Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Mince Habsburků » Měděné XV ?

Vykupminci.cz
Numisargo

Měděné XV ?

Moderátoři: jan322, Kucera, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Nedávno se na aukčním portálu eBay objevila zajímavá nabídka dvou vídeňských XV krejcarů. Chtěl jsem si nějakou vydražit,ale protože jsem přesvědčen,že se jedná o normální mince,které byly špatně uloženy,eventuelně upraveny chemickou cestou,nenasadil jsem tu správnou laťku a vyšel jsem naprázdno.
Mince nejsou zcela určitě padělky,ale jsou to typy a varianty,které jsou známé a popsané.Ovšem nikoliv z mědi ! zajímalo by mě proto,zda někdo nemá,nebo neviděl něco podobného ?
http://www.ebay.de/itm/Leopold-I-15-Kreuzer-1663-Kupfer-vz-/261214532431?nma=true&si=fV1fVSmvswJtl%252Fs6nuiwZNh%252FXGY%253D&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.l2557

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Moc se omlouvám,chtěl jsem to hodit pod mince leopolda I.,ale bohužel se mně to nepovedlo.
Registrovaný uživatel
Ja som videl čisto medeny odrazok ale ročník cca 1690 viedeň. V zbierke mám medené falzum ale bolo postriebrene, kremnické.
Registrovaný uživatel
Ano ,u falz je ta měď možná,ale odražek těchto XV do mědi není znám. V roce 1690 se XV ve Vídni nerazily.Takže pokud by to byl přesně tento rok, byl by to nejspíš nějaký padělek.Ale vím,že píšete cca ,takže nemohu posoudit.Docela mně teď mrzí,že jsem nedal na minci víc,opravdu bych rád věděl,zda je mince pravá.Padělek mám rovněž ve své sbírce,též vídeňského typu,ale je velmi lehce rozpoznatelný.Kdežto ty mince z eBay jsou zcela určitě vyraženy oficiální mincovnou.Prubnu se ještě optat současného majitele.
Registrovaný uživatel
Myslím že Nechanicky uvádza medené odrazky vo Viedni. Ten rok už presne neviem bolo to na burze v trenčíne.
Moderátor
skoda. mohlo se zkusit zanalyzovat, zda "falzum" je skutecne zcela medene a zda treba nenese stopy po pokoveni. jednoho leopolda jsme tu uz resili, clanek by mel vyjit ve FN 2013/2.
Registrovaný uživatel
Ano,také lituji,že jsem po minci nešel,,důrazněji!". teď už je pozdě bycha honiti. Obrázek mince jsem přeposlal p.Höllhuberovi,který jistě o XV krejcarech Leopolda I. hodně ví.Trochu podpořil můj názor,že se nejedná o padělek.Ale jinak,dle obrázku se mince určuje špatně.
Bei dem 15er 1664 handelt es sich sicher um eine Original-Münze, also keine Fälschung. Bei Fälschungen gibt es manchmal Kupfer-Münzen, aber bei Original-Prägungen habe ich das noch nicht gesehen. Möglich wäre ein Kupfer-Abschlag, aber ich kenne kein Stück. Leider erkennt man auf dem Bild im Internet nicht wirklich aus welchem Material die Münze besteht. Der Verkäufer könnte sich auch irren. Ich bin mir also nicht sicher. Liebe Grüße Ulrich Höllhuber
Přibližný překlad: U 15 krejcaRU 1664 se jedná zcela určitě o originální minci,tedy žádný padělek.Mezi falzy XV krejcarů se měděné ražby někdy vyskytují,ale u originálních ražeb jsem žádný měděný odražek neviděl a ani neznám .Na obrázku nejde bohužel určit z jakého materiálu je mince vyrobena,prodejce se v popisu může mýlit.Ale nejsem si jistý.
Já si stále myslím,že se jedná o normální ražbu.Mince byla jen možná uložena pro ni v nevhodném prostředí.Druhá varianta je,že zabarvení mohlo být provedeno později a úmyslně.Ale vše by vysvětlilo,až by se mince někde objevila.Prodejce a ani kupující si zatím nedali ohodnocení,tak se nemohu optat.
Registrovaný uživatel
V Nechanickom sa píše: XV krejcar , mosaz, sbírka Z. NEchanický. ročník 1696. Ja čo som videl bol iný ročník, asi 92. Viem že som to pozeral v knihe a bol to iný ročník. Ale je možné že to bol "polotovar" na postriebrenie. Ražba ale bola kvalitná ako z mincovni.
Moderátor
osobne bych moznost, ze mince byla (byt mozna pokoutne) vyrazena v mincovne originalnimi razidly (a urcena k pozdejsimu podomackemu pokoveni), nezavrhoval a bezpecnostni opatreni v mincovne naopak neprecenoval. krejcarek ke krejcarku a je z toho tolarek... ;)
Registrovaný uživatel
v tomto prípade sa asi jednalo o nešetrné čistenie niečím agresívnym.
Registrovaný uživatel
na Aurei sa v r.2001 drazilo nieco, co sa nazyvalo"XV grajciar Vratislav, mosazny odrazek" , polozka 616
http://www.aurea.cz/Katalog03/3kat0601.htm
Registrovaný uživatel
Sobotní aukce Nummus Olomouc...pol.872

http://www.numismatika.cz/Nummus-Olomouc/N048_Katalog/048kat0801.htm
Registrovaný uživatel
Je to zajímavé,ale odražek v tolarovém období byl většinou z kvalitnějšího kovu,než původní mince.Není to však pravidlo.Třeba dukát 1683 KB má odražek z mědi(Herinek).A jediný měděný XV,který rovněž uvádí Herinek je z roku 1704 Hermannstadt F-T.Tedy velice vzácný XV krejcar.
U odražku z olomoucké aukce zaráží to datum.Z roku 1676 není žádný XV krejcar Solomona Hammerschmidta znám ! Poslední ražba se uvádí v roce 1675 a další až v roce 1693 kdy již ale působil jako vardajn Martin Maximilian von Wackerl.Pan Herinek sice tento ročník uvádí pod číslem 1020,ale je to zatím taková numismatická legenda-nikdo XV tohoto data zatím nespatřil ! Že se však objeví ,není vyloučeno. No ,a ten co se bude dražit v Olomouci je tedy odražek čeho ? Může to být cokoliv.Zkouška,nebo falsum,ale může se jednat také o nějaký pozdější výrobek.Těžko říci.
Registrovaný uživatel
Ještě jak píše Oliver,že mince mohla být vyražena pokoutně v mincovně,tak tomu bych docela též věřil.I tenkrát se švindlovalo ve velkém.Jenom ta váha těch XV.!Těch ,,vzorových" určitě moc nemám.Za to těch,,podměrečných" je většina.A rozdíl je někdy skutečně značný.
Moderátor
Vratislavský XV krejcar 1676 (s opisem bez titulu německého krále) znám je, dle nového Halačky se vyskytl v aukci Nummus Olomouc č.25, položka 1148.
Jeho mosazný odražek uvádí také, aukce ČNS Nymburk č.29, položka 420.
Registrovaný uživatel
Dle nového Halačky se vyskytl v aukci Nummus Olomouc č.25, položka 1148-nemáte někdo prosím obrázek ?

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Mince Habsburků » Měděné XV ?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1