Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Mauritius

Vykupminci.cz
Numisargo

Mauritius

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > »

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Už dříve (před více než sto lety) byla možnost závazné objednávky.

Nicméně, máme dobu moderní - crowdfunding - https://www.thebalancesmb.com/best-crowdfunding-platforms-for-authors-985177
Registrovaný uživatel
ja budu malinko polemizovat.
kniha je vyrazne levnejsi.
vydat knihu je neskonale jednodussi, nez udelat web tak, jak popisuje kosican.
p.s. delam web a vydal jsem knihu. mohu srovnavat.

pre kolo 101

Naše pohľady na vec sa líšia, ale zbytočne. Poznám vaše webové stránky a som presvedčený, že patria medzi najlepšie. Preto si dovoľujem tvrdiť, že majitelia existujúcich webových stránok majú výhodu. Pre nich už nie je problém pridať ďalšiu rubriku v ktorej budú ponúkať svoje, alebo aj cudzie diela v elektronickej podobe. V podobnej, v akej ju odovzdávajú vydavateľovi, alebo tlačiarni. Samozrejme, v takom formáte, ktorý nedovoľuje kopírovanie. Záujemca by si mohol knihu prelistovať a ak by mal záujem, tak by si ju mohol aj zakúpiť. Buď v elektronickej, alebo tlačenej forme, ak by bola aj v tlačenej vydaná. Vy by ste si zvolili, na akom a na ako chránenom nosiči by ste elektronickú formu predávali. Nemusí to byť práve ten spôsob, o ktorom som teoretizoval v predchádzajúcom príspevku. Spôsob sa vždy dá nájsť.

Nesúhlasím s tým, že všetky IP adresy sú prideľované dynamicky. Ja sám mám pevnú IP adresu, ktorá sa mi nikdy nemení, lebo nepotrebujem používať žiadny generátor na zahmlievanie svojho prístupu na internet.

Veľmi správne poukázal Jaromír len na rozsiahlosť svojej knižnice. Vieme, že v súčasnej dobe tvoria filatelistickú literatúru tisíce kníh, publikácií a článkov a to len v rečiach, používaných na území Čiech a Slovenska. Iba zohnať podstatnú časť z nej v tlačenej forme je nielen nákladné, ale častokrát aj nemožné z viacerých hľadísk. Zhromaždenie v elektronickej podobe by byť spočiatku ťažšie, ale výsledok by zaberal oveľa menej miesta a bol by aj verejne dostupnejší. /napr. viď knihovnu filaso, to bol nápad na nezaplatenie a až následné generácie to plne ocenia / .

Áno, sú názory, že knižné vydanie je najlepšie, ale sú legálne aj také názory, ktoré zastávam ja, keď som presvedčený, že pre mňa by úplne postačovala elektronická podoba a v každom prípade by som jej dal prednosť. Dovolím si dokonca tvrdiť, a to aj bez podrobného prieskumu, že tento môj názor nie je ojedinelý a som presvedčený, že podobných nositeľov názorov je dosť na to, aby sa s nimi, ako zákazníkmi vážne počítalo.

