To že se v numimatické literatuře objevují nepřesnosti, tak to je pravda, ale na straně druhé přece není dobré "vylít s vaničkou i dítě", tím chci říct, že pokud se autor dopustí nepřesnosti, nemusím hned zatracovat celé jeho dílo.
Pokud se týká ceny mincí, tak já osobně beru katalogové ceny pouze jako informační, ovšem nesouhlasím s Vaším názorem, že pokud chci mít přehled o cenách, že musím jezdit po aukcích, protože v dnešní době přece stačí sledovat aukce přímo na počítači, ovšem samozřejmně, že zúčastnit se přímo aukce je lepší, člověk se setká s přateli, ovšem na stranu druhou není možné být na vícero místech zároveň.

sledováním aukce jen v počítači často prijdete i o mnoho možných(a někdy podstatných) informací kolem prodávaných mincí, které člověka zajímají
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Sledování cen u počítače je částí teoretickou, ale pokud se zůčastňujeme aukcí, seznamujeme se s lidmi, získáváme kontakty, vidíme jejich sbírky a mince máme v ruce. Nikdy bychom nemohli získat takový přehled, který nám dá mnoho podstatných informací. Kdybych seděl pouze doma u počítače, nikdy bych nepoznal určité lidi, nikdy bych nemohl koupit některé mince atd. To je část praktická a je pouze na nás, abychom vybudovali z těchto dvou pohledů určitý kompromis, který nám bude vyhovovat.
Podívejte se na to ze svého pohledu. Sbíráte mince FJI, kde je spousta padělků. Pokud budete například dražit pouze přes počítač, může se Vám stát, že nějaký padělek vydražíte, aníž o tom budete vědět. Tyto informace se získávají pouze mezi lidmi a svojí zkušeností. Na toto téma by šlo napsat asi více příkladů, ale tento jeden je dost průkazný.
Samozřejmě, že by bylo špatné pokud bychom pouze kritizovali literaturu za nějaké vady, ale na druhé straně nemíme jí brát jako nedotknutelný zákon.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Ale pánové numismatici, já jsem pouze napsal, že pokud chci sledovat ceny na aukcích, tak mi stačí sedět u počítače a stahovat si potřebné údaje a utvořit si svůj cenový katalog, samozřejmně, že je lepší pokud chci nějakou minci dražit, osobně se účastnit aukce, ovšem jak jsem již napsal tak člověk nemůže být všude.
Pokud se týká numismatické literatury, tak i přes určité nedostatky a chyby, je to přece pro numismatika a hlavně toho začínajícího základ vědomostí, ovšem souhlasím, že ji nemůžeme brát jako nedotknutelný zákon, protože se objevují stále nové ražby, ale to jsem již jednou napsal.

trochu na ožvení 😉
Doba Františka II byla poznamenána "Napoleonem". Jak
tady někdo poznamenal "v té době bych nechtěl žít",
ono i vládnutí v takové době nebylo jednoduché.
Zajímalo by mě jaký máte názor na vládnutí Františka
II. Co myslíte, byl to schopný panovník? Na mě po
zběžném prozkoumání jeho doby, působí jako
zodpovědný vladař, který vládl dle dobových možností
dobře. Ale je to pohled "z rychlíku".
Ještě co jsem psal do "Přehledu výskytu mincí",
výskyt pražských ražeb na současném "pražském trhu".
A to absence běžného 1/2 tolaru 1795 C. Máte někdo
zaznamenán vůbec výskyt této mince?

To taki.
Císař František II chtěl být dobrým panovníkem, ale strach ze změn ho dovedl na cestu instalování policejního státu s přísnou cenzurou a tvrdou represivní politikou vůči veškeré opozici. Tím skončila éra osvícených reforem doby Marie Terezie a Josefa II a začalo upevňování absolutismu. V jeho životě hráli důležitou roly dva muži. S francouzským císařam Napoleonem Bonapartem vedl několik válek, které nasměrovaly monarchii až do slepé uličky hospodářského úpadku. Druhým byl schopný, ale zároveň nenáviděný diplomat hrabě Metternich, podílející se dominantním způsobem na formování vnitřní i zahraniční politiky. Nad smrtí císaře národy monarchie netruchlily, protože v něm viděli pouze loutku v rukách Metternichova politického absolutismu.
V měnové oblasti docházelo za jeho vlády k velkým státním podvodům.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

V roce 1795 se začaly v pražské mincovně opětovně razit po více než desetileté přestávce mince, je pravděpodobné, že v této době docházelo k určitému chaosu a výskyt mincí s tímto letopočtem je velmi malý.
Pokud se chcete zajímat o výskyt a ceny jednotlivých ročníků, pak se zaměřte na celý středoevropský trh, protože pouze z tohoto celku si můžete vytvořit relevantní přehled.

tady jsou v prodeji 2 kusy:
http://www.ma-shops.com/hardelt/item.php5?id=14454
http://www.ma-shops.com/knopik/item.php5?id=70813032&lang=en
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.