Moderátoři: smith, Kucera, jan322

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#411 18. 12. 2011, 16:18

numismatik-fji napsal/a:

...ovšem na stranu druhou si musíme připustit, že i přes nedostatky v tomto katalogu, je to katalog, který patří mezi naše nejlepší katalogy od českého autora, který se věnuje popisu českých mincí a navíc je cenově dostupný pro naše numismatiky a také musím připomenout,
že naše i cizí numismatické aukce uvádějí u českých mincí odkaz právě na tento katalog.
...

Zda nejlepší je věcí diskuze, ale je vzhledem k vysokému nákladu posledních vydání u nás asi nejrozšířenější a proto je většinou v aukcích citován(nikoliv pro kvalitu zpracování) a pokud se tak výjmečně stane v cizině, je to jen z důvodu snahy přitáhnout naše sběratele a obchodníky.
Vzhledem k postupnému zpracování dalších dílů je ale nemalá šance, že ho v budoucnu nahradí postupojící soupis Chaurovi sbírky a po dokončení jejího publikování snad i následný korpus českých ražeb. 😉

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#412 18. 12. 2011, 16:34

TO Dracek:
Nebudeme se přece přít o to zda katalog patří a nebo ne mezi nejlepší katalogy, ovšem v současné době než bude dokončena Chaurova sbírka a vydaný následný korpus českých ražeb, musíme vzít i za vděk panem Halačkou a to ať se nám to líbí a nebo ne, ale je také možnost, že pokud katalog někomu nevyhovuje může ho třeba hodit do popelnice, ovšem v mé numismatické knihovně bude mít vždy svoje místo.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#413 18. 12. 2011, 16:51

TO numismatik-fji:
porovnej si v současnosti vydaný díl Chaury (Maxim.+ Rudolf II.) s Halačkou...
To je nebe a dudy, tedy rozdíl kvality zpracování tak o dvě úrovně výše ve prospěch Chaury!
Sportovně bych to přirovnal jako okresní přebor či II.ligu u Halačka a Pohár mistrů u Chaury. 🙂

P.S. Halačku jsem z knihovny nevytáhl už hooódně dlouho a nejsem ještě rozhodnut, zda koupím to nové vydání(a to kupuji z literatury kde co a nejen českou).

Profilový obrázek
numismatik-fji

Uživatel

Zaregistrován:
3. 2. 2011

#414 18. 12. 2011, 17:02

TO Dracek:
S tím porovnáním souhlasím, já Halačku občas vytáhnu a nové vydání si zakoupím a jak jsem poznal s příspěvků některých numismatiků zde foru, tak nového Halačku si již zakoupili i když mají k Halačkovi výhrady.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#415 18. 12. 2011, 17:07

To numismatik-FJI.
Když jsem kdysi začal sbírat mince, scháněl jsem nějakou česky psanou literaturu na mince Františka II a dostalo se mě do ruky dílo pana Polívky. Stačilo mě půl roku, abych poznal, že se jedná pouze o opsané věci z cizích katalogů, nebo o věci které nemají s realitou nic společného a napsal je autor, který není s touto problematikou srozuměn.
Chcete slyšet některé fatální omyly, tedy tady jsou:
Křížový tolar 1792 M je označen RRR, jedná se o běžnější ročník.
Křížový tolar 1795 M je označen RRR, jedná se o naprosto běžný ročník.
Dále bych zde mohl vyjmenovat dalších mnoho příkladů, kdy jsou běžnější mince ohodnoceny několika eRky a naopak některé supr vzácné ročníky zde jsou brány jako naprosto běžné.
Absolutně amaterský soupis uherských dvacetikrejcarů, ze kterého nemůže být nikomu jasné, co měl autor na mysli.
Našlo by se toho o hodně více, ale nemám čas tento katalog studovat.
Jedna poznámka závěrem.
Někdy kolem roku 1992 jsem objevil jednu zajímavou ražbu a jako naivní začátečník jsem se obrátil na pana Polívku, jako autora jediného, česky psaného díla o názor. Já jsem svůj názor podpořil některými argumenty, minci jsem mu poslal a čekal jsem na odpověď. Když mě přišla, nestačil jsem se divit. Tento všeobecně uznávaný numismatik mě odepsal, když to zkrátím,v tomto duchu. Přiložená mince může být pravá, ale také nemusí. Dotyčný dopis již nemám, tedy můžete mě opět obvinit, že tvrdím něco bez důkazů, ale neměl jsem důvod si ho schovávat, protože mě neřekl nic. Dnes vím, že daná mince je pravá a moje začátečnické závěry byly naprosto precizně přesné, narozdíl od odborníka, který o dané problematice neměl ani páru.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
taki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 11. 2011

#416 18. 12. 2011, 17:20

Dovoluji si přerušit a požádat o bližší informace k mému již zde zobrazenému Scudu 1826 V (záložka 15). Mincovna Benátky ale třeba mincmistr ? Typ ?
Předem děkuji.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#417 18. 12. 2011, 17:29

Scuda:
1 typ - Poprsí zleva- ročník 1816 M.
2 typ - Poprsí zprava, stuhy na krku.
Uvádí se ještě 3 typ s vlajícími stuhami, ročník 1835 A, ale minci ještě asi nikdo neviděl.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
vassilij

Uživatel

Zaregistrován:
12. 8. 2006

#418 18. 12. 2011, 17:34

To Dracek: problém je, že Chaura ani zdaleka neměl všechny typy ražeb a co se týče v současnosti vydávaného soupisu jeho sbírky - je to záslužná činnost a určitě je to X krát lepší než Halačka, ale když už se do toho pustili, měli udělat pořádné fotky ... - čas na to v muzeu mají :-P

Profilový obrázek
taki

Uživatel

Zaregistrován:
17. 11. 2011

#419 18. 12. 2011, 17:39

Evropa 1 , děkuji

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#420 18. 12. 2011, 17:45

To vassilij: Že Chaura neměl zcela vše je jasné, ale v zásadě to obsahuje i většinu věcí, co se častěji ukazuje na trhu. Pro poslední díl Chaury se prý materiál fotil nově. Dála po ukončení Chaury se zpracují prý další fondy a je idea tvorby korpusu(tolik neoficialní info, které ale bude jistě závislé na dalších faktorech).

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.