvé katalógy, albumy a zo známok bol skutočný biznis. S tým prišli aj falšovatelia pre škodu zberateľov.
Do toho roku 1860 to bolo také ako tak nedotknuté obdobie.

Hradčany myslím nemajú obdobu vo svete :lol:
To je posadnutosť detailom. :roll:
Moderátor
U položky 30089 mi připadne, že se někdo snažil razítko odstranit. Ale i tak z vyvolávačky 200 GBP je konečná cena 1.500 GBP opravdu vysoká. Když k tomu připočteme provizi+DPH cena cca 62.000,-Kč.
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 30. 10. 2020, 15:15. »
Registrovaný uživatel
Mal som chvíľu času, tak som sa pozrel na to opotrebovanie dosiek. Nie však PP zatiaľ, ale Lapirot. Konkrétne pozíciu 9. Čo na to hovoríte kolegovia?
Mne to pripadá akoby neprišlo k postupnej degradácii dosky tlačou, ale skôr nárazovému poškodeniu pri čistení. Časovo a aj počet vyskytujúcich sa kusov by celom zodpovedal :)
Najlepšie to vidno na tých troch bez razítka. Sú v podstate totožné.
Poškodenie, ktoré by bolo niečo medzi tým sa mi pri pozícii 9 nedarí nájsť.

Koniec februára 1859 (Od 22.2. bola doska k dispozícii) - cca 5000ks
19. marec - 5000ks
25. marec - 5000ks
26. marec - 5000ks
------
6. máj - 10000ks
11. jún - 12000ks
------
6. august - 10000ks

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Sharemane, Vaše studie a poznatky jsou zajímavé. Jak víme, tak záleží, jaká byla hloubky rytiny a jakým způsobem se stírala (čistila) barva. Též, z jak kvalitního materiálu byly zhotovené desky. Toto osobně nedokáži posoudit.
Co je zajímavé, tak retuše opotřebovaných desek. Pokud retuše prováděl sám Lapirot, tak musel být snad opilý, když na ZP 8 přeryl nápis MAURITIUS na "MAURITUIS" a ZP9, jehož ukázku zde uvádíte, přeryl na název "MAURITUS".
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 3. 11. 2020, 17:47. »
Moderátor
Tak mi přišel POST PAID 1 penny, kterou jsem v diskusi označil jako Jules.
Podle tisku jde jednoznačně o "early" ZP7, tloušťka papíru 0,077-0,084mm (měřil jsem tisícinovým mikrometrem), což odpovídá Kanaiho údajům (0,07-0,08mm). Na zadní straně známky jsou zbytky lepidla a nálepky, jejíž volnou část jsem utrhl. I když se známka zdá být v pořádku, netroufám si ji nahřívat nad parou a pokoušet se odstraňovat zbytky nálepky a lepidla.
Svoje skeny přiklávám


Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Super, že prišla v poriadku :)
Áno, už je to jasné. Early. Tu už aj vidno ako presvitá tlač.
Moderátor
Hlavně byla výborná cena 680 Eur včetně poštovného, což bylo v přepočtu 19.015,-Kč. U Feldmana se podobná vydražila za 1.300 GBP, k čemuž když připočtu provizi + DPH, tak se jedná cca o 55.000,-Kč, takže jsem dost ušetřil.
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 3. 11. 2020, 22:05. »
Registrovaný uživatel
Tak to je rozhodně výhodné, pěkná známka.
Jsem rád, že jsem tipoval správně :)
Moderátor
david kopriva napsal
Tak to je rozhodně výhodné, pěkná známka.
Jsem rád, že jsem tipoval správně :)

Pane Kopřivo,
ano Váš tip byl správný.
Ještě jsem koupil POST PAID 2 pence od renomované firmy jako "intermediate" (bez atestu), ale nejsem si jistý, zda to intermediate je. Můj názor je, že je to něco mezi "intermediate" a "worn".
Pro porovnání ještě přikládám známku z první strany, kterou znalec Holcombe v atestu označil jako "worn."


Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
bezva známky,

"late" intermediate , ty šikmé tahy jsou ještě dost výrazné (bez velkých weakness)
a ta s raz "1" je již worn
Moderátor
david kopriva napsal
bezva známky,

"late" intermediate , ty šikmé tahy jsou ještě dost výrazné (bez velkých weakness)
a ta s raz "1" je již worn

Pane Kopřivo,
díky za Váš názor, vidím to podobně. První známku jako pozdní "intermediate" blížící se "worn" u druhé známky označené Holcombem jako "worn" bych zase označil jako časnou "worn" blížící se kvalitou tisku k "intermediate".
Zajímavé, jak se rozlišení kvality tisku u POST PAID vyvíjelo v katalozích.
V katalogu Yverta z roku 1929 jsou uvedené 4 kvality tisku a použil jsem překladač vět:
1. Gravure trés fine (jemné rytí) (Earliest)
2. Bonne gravure (dobrý lept) (?)
3. Gravure intermediaire (mezirytí) (Intermediate)
4. Gravure usée (použité rytí) (Worn)

