Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » měření známek

Vykupminci.cz
Numisargo

měření známek

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Hezký den, marně pátrám po nějakém návodu, jak měřit známky. Našel jsem něco k tloušťce papíru, ale postup plošného měření nikoliv. Byl bych vděčný za typ na nějaký odkaz nebo knihu (klidně v angličtině). Zaměřuji se na levné položky ze staroněmeckých států a chci si s těmi rozměry trochu pohrát.
Předem děkuji za typy
jS
Moderátor
moc nerozumím tomu, co vlastně chcete měřit
Registrovaný uživatel
Pokud se nepletu, tak například odlišení novotisku spočívá mnohdy ve změření například velikosti vytištěného rámečku známky. Podobně jsou rozměry tisku důležité při určení pravosti známky(?). V podstatě právě nevím, co se na známkách plošně měří a jak. Chápu měření síly papíru nebo zoubků - jak se ale měří vytištěné?
Moderátor
na co je toto k zivotu potrebne? Radsej zbierajte znamky dokupujte do zbierky... ale merat obrazy znamok to som fakt nezazil
_______________
Registrovaný uživatel
No, k něčemu to asi je, když rozměry některých známek uvádí specializované katalogy a odlišují se tak například novotisky, které mohou mít poněkud odlišné rozměry.
Registrovaný uživatel
Stuchlík - pravdepodobne ti ide o rozne formáty známok (veľkosti - vyššia,nižšia).Príklad : Masaryk - existuje nižší a vyšší formát.Pozri si POFIS 2005 str.93 .Alebo podobný katalóg Československa I. Je tam presné vyobrazenie formátov (veľkosti rovnakých známok a ich rozmerov vytlačenia) v pomere 1: 1 . Inak , tá rozna hrúbka papiera a druh použitia , by ma tiež zaújmal - jako na to ?
Registrovaný uživatel
Ano, o papíru tady někde je diskuze s radou jak na to včetně vhodných přístrojů (srovnání klasické šuplery a jiných zařízení). Nicméně nikde jsem nenašel nic, jak na další rozměry. Ono se to pásmem nebo klasickým pravítkem do školy dost špatně měří :-) Předpokládám, že někdy je třeba potřeba mikroskop a podobně. Michel vydává dokonce nějaký software a teoreticky by to mělo jít měřit i v nějakém grafickém programu. Ale důležité je vědět, co měřit...Proto bych si o tom rád něco přečetl, dozvěděl se víc, i když se na to pak třeba z důvodů náročnosti vykašlu :-)
Registrovaný uživatel
Čo sa týka merania rozmerov známok, tak ako vhodné riešenie (okrem "šublery") vidím dve možnosti:
1. Grafický software - určiť v editore čo chcem merať a zvoliť dĺžkovú mieru (pixel, milimeter, centimeter, palec ...)
2. Digitálny mikroskop - dlho som na základe rôznych kritérií vyberal vhodný mikroskop, ktorý by sa najviac približoval tomu, čo od neho očakávam a postupnou selekciou som sa dopracoval k jednému - konkrétne - Levenhuk DTX 90 . Teraz som ešte prezeral funkcie a jednou z nich je "Měření délkových rozměrů, ploch, úhlů a poloměrů studovaných preparátů" ...
PS: Odkaz kde sa dá kúpiť sem dávať nebudem. Vygúgliť nie je problém, či už obchody, kde sa dá kúpiť, alebo nejakú recenziu ...
« Poslední úpravu provedl(a) Brett v 13. 5. 2015, 16:49. »
Registrovaný uživatel
Grafický software se mi také jeví jako dobrá možnost. Nemáte někdo zkušenost s tím balíkem od Michela? Vyplatí se to? Důležité ale také jak měřit, tj. které rozměry katalogy a další literatura sledují. Díky za radu, ale ideální by byl ještě nějaký odkaz na text, knihu nebo tak něco, kde se to řeší? Chtěl bych se dozvědět víc.
Registrovaný uživatel
myslím, že se to nedá paušalizovat, záleží známka od známky a to lze zjistit ve specializ. katalozích. Jedna věc je obraz známky (to je prostě to vytisklé), ale něco jiného se měří třeba u uváděných Masaryků a něco jiného zas u rakouských Znak nebo aršíků KDM
special. software je podle mě blbost... tahání peněz a zasírání počítače. pokusil bych se nastavit v nějakém běžném grafickém SW nějaký mustr, etalon a podle něj pak známky měřit
« Poslední úpravu provedl(a) Jaa-chym v 13. 5. 2015, 19:51. »
Registrovaný uživatel
Díky za příspěvek. Výhoda software Michel by mohla být v to, že ukazuje, co měřit. Způsob už se dá najít. Skutečně o tom není žádná literatura?
Registrovaný uživatel
,,Jaa-chym,, súhlasím s tebov.Mám napríklad 20 Masarykov a krásne vidím , keď ich prirovnám , čo aj pod lupou , aký je to formát.Tak načo kupovať drahý prístroj.Inak za digitálny zúbkomer som dal 150E , ale to je iné kafe :D
Registrovaný uživatel
Prepáčte :D som na okraji dochodku :D jasné :P že softwer není prístroj :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Na zoubky mi zatím stále stačí klasický potištěný plíšek :-) Ale jak se zdá, tak žádná literatura na téma měření známek není?
Registrovaný uživatel
No, nevím, jestli má cenu se tímto skutečně příliš zabývat z pohledu rozměrů obrazu známek. Stačí, když si pročteš diskuse o určování zoubkování známek Hradčan například, kde se dozvíš, že rozměry zoubkování se mohou měnit podle kvality papíru, jeho vlastností, otočení archu při tisku, vlivu prostředí, třeba i způsobu tisku atd.atd. Obdobně se totéž bude týkat zřejmě i rozměrů obrazu známek, že.
Stručně řečeno: pokud se vyskytují z výroby různé rozměry obrazu známky, zjistíš to snadno i bez vysoce specializované literatury, předražených SW i dalších speciálních pomůcek na základě údajů v katalogu a obyčejného měřítka.
Mnozí se mnou mohou nesouhlasit, ale za svým názorem si stojím.
Registrovaný uživatel
Mě to zajímá zejména ve vztahu k tzv novotiskům. Chápu-li to správně, tak právě rozměry jsou jednim z klíčů k jejich určení.
Registrovaný uživatel
A co teprve vážení? :D ;)
Registrovaný uživatel
No, ona když vám spadne známka na palec, taky žádná sranda :-)
Registrovaný uživatel
pane Stuchlík pokud jde o novotisky v 99 % jde o použití z originálních desek, ale rozlišení se děje hlavně použitím papíru, jiným typem, zoubkováním, barvou tisku a ve většině států jde o podobné použití, já se mohu vyjádřit k Rakouským novotiskům, které jsou v Rakouských katalozích i krásně popsány přesto u prvních dvou vydání bez srovnávacího materiálu dosti problematické
Jirka z Moravy
Registrovaný uživatel
Děkuji za vaši radu. "Peru se" s těmi novotisky a jak píšete - je to složité. Přeměřování nepomůže - už jsem to pochopil. Asi největší šance k rozpoznání, řekl bych, je přes ten papír, ale asi to chce zkušenost. Je to takové smutné - soustřeďuji se jako začátečník na běžné a tudíž i relativně levné známky, ale oni se novotisky objevují i u těch běžných. Někdy se mi hodí jako srovnávací materiál nebo nad tím mávnu rukou, někdy mě to ale vyloženě znechutí a skoro přemýšlím, že toho nechám. No, každopádně díky za radu - hodí se.
Registrovaný uživatel
Zdravím,