Teraz k cene. Je to fakt limitujúci faktor. Je mi ľúto, že je to problém v dobe, keď existujú štátne a súkromné fondy na podporu vzdelávania, na podporu vydávania tlačovín, kníh a publikácií. Ale aby som mohol vaše tvrdenia o cenách pochopiť, potreboval by som vysvetliť, v čom, v akých položkách je cena tlačenej knihy lacnejšia, ako keby ste predávali jej elektronickú podobu. Chápem, že sú to informácie, ktoré nemusia byť vhodné na celkové zverejnenie a tak ak máte chuť si o tom podebatovať, tak môžeme súkromne na mojom e-maile crv4zavináčpobox.sk. Je možné, že sa nám podarí nájsť nejaké riešenie.
Moderátor
Co se týká vydání knihy o obálkách Mauritiú POST PAID, zkusím to probrat na redakční radě MR, jaká by asi mohla být prodejnost této knihy. Je to velmi ošemetné, knihy se špatně prodávají a vím, jak si v minulosti pan Klim strašně naběhl s Karáskovou knihou Československé poštovní známky a jejich padělky 1918-1939 vydanou v roce 1998, kdy Jan Karásek tvrdil, že prý jen do USA jich prodá 500 (prodaly se tam pouhé 3). Knih se vytisklo několik tisíc, na skladě jich pan Klim má ještě celou paletu. Pokud vím, tak ztrátu odepisoval 20 let, tuším kolem 2 milionů Kč...
Zatím mám příslib pana Kopřivy, že by těchto knih odebral 30. Je možné, že by se něco prodalo tady i v zahraničí (určitě ve světě bude větší zájem o Mauritius než o ČSR I), ale nedělám si velké iluze. Asi bych si netroufl na větší náklad než 100 výtisků a stejně by se mi přímé náklady na tisk asi nikdy nevrátily. O svojí práci nemluvím, tu dělám jako zálibu.
Za poslední roky došlo k obrovskému propadu prodeje knih, stačí se zastavit v kterémkoliv knihkupectví, kolik nádherných knížek tam mají ve slevách hluboko pod výrobní náklady.
Moderátor
jeste o knihach.
vydami Mauritiu v knizni podobe je urcite zajimave. z hlediska prodejnosti by bylo ale na miste, aby meli zaroven i anglickou mutaci. me se sazka na vicejazycnost oplatila, protoze jsme vedel, ze jdu do rizika uplneho neznama. Musel jsem jist do anglicke a nemecke mutace, coz se diky kolegum povedlo, a to rozsirilo prodejnost v podstate do celeho sveta.
urcite bych to tedy doporucoval.
jeste jedna poznamka. pokud jsem se dopatral, tak Karaskova kniha se prodavala za 890(?) korun. pri cca 250 stranach formatu A4 seriozni cena. Nevim sice kolik byl naklad, ale pri deklarovane ztrate 2mil kusu by jich muesel odepsat okolo 15.000. a to je asi nerealne. vypocty jsou jen odhadovane, neznam zmluvy, kdo a jak a za co to editoval, kdo zalamoval, kdo delat TF, atd. ale zaklady znam a odhadnout take.
ja jsem napriklad komplet knihu udelal a zalomi. predal na profi pripravu tiskarske formy. samozrejme zadal kvalitu tisku. a vysla cena. cenu jsem si nechal zkalkulovat pro rekneme od 100ks do 1000ks. tam je videt, jak cena leti dolu (!!). zaplatil komplet vyrobu, ...a za 14 dni jsem mel knizky doma.

jeste to Kosican.
99,9% uzivatelu nema verejnou adresu. takze routery prideluji adrsu prevazne vetsite uzivalelu dynamicky. tykze se pri resetu routeru IP zmeni. a VP pouziva, verte nebo ne pomerne dost lidi. vidim to na statistikach odkazu na mojich strankach. ja sam bych potreboval ceskou VPN abych obesel geobloking CT sport respektive Ceske televize. ale tato sluzba, vzhledem k memu vyuziti je predrazena. takze ji nepouzivam.

ale souhlaism, do budoucna to perspektivu ma. az budou nastroje na tato bezpecna kryptovana pripojeni ( podle pozadavek, ktere jste nestinil ) a nebudete potrebovat sluzby programatoru, tak se to dostane do cernych cisel. ale to si jeste pockame...
Moderátor
Mám dojem, že těch Karáskových knih se vydalo 5.000 ks a tiskly se v Těšíně. Pokud byly náklady 400,-Kč na jednu knihu a prodalo se jich několik desítek, potom je ztráta kolem 2 milionů reálná. Vím, že si pan Klim stěžoval, že tisk byl strašně drahý.
Karáskova kniha je ve 3 jazycích (čeština, angličtina, němčina).
Knihu o obálkách Mauritiů POST PAID mám již zpracovanou v angličtině a nyní dělám u obálek překlady do češtiny, protože jsem použil anglický popis z aukcí. Neuvažuji o překladu do němčiny.
Ve středu máme redakční radu Merkur revue a vydání knihy se tam bude projednávat. Zajímavé je, že velký úspěch měla kniha Radka Nováka o investicích do filatelie a světových raritách (na kterou jsem psal recenzi do Merkur revue), prý je všech 800 výtisků prodaných.
Co se týká mojí knihy o obálkách Mauritiů, zkusím sem dát nějaké ukázky. Od Sharemana mám kontakt na seriozního a levného vydavatele, tak to musím všechno zvážit.
Moderátor
Tak se mi to bohužel nepodařilo.
Neumím exportovat .pdf nebo.doc do .jpg a z těchto souborů nelze nic načíst.
Moderátor
musite pres "print screen", nebo lepe orezat pres WIN+Shift+S a potom nahrad jako jpg. je to sice mensi rozliseni, ale obrazek z toho bez problemu udelate.

