Autor |
Příspěvek |
|
|
Moderátor
|
Toto je první ze skupiny témat se společným jmenovatelem: Exonumia - rovněž trochu posměšně zvaná paranumismatika, odvětví které se zabývá sběratelstvím všeho numismatického co nejsou mince. Těším se na vaše ukázky, příspěvky, dotazy i odpovědi a zajímavou diskuzi ......................................................................................... Mincovní závaží pro zlatou 1/2 Guinea Velká Británie, Queen Anne \1702 – 1709\ velikost 17,7 mm Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
tady je pár mincovních závaží z nálezů polských hledačů 1) 3,2 g 2) 3,25 g 3) 3,25 g 4) 4,08 g Obrázky:    
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
|
|
|
Moderátor
|
Závaží pro Dukát Antverpy cca. 16. století velikost 4,5 x 9 x 9 mm \ váha 3,45 Obrázky: 
|
|
|
Moderátor
|
Závaží pro zlaté španělské 4 Escudos Velká Británie George II. 1727 – 1760 velikost 24 mm \ váha 14,54 Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
dám sem trochu starší kusy z období denárového váhy závaží 25,8g 4,2g 49,2g 31,6g Obrázky:  
|
|
|
Moderátor
|
alarich - Sakryš ten vlevo nahoře vypadá zajímavě, nemáš k němu nějaké bližší informace?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
turtleoverhead napsal alarich - Sakryš ten vlevo nahoře vypadá zajímavě, nemáš k němu nějaké bližší informace?
veřejně tyto věci neřeším 
|
|
|
Moderátor
|
Já měl na mysli bližší určení co to je. Ne původ. 
|
|
|
Moderátor
|
Na určení by nemuselo být nic tajného, sférické železné závaží plátované (většinou) bronzem, především z doby dálkového obchodu, 10.-11.stol., ale užívání přesahuje i do 12.stol.. Nejhojněji se vyskytuje v severských oblastech, Birka, Haithabu atd.
|
|
|
Moderátor
|
Základní typologie se dá najít např. zde: http://www.uloz.to/xBCx6mh/zavazi-devaluing-the-mitqal-pdfPS: kdyby měl někdo nějaký, neváhejte se pochlubit 
|
|
|
Moderátor
|
Na toto jsem se už kdysi ptal, koupil jsem ho od obchodníka \celkem důvěryhodného\ jako součást konvolutu a on mi řekl že to s největší pravděpodobností bude: Byzantské bronzové závaží na 5 Solidus 7. až 9. století váha 22,1 g \ velikost 7 x 18 x 20 mm Co si o tom kdo myslíte? Obrázky:  
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jednu dobu snad Lanz ci kdo prodaval spoustu zavazi z Byzance. Mozna jich behem dvou mesicu prodal desitky. Takze je to mozne, ze se objevilo v konvolutu. Sly celkem levne. A vzhledem k mnozstvi solidu v te dobe..
|
|
|
Moderátor
|
Mohlo by snad být, otázka, zda se dá období takto vymezit, myslím, že může pocházet i z širšího časového úseku. Poměrně typické je to alarichovo vpravo nahoře a i tam jsem viděl určení pozdní antika - byzanc.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
zdravím, poprosil bych znalce o přesnější určení tohoto mincovního závaží. váha 3,3 g. podle mě Rýnský Zlatý Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
nikdo neví?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
dávám sem další kus váha 1,2 g. Obrázky: 
|
|
|
Moderátor
|
Vypadá ožižlaně takže těch 1,2 g asi nebude původní váha závaží 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
turtleoverhead napsal Vypadá ožižlaně takže těch 1,2 g asi nebude původní váha závaží 
ožižlané to není ani náhodou 
|
|
|
Moderátor
|
Mincové závažie to určite nebude, ale nechcem zakladať ďalšiu tému, preto si dovolím požiadať o pomoc s určením tohto závažia. Rozmer 27,5mm x 27,5mm x 19mm. Váha 102,30 gramov. Vedel by niekto kedy sa tento druh závaží používal? Za odpovede ďakujem. Obrázky:   
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Existuje větší množství různých závaží, toto by mohlo být lékarenské. Jeden můj kamarád se tím zabývá, zkusím se ho na to zeptat.
|
|
|
Moderátor
|
VĎAKA, budem rád
|