V roce 1980 uvádí Yvert 5 kvalit tisku)
1. Gravure trés fine (earliest)
2. Gravure fine (early)
3. Bonne gravure (dobrý lept) (?)
4. Gravure intermediaire (mezirytí) (intermediate)
5. Gravure usée (použité rytí) (worn)

Je to zajímavé, protože katalogy Gibbons a Michel nerozlišují "dobrý lept"a "mezirytí", ale zato rozlišují "worn" a "latest", což zase nerozlišuje Yvert.
Katalog Michel v roce 1935 uvádí 5 kvalit Tolik k POST PAID.
Co se týká např. Lapirota, katalog Yvert 1929 uvádí 3 kvality tisku stejně jako všechny současné světové katalogy: Early, intermediate, worn.
Jako zajímavost uvedu, že 5 kvalit tisku u POST PAID rozlišoval i katalog LIPSIA z roku 1952 stejně jako 3 kvality tisku u Lapirota.
Registrovaný uživatel
Jaromír vidím, že lovíte ako ja. Za čo najnižšiu cenu, čo najlepšie veci :lol:
Možno by nebolo zlé vlákno v chlubírne.
Stampboards má "Bargains picked up from Online Auctions". Tak niečo podobné.

Myslel som, že tento rok už nič nekúpim. Ale za 140€ sa odolať nedalo.
Predajca to dával ako použitú známku s odstráneným razítkom, tak sme sa dohodli na ešte nižšej cene.

Použitá určite je, ako všetky nerazítkované Lapiroty, až na pár kusov.

V pravo dole to síce vyzerá akoby sa pokúšal niekto známku čistiť, no neviem si moc dobre predstaviť, ktorý frajer by dokonale odstránil killer olejovou čiernou farbou ako sa používala na Mauríciu v dobe Lapirotu a zároveň tam ostala vôbec nejaká modrá.

Myslím, že to "vydranie" v pravo dole by kľudne mohla byť "suchá tlač" spôsobená kobaltovou modrou pre urýchlenie schnutia a zlým navlhčením papiera.
Alebo nejaký hlupák na tom niečo skúšal :roll: Na razítko to nevyzerá. Čo poviete?

Je tam pár ďalších "vydraných" miest, no všetky 12-tky, ktorých obrázky mám, majú totožné chyby, takže to bolo doskou.

Každopádne pekný kompletný obrázok 12-tky. Každý Lapirot bez razítka sa počíta :lol:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Sharemane moc pěkné, za ty peníze určitě. Nepoužitých Lapirotů je skutečně velmi málo, však tomu odpovídají vysoké katalogové ceny. Zkusil jste dát známku pod UV lampu?
UV lampa většinou ukáže, co se se známkou dělalo. Mám katalog Derichse 2009, kde se vydražil červený Mauritius POST OFFICE 1847-Limbo ze kterého byly odstraněné škrty perem. Známka vypadá velice pěkně, ale snímky pod UV lampou ukazuje původní znehodnocení známky.
Jinak, někdy se zadaří získat známky levně. Asi můj nejlevnější nákup byla "intermediate" 2 pence (je na stránkách P. Hoffmanna) v časném stadiu blížíci se "early" ve slušném stavu za 8.800,-Kč. Ale "intermediate" 2 penny zobrazená výše s širokými okraji a v dobrém stavu už stála 1.000 GBP.
Ale přes kapsu jsem se teď "praštil" u Feldmana. I když jsem všechny materiály koupil za velmi dobré ceny (šel jsem převážně po nevydražených obálkách), protože pokud se v jedné aukci vyskytne větší množství podobných obálek, vždy je šance, že o nějakou nebude zájem a dá se koupit pod vyvolávací cenu.
Feldman už avizoval, že moji platbu obdržel, teď ještě zaplatit "ranec" za DPH a jakmile materiály obdržím, tak něco dám do Chlubírny-
Moderátor
Vážení čtenáři,
ani jsem nevěděl, že můj exponát Mauritius 1847-1859 pěkně zdokumentoval špičkový sběratel známkových zemí Ing. Ivo Szostok, který napsal pěkný článek o výstavě PRAGA PICCOLA 2020: http://www.znamkovezeme.cz/sberatel-2020-a-praha/#more-10910
Registrovaný uživatel
odstranění škrtů není bohužel nesnadné a vzácné ...na obr obě P.O. nyní u jistého německého majitele.
U Ferraryho to ovšem najdeme ještě s těžkým škrtem, stopy po němž jsou zde stále patrné ...

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Pane Kopřivo,
myslíte, že se nedostanu do rozporu s autorskými právy, pokud bych sem do diskuse natáhl skeny z Derichsovy aukce? Ty skeny Mauritia Limbo 1 pod UV lampou jsou moc zajímavé. V roce 2009 byla tato známka u Derichse vydražena za 210.000 EUr. Píše o tom i Feldman ve svém katalogu v roce 2016.
Co se týká autorských práv, tak například máme pod hrozbou sankcí zákaz cokoliv zveřejňovat z aukcí Burda.
« Poslední úpravu provedl(a) Jaromir v 7. 11. 2020, 16:52. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... > »

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Mauritius

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1