p.s. 400 za vytisk pri takovem nakladu, to neexistuje.
Moderátor
kolo101 napsal
musite pres "print screen", nebo lepe orezat pres WIN+Shift+S a potom nahrad jako jpg. je to sice mensi rozliseni, ale obrazek z toho bez problemu udelate.
Nejsem počítačový odborník, takže s tímto si neporadím. Až budu mít chvíli času, tak nějaké listy naskenuji a takto je sem dostanu.

p.s. 400 za vytisk pri takovem nakladu, to neexistuje.

Tomuto též nerozumím, tak se raději zeptám.
Moderátor
Posílám naskenované ukázky knihy.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Jaký program používáš pro psaní knihy?
Moderátor
gorila napsal
Jaký program používáš pro psaní knihy?

Word
Administrátor
Kniha o investicích do filatelie. Asi to kupují hlavně investoři a lidé v těch velkých knihkupectvích. Náklad 800 kusů je rozumný náklad.
Na Infofile byla také na ní reklama a prý se ozvalo filatelistů s počtem prstů na jednu ruku. Takže asi tak se zájmem o odbornou filatelistickou literaturu. Já to vidím sám v eshopu. Před deseti a více lety se knihy prodávaly. Nyní se prodá max. pár kusů čehokoliv za rok (u knih). Ztrátu u prodeje knih výše jak popisuje Jaromír - klidně tomu věřím, ale možná to není tak vysoké číslo.
_______________
https://www.infofila.cz/ ... on-line magazín plný filatelie a sběratelství
https://eshop.infofila.cz/ ... eshop pro všechny sběratele
https://pomfila.cz/ ... eshop na filatelii, filokartii, numismatiku, notafilii, odznaky
https://www.worldphilately.com/ ... katalog - ceník poštovních známek
https://www.filokartie.cz/ ... on-line magazín plný filokartie
http://www.numin.cz/ ... on-line magazín - numismatika - notafilie
« Poslední úpravu provedl(a) Admin - Zdeněk Jindra v 17. 3. 2021, 9:15. »
Moderátor
Admin - Zdeněk Jindra napsal
Kniha o investicích do filatelie. Asi to kupují hlavně investoři a lidé v těch velkých knihkupectvích. Náklad 800 kusů je rozumný náklad.
Na Infofile byla také na ní reklama a prý se ozvalo filatelistů s počtem prstů na jednu ruku. Takže asi tak se zájmem o odbornou filatelistickou literaturu. Já to vidím sám v eshopu. Před deseti a více lety se knihy prodávaly. Nyní se prodá max. pár kusů čehokoliv za rok (u knih). Ztrátu u prodeje knih výše jak popisuje Jaromír - klidně tomu věřím, ale možná to není tak vysoké číslo.

Dnes máme redakční radu Merkur revue, tak se na to zeptám. Zřejmě jsou v tom započtené i náklady na překlady do Němčiny a Angličtiny, na knize se podílelo více autorů, někteří možná dostali zaplaceno za svoji práci již dopředu, přesně to nevím.
Registrovaný uživatel
Jaromir napsal
gorila napsal
Jaký program používáš pro psaní knihy?

Word


Verzi?
Moderátor
gorila napsal
Jaromir napsal
gorila napsal
Jaký program používáš pro psaní knihy?

Word


Verzi?