rozměry obrazu známky jsou někdy docela zásadní pro její ocenění. Zajímám se o přetisky PČ1919 a tam je to někdy docela velký rozdíl. Sleduje se to (oficiálně=katalogově) zejména u známek "výplatní velký znak" 2-10K (Pofis č. 48 až 51) a rozdíly jsou značné. Např. světle zelená 4K je v úzkém formátu oceněna 200Kč, zatímco široký formát je za 1000Kč. Ještě větší rozdíl je u světle červené 3K obyčejný papír, kde úzká stojí 1200Kč zatímco široká je oceněna na 35000Kč. Rozdíly jsou zhruba 1mm na výšku (šířku) známky, což je cca 30 (25) mm. Nejlepší je mít srovnávací materiál a porovnat to pod lupou nebo naskenovat a porovnat v jakémkoliv grafickém programu na PC.
Registrovaný uživatel
dobrý večer pane Stuchlík jak jsem pochopil z vašich dotazů jedný se vám asi o správné určení u PSČ 1919 zde nejlepší si pořídit levnější originály rakouských
známek a podle nich určit ty české Jirka z Moravy
Registrovaný uživatel
gnilretniw napsal
dobrý večer pane Stuchlík jak jsem pochopil z vašich dotazů jedný se vám asi o správné určení u PSČ 1919 zde nejlepší si pořídit levnější originály rakouských
známek a podle nich určit ty české Jirka z Moravy

#1
Zaměřuji se na levné položky ze staroněmeckých států a chci si s těmi rozměry trochu pohrát.
Registrovaný uživatel
Popravdě já to myslel především jako dotaz na doporučení na kvalitní literaturu. Rád bych si něco o těchto věcech přečet.
Moderátor
Jaa-chym má pravdu. Roky používam a každému doporučujem grafický program PhotoFiltre. Je malý, šikovný, voľne šíriteľný a hlavne pre naše aktivity maximálne vyhovujúci program so všetkými možnosťami, ktoré potrebujeme. Ak sa nepoužíva na podnikateľské aktivity, tak je zadarmo a hlavne zbytočne nezaprasí počítač. K tomu ešte digitálny mikroskop, scaner a výbava je hotová.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » měření známek

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1