Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#401 18. 12. 2011, 09:35

K těm chybám v různých katalozích; Začínám zjišťovat, že je jich opravdu hodně! Viz Novotný a jeho "knížečky". Když to ale vezmu z té strany vydavatele, věřím že plno chyb se do díla dostane náhodou jako "šotek". Tipuju, že 90% zdejších diskutujících má VŠ vzdělání a psalo nějakou práci. Upřímně, kolik z Vás si pak našlo nějakou chybu, nebo nesmyslně napsanou větu... Takže něco bych klidně přehlédnul. Jiná věc je, pokud vydavatel chyby neopraví, nebo se jeho práce nachází na úrovni kompilační práce a informace nejsou dále ověřeny... (viz příspěvek výše). To už je na pováženou...

K těm perokresbám; mám Hal. v pdf, když to otevřu na svý "17" a dám náhled na 250% + minci kterou určuju mám alspoň v 2/2 tak ji určím bezproblémů...
Je pravda ža na papíru už to tak slavný není a že kvalitní foto několika kusů od každé mince by bylo fajn, ale kolik by taková knížka stála??? A jak by byla tlustá??? Ty perokresby jsou vlastně "schémata" v určité zkratce, ve které se snažíme najít určovanou minci. Já osobně jsem pro perokresby! (jinak jen udělat databázi všech foto mincí + úpravy všech fotek... 🙄 )

Le Corbusier: „Buď tím, kým jsi“

Profilový obrázek
jara22

Uživatel

Zaregistrován:
18. 10. 2008

#402 18. 12. 2011, 10:22

na to, aby clovek ovladal cesky jazyk neni potreba zadna VS, spise bych rekl, ze by ho mel ovladat drive, nez se na nejakou VS prihlasi ....
Mimochodem, taky tam mas chybky nebo preklepy 😉

Profilový obrázek
gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

#403 18. 12. 2011, 10:25

to Evropa1: Náklady na elektronické vydání jsou nízké, zvlášť pokud se vynechá práce korektora a sazeče/typografa :-)
Elektronické vydání má základní výhodu, dá se aktualizovat pokaždé, když se v něm najde chyba. Ale má jednu základní nevýhodu, dá se velice rychle namnožit.

xstancl1: Schopný grafik by mohl z kvalitních fotek (zapomeň mě na kompakty a mobily) udělat perokresby B/W.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#404 18. 12. 2011, 10:47
na to, aby clovek ovladal cesky jazyk neni potreba zadna VS, spise bych rekl, ze by ho mel ovladat drive, nez se na nejakou VS prihlasi .... Mimochodem, taky tam mas chybky nebo preklepy 😉

:D Měl jsem namysli chyby jako náklady atd... O té gramatice radši pomlčím... 😁

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#405 18. 12. 2011, 10:50
to Evropa1: Náklady na elektronické vydání jsou nízké, zvlášť pokud se vynechá práce korektora a sazeče/typografa :-) Elektronické vydání má základní výhodu, dá se aktualizovat pokaždé, když se v něm najde chyba. Ale má jednu základní nevýhodu, dá se velice rychle namnožit. xstancl1: Schopný grafik by mohl z kvalitních fotek (zapomeň mě na kompakty a mobily) udělat perokresby B/W.

Já souhlasím! Ale opět to budou perokresby (někým výše zavrhované), i když kvalitnější... Ne fotky 😉

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#406 18. 12. 2011, 11:37

To xstancl1: v tom případě bych vás rád nechal určit některý tolar Karla VI. ... ;-)

Profilový obrázek
xstancl1

Uživatel

Zaregistrován:
1. 10. 2008

#407 18. 12. 2011, 12:08
To xstancl1: v tom případě bych vás rád nechal určit některý tolar Karla VI. ... ;-)

OK, zatím se mi vždy podařilo určit... Jinak zapoměl jsem napsat, že minci kterou určuji si vyfotím a obrázek si hodím na plochu vedle... 😉 Pak už jen porovnávám...

Jenom dotaz, proč zrovna tolar Karla VI? Tolar už je celkem velká mince... 🙄

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#408 18. 12. 2011, 12:36

U perovek minci Karla VI. musim trochu souhlasit s vassilijem, jeho skoro kazdou druhou minci mam popsanou napr.takto: MKC 1811 - odlisny obraz poprsi pod krkem, odlisna koruna nad stitem se lvem atd. Presto perovky nezavrhuji pokud jsou kvalitne zpracovane. Fotografie nam zobrazi pouze jeden kus konkretniho typu ktery je treba nekde nedorazen nebo ma dvojraz a pod., perovku muzeme naopak presne zrekonstruovat z vice dochovanych kusu stejneho typu.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#409 18. 12. 2011, 13:00

Kucera napsal/a:

...Presto perovky nezavrhuji pokud jsou kvalitne zpracovane. Fotografie nam zobrazi pouze jeden kus konkretniho typu ktery je treba nekde nedorazen nebo ma dvojraz a pod., perovku muzeme naopak presne zrekonstruovat z vice dochovanych kusu stejneho typu.

Ano já také ne(viz. Don,Wdg, ČS...), toto platí pokud jsou pérovky kvalitně nakreslené a mince na nich vypadají stejně jako ty reálné, to bohužel ale není případ publikace Halačky, ba přímo nekdy by šlo možná použité obrázky nazvat karikaturou k mincím jež mají zobrazovat... 😐

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#410 18. 12. 2011, 15:48

TO Evropa1:

I když jsem se již nechtěl vyjadřovat k Vašim kritickým příspěvkům o numismatické literatuře pana Halačky a Polívky, přesto když jsem si znovu přečetl Váš příspěvek - cituji:

"protože nyní si zalistujte v Polívkovi a Halačkovi, jako autorech, kteří se jako jediní u nás věnují době a ražbám Františka II. Nechci je kritizovat za jejich další omyly,"

dovoluji si Vám položit otázku, která se týká katalogu pana Polívky Mince Františka I.
Ovšem nejdříve pár slov o katalogu českých mincích pana Halačky. Nechci komentovat názory jiných numismatiků, kteří nejsou se zpracováním katalogu spokojeni, je to jejich názor, ovšem na stranu druhou si musíme připustit, že i přes nedostatky v tomto katalogu, je to katalog, který patří mezi naše nejlepší katalogy od českého autora, který se věnuje popisu českých mincí a navíc je cenově dostupný pro naše numismatiky a také musím připomenout,
že naše i cizí numismatické aukce uvádějí u českých mincí odkaz právě na tento katalog.
Ovšem pokud se týká výše uvedeného katalogu pana Polívky, nějak nechápu jak jste mohl napsat výše uvedený citát a to jenom na základě, že pan Polívka uvedl nesprávné údaje v životopise Františka I. Proto Vám kladu otázku, jakých dalších omylů se dopustil pan Polívka ve výše uvedeném katalogu?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.