Microsoft Word 97-2003 (.doc)
Moderátor
Jaromir napsal
Admin - Zdeněk Jindra napsal
Kniha o investicích do filatelie. Asi to kupují hlavně investoři a lidé v těch velkých knihkupectvích. Náklad 800 kusů je rozumný náklad.
Na Infofile byla také na ní reklama a prý se ozvalo filatelistů s počtem prstů na jednu ruku. Takže asi tak se zájmem o odbornou filatelistickou literaturu. Já to vidím sám v eshopu. Před deseti a více lety se knihy prodávaly. Nyní se prodá max. pár kusů čehokoliv za rok (u knih). Ztrátu u prodeje knih výše jak popisuje Jaromír - klidně tomu věřím, ale možná to není tak vysoké číslo.

Dnes máme redakční radu Merkur revue, tak se na to zeptám. Zřejmě jsou v tom započtené i náklady na překlady do Němčiny a Angličtiny, na knize se podílelo více autorů, někteří možná dostali zaplaceno za svoji práci již dopředu, přesně to nevím.

Tak jsem se zeptal, jak to tehdy bylo. Jan Karásek tehdy knihu navrhl, ale všechno zpracovávali členové redakční rady MR a jejich spolupracovníci. Poté Jan Karásek sám domluvil výši nákladu (1.800 výtisků) v tiskárně rodiny Krejčířových v Českém Těšíně. Veškerá jednání s tiskárnou vedl pouze Jan Karásek. Když došlo k vytištění knih, tak tiskárna fakturovala za 1 výtisk přes 900,-Kč, celkové náklady se vyšplhaly ke 2 milionům Kč, kterou zaplatili tehdejší spolumajitelé časopisu Merkur revue. Kniha se prodávala za cenu pod výrobními náklady, za 20 let se prodala cca polovina nákladu a ztrátu odepisoval MR až do loňského roku, tedy více než 20 let.
Co se týká knihy Radka Nováka o Investicích do filatelie a rarit, prý je skutečně všech 800 výtisků vyprodáno a Radek Novák chystá další náklad.
Moderátor
za 900,-?? v tech letech ?? to je naprosto silena cena. pokud je to pravda, tak verim v tu ztratu.
Ceskotesinska tiskarna byla super, bohuzel az na management. letos sla do kytek....
Moderátor
kolo101 napsal
za 900,-?? v tech letech ?? to je naprosto silena cena. pokud je to pravda, tak verim v tu ztratu.
Ceskotesinska tiskarna byla super, bohuzel az na management. letos sla do kytek....

Prý to bylo dokonce přes 900,-Kč. Nevím, zda už v roce 1998 existovala počítačová sazba, ale lesklý bílý papír prý tehdy byl několikanásobně dražší než nyní.
Co slyším, tak více tiskáren má problémy, protože se všechno přesouvá na Internet.
Moderátor
neexistuje.... za tim bylo neco jineho. mozna nezanlost Karaska, mozna neduslednot Klima, nebo spatne PR, nevim,
ja jsem dlal v devadesatkace jako externet na jdenom casopise, a dostal jsem se ke kalkulacim casopisum ( hlavne ), ale i castecne k firemnim katalogum bez tezke vazym, a katalog na hlazemem 150+g papiru oko 100 stanek v objemu 1500+ bylo na urovni do 300-400 korun. V cene zaloneni, grafika obalu, rozlozeni tiskove formy, zabaleni expedice. sorry jako. - nekdo si namazal brko, jako. to by mel v pevne, vazane vazbe, do 250 kc se vsim vsudy. Kdyby nekdo chtel, ... ale treba tam byl tunel.... bavime se o devadesatkach !!!!! a jak tehdy rikaval Klaus, penize nejsou bile, sede ani cerne, penize jsou jen jedny ...

ale nechci spekulovat. za me je 900 nesmysl. totalni. ale nebyl jsem pri podpisu smlouvy.
Registrovaný uživatel
Tahle kniha - https://www.kosmas.cz/knihy/235106/posledni-hrdina/ - stála pětikilo (2003). Lesklý papír, spousta obrázků.

