Zdravím,
pozná někdo jaké místo je zobrazeno na malbě od Rašky, který maloval vesměs motivy z Beskyd a okolí.
Díky za rady J. B.
Také bych rád otevřel téma Raška a Raszka.
Mé dosavadní poznatky:
Nejstarší z Raszků byl Vladimír - nedaří se mi nikde dohledat jakékoliv jeho životopisné údaje - alespoň datum narození a úmrtí
Syn Pavel Raszka (23.4.1907 - 8/1979) - technika vesměs špachtle - pastózní styl malby
vedl více než dva roky ateliéry profesora Sokiranského v Petřvaldě. Pak měl vlastní ateliér v Ostravě a nakonec se natrvalo usadil na Radhošti Pustevnách. Tvořil kopie starých mistrů a dekorativní malby, v portrétní technice a figurální kompozici se zdokonaloval ve Francii.
VÝTVARNÍK V DOKUMENTECH:
1993, Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž),
2003, Slovník českých a slovenských výtvarných umělců 1950 - 2003 (XII. Por - Rj).
Strýc Josef Raszka zřejmě také Józef Raszka (1875 - 1929)
Narodil se v roce 1875 v Bysřici nad Olší. V dětství maloval různé obrázky, ale pro skromné rodinné poměry se vyučil malířem pokojů v Těšíně a později ve Fryštátě. Jako učeň se vydal na cesty po celém Rakousku, byl to tehdejší zvyk mladých učňů tzv. wanderjahre, jehož smyslem bylo nabýt zkušenosti ve svém řemesle a naučit se jazyky. Jako malířský elév se vzdělával v Grazu, Linci a Vídni. Po dobu svého pobytu ve Vídni absolvoval také tzv. Kunstschule, obdoba lidové univerzity, díky čemu se prohloubily jeho znalosti malířství. V roce 1903 zanechal profesi malíře pokojů a věnoval se výlučně malování obrazů, jen krátký čas byl učitelem na reálné škole v Těšíně. V začátcích první světové války si přivydělával fotografováním vojáků v Bystřici a Jablunkově. V té době pobýval v Bystřici nad Olší u svého strýce, byl povolán do armády, dezertoval a byl umístěn v psychiatrické léčebně v Opavě. V létě roku 1918 se vrátil z léčebny a pokračoval v malířství. Když v roce 1919 těžce onemocněla jeho druhá žena, její nemoc vyčerpávála finance rodiny, nastal čas bídy a Raszka se stal silně věřícím až fanatikem. V roce 1924 jeho žena umírá a zůstavají z obou manželství 4 děti. Raszka se stává podivínem, toulá se po horách a maluje, plánuje souhrnou výstavu svých obrazů, kterou nerealizuje. Umírá v roce 1929. Měl vrozený malířský talent, maloval především akvarely malého formátu a větší olejové obrazy. Jsou malovány delikátně, na žádném nejsou viděny silnější, brutální tahy štětcem. Tématiku čerpal především ze Slezska, které tolik miloval. Známé jsou jeho fresky v Národním domě v Moravské Ostravě, představující panorama Beskyd.
No a pak se nám to začíná celé lehce komplikovat, každý z nich se podepisuje i několika různými signaturami, které se snaží sem tam počeštit na Raška atd.
Máte někdo v těch malířích úplně jasný přehled ?
Díky za Vaše poznatky :-) J. B.
Obrázky:

Zdravím,
to s tím odlišný podpisem už také delší dobu se snažím rozluštit. Protože mám obraz od Raszka Vlad., ale když jsem našel obrazy se stejnou signaturou, tak ho vydávají za Raszku Pavla.
Jinak k tomu obrazu, napadly mě první Hukvaldy, ale ty nejsou tak dobře viditelné, tak možná hrad Starý Jičín?

Honzabo pokud budeš chtít, tak ti dám kontakt na manžela ... vnučky malíře Pavla Raszky , je to profesor Karlovy university... prodával jsem sbírku tohoto malíře a on si ji u mne osobně převzal ... myslím, že když ho kontaktuješ, tak ti zodpoví do mrtě vše na co se ptáš. Budeš to mít z první ruky a od znalce rodiny malířů , jinak v lednu je výstava Pavla Raszky v Praze, dostal jsem osobní pozvánku, ale pro velkou vzdálenost ji nemohu využít, jen info o výstavě z mé strany nic víc. Dle mne je P.R nejlepší krajinář své doby .... Mám otevřený mail, tady tak mne kontaktuj , pokud máš zájem o další info a myslím, že se i ty dočkáš odpovědí, které žádáš ....

trolik napsal/a:
Zdravím,
to s tím odlišný podpisem už také delší dobu se snažím rozluštit. Protože mám obraz od Raszka Vlad., ale když jsem našel obrazy se stejnou signaturou, tak ho vydávají za Raszku Pavla.
Jinak k tomu obrazu, napadly mě první Hukvaldy, ale ty nejsou tak dobře viditelné, tak možná hrad Starý Jičín? Vladimír byl tuším otec Pavla Raszky ..

Já si teď uvědomil, že tam mám mail na někoho jiného (při registraci), ne na sebe. Jednou jsem byl zablokován na svou žádost, pak jsem si to rozmyslel a přes můj mail se nešlo znovu zaregistrovat Dej sem mail ty a já se ti ozvu a dám ti pak telefon a můžeš mi zavolat, je to lepší než si psát mailem ...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.