Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » > MINCE OD ROKU 1600 DO 1920 <

Vykupminci.cz
Numisargo

> MINCE OD ROKU 1600 DO 1920 <

Moderátoři: barbar, jano7B9, numismat, turtleoverhead.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 208 209 210 211 212 213 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,
Dokázal by někdo poradit ohledně tohoto asi "žetonu" či nouzové mince(popř. marce)???
Vierhern 1619 - Erb města Chebu
Existuje zmínka v nějaké literatuře?
Váha: 2,3 gr. Průměr 18mm
Materiál pravděpodobně CU s příměsí.

Děkuji pěkně za jakékoliv informace

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Registrovaný uživatel
Mě to přijde jako novo domo ale třeba se pletu, je to jen můj nepodložený dojem.

Vůbec nevím že něco takového existuje :shock:

https://www.sixbid.com/en/via-numismatic/8976/europa-ubersee/7584162/tschechien-eger-cheb?term&orderCol=lot_number&orderDirection=asc&priceFrom&displayMode=large&auctionSessions=&sidebarIsSticky=false
Registrovaný uživatel
Mě osobně se to , nehledě na odkaz také moc nepozdává. Zdá se , že razidlo bylo pouze vyryté , nic vytvořeného pomocí kolku tam nevidím ..linka rytce je také ne úplně jistá a u odkazu nerozumím tomu , že u zde vyobrazené mince je na jejím kousku pokus , ale opravdu jen pokus o perlovec... možná práce 19. století ? Ale také nepodložený dojem.
Registrovaný uživatel
Děkuji Lopez - ano tento odkaz již jsem našel a jednu také dražil.
Bohužel nejsem schopen nic nalézt.
Každopádně jako novodobá práce mi to nepřijde.
U nás v muzeu Cheb jsou poměrně bohaté záznamy o podobných pamětních ražbách ze 19. Století avšak tato vůbec zmíněná není.

Smazal jsem duplicitni dotaz.
« Poslední úpravu provedl(a) numismat v 21. 9. 2022, 15:02. »
Registrovaný uživatel
Bude se každopádně jednat o ražba
Materiál bych mohl upřesnit pokud bych se nějakým způsobem dostal ke spektrometru.
Registrovaný uživatel
Je zde možná historická spojitosti s korunovací krále Fridricha Falckého ten na přelomu října a listopadu směřuje do Čech na svoji korunovaci. Naproti mu vyjíždí představitelé stavů a setkávají se ve Waldsassenu(nedaleko Chebu) poté samotným Chebem projíždějí.
Mohlo tedy jít o nějaký rychle vytvořený žeton představiteli města.
Registrovaný uživatel
Pokud je to mosaz,tak tam spojitost je.Ale s vodovodní armatůrou.Ražené to je,ale razidlo je evidentně vyrobené frézkou.Stačil by rozbor kovu.Nejenom na čistou,ale mosaz bylo dřív obtížné vyrobit.
Děkuji
Registrovaný uživatel
Tyto čtyřpanské žetony jsou známy v mědi a ve stříbře. Razily se v Chebu v letech 1616-1628. Známy jsou ročníky 1616, 1618, 1619, 1622, 1626.
V literatuře najdeš popis jednoho kusu Eduard Fiala - Bohmische Privatmuenzen und Medailen, Praha 1856.
Jedná se buď o originál, příp. pozdější doražbu z originálního razidla z 19. století.
Děkuji pěkně za informace.
Literaturu pohledám.
:) to abych tedy přidal než budu mít kompletní ročníkovou sadu.
Registrovaný uživatel
Literatura k tomu žádná neexistuje. V tom Fialovi je pouze textový popis bez ilustrace.
Našel jsem, škoda. Avšak ještě Fiala zmiňuje kolky by měli být zachovány v muzeu. Zkusím tedy depozitář muzea. Znovu všem moc děkuji.
Registrovaný uživatel
V Donebauerovi jsou 3 exempláře. Stříbrné odražky 1619, 1622 a 1626. Dej nám pak vědět, jak jsi dopadl v muzeu.
Linie jsou hodně hluboké a úzké,ale nejsou tam typické důlky, když se pohyb frézky zpomalil.Rozhřešení mne zajímá.
Muzeum informováno, tak musím počkat zda se kolky opravdu najdou v depozitáři.
Registrovaný uživatel
Mne by potom prosím také zajímala výsledná zpráva z muzea-bude li jaká.
Ale je čas-úplně stačí až po Kocwarově rozhřešení.. :lol:
Pěkně jedno po druhém..a tak je to správné-tak to má být!
« Poslední úpravu provedl(a) Lopez1506 v 21. 9. 2022, 22:53. »
Registrovaný uživatel
Kocwara napsal
...Stačil by rozbor kovu.Nejenom na čistou,ale mosaz bylo dřív obtížné vyrobit.

Neviem, ako bola myslená veta o obtiažnosti výroby mosadze, ale isté je že napr. v Rímskej ríši sa razil nominál "Dupondius"v 1.-3.stor. z mosadze...a to úplne bežne.
Registrovaný uživatel
Měď má bod tání 1087 °C,ale zinek už se váří při 907 °C ,proto to není snadné.
Linie jsou hodně hluboké a úzké,ale nejsou tam typické důlky, když se pohyb frézky zpomalil.Rozhřešení mne zajímá.

Nechápu.. tím chceš říct co, že sis myslel,nebo si mysliš , že se jedná o novoděl?
denar napsal
Tyto čtyřpanské žetony jsou známy v mědi a ve stříbře. Razily se v Chebu v letech 1616-1628. Známy jsou ročníky 1616, 1618, 1619, 1622, 1626.
V literatuře najdeš popis jednoho kusu Eduard Fiala - Bohmische Privatmuenzen und Medailen, Praha 1856.
Jedná se buď o originál, příp. pozdější doražbu z originálního razidla z 19. století.

Vypadá to tak , spíš původní měděná klipa , otázkou je jestli jsou ty sražené hrany původní,nebo je někdo strhl..
Pozdější oficiální doražba by pravděpodobně byla v ražbě dokonalejší a pravděpodobně s nějakou značkou
« Poslední úpravu provedl(a) barbar v 22. 9. 2022, 19:00. »
Moderátor
barbar napsal
denar napsal

Vypadá to tak , spíš původní měděná klipa , otázkou je jestli jsou ty sražené hrany původní,nebo je někdo strhl..
Pozdější oficiální doražba by pravděpodobně byla v ražbě dokonalejší a pravděpodobně s nějakou značkou

Oprava ...žeton
Poprosím o určení mincmistra

Obrázky:

Registrovaný uživatel
Novoděl? To není ruská mince.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: « < ... 208 209 210 211 212 213 >

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » > MINCE OD ROKU 1600 DO 1920 <

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1