Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#391 17. 12. 2011, 17:12

Me osobne cenove katalogy nezajimaji, informace o vzacnosti vyskytu ci skutecnem aktualnim cenovem rozpeti ziskavam dlouhodobym sledovanim zejmena aukci a budovanim vlastni databaze. Nekdy mohou byt osidne i katalogy ktere uvadeji napriklad jen tzv.cisla vzacnosti a to zejmena tehdy pokud nejsou delsi cas aktualizovany. I kdyz to nepatri do tohoto tematu, vezmeme si napriklad typologii nejstarsich ceskych minci od F.Cacha - sberatele techto minci zajiste potvrdi ze nektera smerna cisla vzacnosti jiz davno neodpovidaji treba i s ohledem na nove nalezy apod.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#392 17. 12. 2011, 17:29

Jsem rád, že jste v této diskuzi pokračoval tímto směrem, protože chci upzornit na některé souvislosti. Sběratelé starších mincí se musí spolehnout hned od začátku pouze na sebe, což je hodně pozitivní, narozdíl od sběratelů mincí, kteří mají možnost použít existující cenové katalogy. Někteří z nich se stávají pak velmi pohodlní a myslí si, že pokud zaplatí například 30 €, tím dostanou veškerý servis a nemusí se cenám již věnovat. Bohužel si neuvědomují, že jsou naprosto mimo a jsou pro trh v některých případech velmi škodliví, protože drží cenové hranice i u katalogově předražených mincí tam, kde by jinak nikdy nemohly být. Pak vinou těchto lidí musíme přeplácet i my, nebo tyto ražby nekupovat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#393 17. 12. 2011, 21:36

To Evropa1:
Plně s Vámi souhlasím, že v numismatických dilech pana Polívky a Halačky jsou nepřesnosti, jak jste napsal, cituji: "nechci je kritizovat za jejich další omyly", ale na stranu druhou i přes tyto omyly patří numismatické publikace pana Polívky i Halačky mezi základní numismatickou literaturu, která by neměla chybět v žádné knihovně numismatika a pokud mohu položím Vám otázku, jaké numismatické publikace jste napsal Vy? Je docela možné, že Vámi napsané knihy mám ve své knihovně a ani nevím, že pochází z Vašeho pera, rád bych je podrobil také zkoumání zda se ve Vašich knihách nenalézají také nějaké omyly.

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#394 17. 12. 2011, 21:39

To numismatik-fji: uznávám, že kritizovat by se mělo, až když má člověk nějaké zásluhy, ale kniha I. Halačky je opravdu na dvě věci a každý další dodatek, neřkuli nové vydání je ještě horší. Jediné použitelné dílo na české habsburské ražby je Janovský a na moravské ražby pak Rumpl.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#395 17. 12. 2011, 21:59

Bohužel ty prokresby jsou v novém vydání Halačky také dost otřesné(a dnes již nepublikovatelné). Zpracování úměrné době několik desetiletí nazpět! 🙄
Navíc v dnešní době, kdy slušnou fotku umí udělat snad skoro každý druhý člověk...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#396 17. 12. 2011, 22:02

Přesně jak píše Dracek - že jsou tam faktické chyby, se dá přehlédnout - není jich mnoho (vyjma posledních dodatků, kde jsou vyloženě nesmysly). Perokresby jsou ale už v původním díle naprosto příšerné a nedá se podle nich určit vůbec nic.

Profilový obrázek
taki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 11. 2011

#397 17. 12. 2011, 22:52
To numismatik-fji: uznávám, že kritizovat by se mělo, až když má člověk nějaké zásluhy, ale kniha I. Halačky je opravdu na dvě věci a každý další dodatek, neřkuli nové vydání je ještě horší. Jediné použitelné dílo na české habsburské ražby je Janovský a na moravské ražby pak Rumpl.

máte na mysli> Janovský Hubert, Polívka Eduard : Katalog knihovny NSČs v Praze,
Praha 1967, 201 str., brožované

Profilový obrázek
taki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 11. 2011

#398 17. 12. 2011, 23:20

a nebo >Janovský Hubert, České vládní mincovnictví - kartotéka novověku ( 1526 - 1856). Praha 1948

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#399 18. 12. 2011, 01:32

To taki: Janovský Hubert, České vládní mincovnictví - kartotéka novověku ( 1526 - 1856). Praha 1948, ale pozor, pokud ji budete shánět, nejedná se jen o index ke kartotéce, ale kompletní kartotéku (cca 1400 tabulek mincí).

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#400 18. 12. 2011, 08:59

Nesmíme si zaměňovat dvě věci, kterými je kritizování za každou cenu a na druhé straně pouhé upozorňování na chyby, které mohou pomoci všem. Já se zde snažím o pouhé konstatování nedostatků, což považuji za naprosto normální. Samozřejmě, že komentáře jsou jenom pouze mojí subjektivní záležitostí, ale vycházejí z mojich zjištění.
Velkou chybou v uvažování některých lidí je fakt, že považují některé naše autoryty za nedotknutelné ikony a srovnávají úroveň numismatických znalostí podle popsaných stránek knih. To je velký omyl, protože každý dlouholetý sběratel možná ve svém okolí poznal některé své kolegy, kteří sbírají určité mince celý život a za tu dobu shromáždili širokou škálu vědomostí. Pro sběratelskou obec jsou možná bezejmenní, skoro nikdo je nezná, ale to neznamená, že nám nemají co říci. Právě naopak, protože jsou i sbírky, které se tvoří po několik pokolení a dnešní pokračovatelé mají záznamy o výskytu možná sto let do minulosti. Pak jejich názory budou mít i vyšší vědeckou hodnotu, než jsou záznamy v některých knihách, které se sem dostaly pouze opsáním starších názorů. Proto nesrovnávejme úroveň sběratelů pouze podle literární činnosti, ale na dané téma se s nimi bavme a pokládejme jim i složité otázky. Možná, že pak budeme z některých setkání s autory určitých děl i zklamaní, protože nedostaneme na naše otázky relevantní odpovědi. To samozřejmě neplatí všeobecně a některých autorů si velice vážím, ale někteří mě při osobním kontaktu hodně zklamaly a pochopil jsem, že svoje závěry pouze opsali z literatury cizí, bez nejmenšího náznaku jim alespoň porozumět.
Já jsem žádné vědecké dílo nevydal, ale to neberu jako nějakou vadu, pro kterou bych měl být diskriminován a nemohl se vyjadřovat k názoru jiných. Já pocházím z rodiny obyčejného vesnického kronikáře, který napsal i jednu knížku a již od mládí jsem se věnoval naší historii. Proto si myslím, že mám dost široké znalosti na to, abych se vyjadřoval k některým věcem. Dobu a monetární politiku Františka II mám dost dobře zpracovanou, ale je tak obsáhlá, že by se pro vydání do knižní podoby musela hodně vyškrtat, což by pak nedávalo původní smysl. Vydání na vlastní náklady jsem se vzdal, protože by to byl velký risk. Myslel jsem si, že zde na těchto stránkách bude po těchto vědomostech určitá poptávka a budu je zde postupně zveřejňovat, ale bohužel tomu tak není a odezva je minimální. Vis snaha kolegy Kucery na jiných stránkách.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.