IMHO, celé to stojí na správné kalkulaci. Elekronická varianta (e-pub atd.) nemusí být vždy výrazně levnější.

Ad Word 2003 - taky ho používám.
Registrovaný uživatel
Těším se na průlomovou práci p. Petříka (co do úplnosti rozhodně, přináší navíc mnohá zpřesnění) , knihu samozřejmě podpoříme i jako PPCP z hlediska recenze a PR.
Mauritius je atraktivní , mnoho kupců známek jsou nefilatelisté, mající v povědomí právě "mauricijské thema". Jistě se prodá dost (jen já koupím min. 30ks). Otázku nákladu možná konzultovat též s Radkem N. ?
Knihu pana Petříka vidím jako skvělý pramen pro filatelisty o tom nejlepším ze světové filatelie "ever" a inspirující dárek pro nefilatelisty. De facto by si jí měl každý 1 filatelista koupit pro sebe a další kus coby dar pro 1 nefilatelistu! Inspirace je povinností nás všech ! Pro inspiraci ale potřebujeme prostředky. Toto je jeden z nich!
Moderátor
david kopriva napsal
Těším se na průlomovou práci p. Petříka (co do úplnosti rozhodně, přináší navíc mnohá zpřesnění) , knihu samozřejmě podpoříme i jako PPCP z hlediska recenze a PR.
Mauritius je atraktivní , mnoho kupců známek jsou nefilatelisté, mající v povědomí právě "mauricijské thema". Jistě se prodá dost (jen já koupím min. 30ks). Otázku nákladu možná konzultovat též s Radkem N. ?
Knihu pana Petříka vidím jako skvělý pramen pro filatelisty o tom nejlepším ze světové filatelie "ever" a inspirující dárek pro nefilatelisty. De facto by si jí měl každý 1 filatelista koupit pro sebe a další kus coby dar pro 1 nefilatelistu! Inspirace je povinností nás všech ! Pro inspiraci ale potřebujeme prostředky. Toto je jeden z nich!

Na knize jsem pracoval celý tento víkend. V podstatě ji mám v "hromadě", nyní dělám překlady z anglického popisu aukcí do češtiny. Sám přitom žasnu, jak některé aukční položky jsou nedostatečně popsané. Musím touto cestou poděkovat Ikankovi za odbornou pomoc s překlady, dělá mi odborného lektora, protože málokdo u nás se tak vyzná v lodních, vlakových i lokálních poštách a panu Kopřivovi musím poděkovat za to, že mi zajistil, že mohu použít materiály z aukcí Feldman, Corinphila a Spink.
Tak, doufám, že knihu dotáhnu do zdárného konce.
Registrovaný uživatel
Držím palce a těším se. Určitě si jednu koupím také!
Moderátor
Tak se mi podařilo získat něco opravdu zajímavého.
Sice je to obyčejná 1penny červená POST PAID v provedení tisku "worn", ovšem s razítkem poštovního úřadu č. 4 (Pamplemousses).

Vzhledem k tomu, že mám již knihu v podstatě hotovou a mám prostudované všechny dostupné zdroje ohledně razítek, ale nikde jinde, ani v žádné aukci jsem na znehodnocení známky č. 4 nenarazil, možná jde o jedinou dochovanou známku. H. Kanai se o č. 4 zmiňuje jako o vzácném razítku, nemá je ovšem zdokumentované, stejně jako řadu dalších.
Podařilo se mi u Mauritius POST PAID zdokumentovat všechna čísla 1 - 16 s výjimkou 10 a 11. Shareman uvádí, že se na vydání POST PAID nedochovaly.
Co se týká razítek, tak se mně jich podařilo zdokumentovat tolik, že v knize "MAURITIUS POST PAID OBÁLKY vydání 1848"v několika tabulkách zaberou 10 stránek.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Shareman mi poslal sken známky 2 pence Mauritius POST PAID s razítkem s číslem 4, takže nejde o jedinou dochovanou známkou s číslem 4 a již jsem ji zařadil do svojí připravované knihy.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > »

Sběratel.com » Chlubírna - filatelie » Mauritius

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1