Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Množstvo otázok od začiatočníka

Vykupminci.cz
Numisargo

Množstvo otázok od začiatočníka

Moderátoři: dejvy, ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahojte priatelia, toto je môj prvý príspevok na tomto fóre, som rád že som vás našiel, trvalo mi to dosť dlho :).

Napíšem tu všetky moje otázky čo sa týkajú poštových známok, som viac menej amatér preto ospravedlňte vopred moju nevedomosť

Dovolil som si nato vytvoriť toto samostatné vlákno, dúfam že je všetko v poriadku teda.

1. Úplne som nepochopil výrazu celistvosť, ktorý sa zbiera. To je ako že sú známky spolu kvázi "zlepené" ako vrúbkovaním myslím, alebo že je ešte na liste? Z toho mi hneď plynie podotázka keď mám známky spojené tými vrúbkami mám ich oddeliť alebo nie? Čo je cennejšie neoddelené alebo oddelené?

2. Poslednú dobu sa stretávam čoraz viac s ďalším typov vrúbkovania a to je taký oblúkový výsek na dolnej strane oboch strán známky. Načo je to dobré a prečo to vzniklo, a je to vzácne a zbierate to osobitne? Lebo stalo sa mi, že mám sériu a pár je s týmto novým vrúbkovaním.

3. Čo vravíte na opečiatkované známky? Predpokladám že majú teda menšiu hodnotu ako neopečiatkované. Väčšina známok mám teda opečiatkovaných.
4.Ako odstraňujete známky z pohľadníc? Ja na to idem klasikou, čo mám v hrnci dva deci vody ktorá je horúca a namáčam ich a potom pinzetou vyberám a suším.

5.Ako odstránim lep ktorý je aktívny zozadu na známke? Mám pár známok takýchto a oni sa potom lepia na album a ťažko sa premiestňujú je s tým veľa problémov atď.

6.Všimol som si už dlhodobo, že keď si chcem kúpiť nejaké známky tak keď idem napr. do trafiky a chcem si kúpiť balíček [naposledy som si kúpil asi pred 7 rokmi :) ], tak tam väčšinou majú všelijaké pochybné série z pochybných krajín. Zrejme chápete čo myslím, republica de chad, mongolsko, južná afrika atď proste sú to iba farebné obrázky v tvare známky. Preto by ma zaujímalo odkiaľ sa prepracúvavate k novým známkam, lebo osobne podľa mňa tých zdrojov nieje veľa a nechcem dávať nejaké ťažké peniaze za nové známky.

7.Samotný album, mám album čo ja vie je tam 10 strán, tých klasických hrubých a na stranách sú tie papierové pásy za ktoré sa zakladajú tie známky, no a že prídu mi strašne drahé a málo kapacitné. Osobne by som si najradšej kúpil zakladač, a tam si iba kúpil tie fólie na známky ale som zo Slovenska z Bratislavy a mám tu problém to zohnať, a viete o nejakom filatelistickom klube v Bratislava alebo o predajni?

8.Otázka katalóg, no toto som v šoku ,že vy tie známky všetky určujete podľa katalógu, ja som ešte ani žiadny katalóg nevidel som študent a mám problém minúť pár eur na nové známky nie ešte desiatky za katalógy, niesú tie katalógy niekde v pdf súboroch zadarmo na internete?

9.Ako zbierate známky? Ja osobne ich zbieram do kategórii rastliny, zvieratá, osobnosti, mestá, dopravné prostriedky, československo (do budúcnosti chcem rozdeliť podľa dvoch časových období československa) , sovietsky zväz po sériach. Príde mi to trocha primitívne a zastaralé, ako by sa mali zbierať? Uvažujem že by som zbieral iba čisto série, nieje to náhodou väčšina zberateľov tak?

10. Inak tento album čo mám som založil v roku 2004, čo bolo vyvrcholenie môjho zberateľského rozmachu ako 14 ročný :). Teraz po 8 rokov som si zohnal nové známky a opäť som v tom triedení a prezeraní našiel takú starú lásku. Týmto by som vás chcel všetkých povzbudiť, neprestávajte a venujte sa svojmu hobby, nepredávajte svoje známky a nechávajte si ich.

Teším sa na vaše odpovede
Tomáš ;)
Registrovaný uživatel
tak jdem na to....chvíli strpení píšu pomalu :)
Moderátor
K bodu č. 7
Si z Blavy tak navštív predajňu Album na Jégoho 10A (p.Zika), pri zimáku.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
« Poslední úpravu provedl(a) smith v 11. 2. 2013, 21:47. »
Registrovaný uživatel
1. celistvost je celý dopis jako celek cennější,známky nesundávej. pásky,vícebloky taky neodděluj-čím víc v kuse tim cennější.

2.zoubkování je většinou po všech stranách zoubkované známky,slouží ke snadnějšímu dělení známek v poštovním použití,kdysi byli nezoubkované a musely se pracně stříhat.
některé známky byly vydávané ve více variantách zoubkování.....každé má jinou cenu...někdy dost velkou

3. většina razítkovaných má menší hodnotu než čisté,ale není tomu tak vždy,například hodně říšských známek to má naopak

4.je to škoda sundávat,ale když už tak bych doporučil odmočit ve vlažné vodě

5.viz.4.

6.aukční servry,bazary,bleší trhy, babička,tady

7.alba májí i třeba 30 stran...taky se dají dobře koupit přes internet,a nebo albové listy (taky přes net)

8. pár online katalogů je....posleze hodím odkaz,jinak se také dají koupit levně starší na aukčních servrech
(na seřazení stačí)

9. to je o vkusu

10.hodně štěstí :)
Registrovaný uživatel
http://www.sberatel.net/katalog.php - katalogy
Registrovaný uživatel
cca před rokem jsem měl podobné otázky :)
Registrovaný uživatel
teda jene..ty jsi se do toho tedy zakoukal-------- :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Maxmilian napsal
teda jene..ty jsi se do toho tedy zakoukal-------- :mrgreen:

:D beru to tak,že to tu dlužím....věřím,že mnoho chlapů je podobnými otázkami již znechucených a nebo unavených....je to denně a já se nedávno taky takhle ptal....tak je to prostě vyrovnání mého dluhu ´´společnosti´´ :)
Registrovaný uživatel
1) přesně jak píše zakoukanyhonza

2) Máš asi na mysli to, co je třeba na britských výplatních známkách, takový ten výkus přes dva tři zoubky. Proč přesně to vzniklo nevím, ale určitě to souvisí s ulehčením výrobního postupu. Doufám, že mě někdo doplní...

3) tak na tohle je přesně ten katalog. na druhou stranu pěkné razítko má i přes většinou nižší cenu taky své kouzlo...

4) z pohlednic to neodlepuj, zničíš tak pohlednici. Maximálně odlep nějaké výstřižky ze skartu. Pohlednice začni případně řešit až to nebudeš mít kam dávat :mrgreen:

5) mám takový pocit, že ti jde o "odlepené" samolepicí známky. Nic jiného se k zásobníku v 99% nelepí. U těch samolepicích ale ano a zbytky lepu se odstraňují hodně špatně. Nejlepší je to prostě neodlepovat a nechat si výstřižek.

6) pro začátek je nejlepší si levně nakoupit hromady známek a naučit se to na tom. Pak teprv zjistíš, co chceš sbírat a jak to sbírat. Takových hromad se třeba na aukru válí spousta. Když budeš mít štěstí, tak tě tady někdo třeba podaruje. I já osobně mám nějaké přebytky, které bych začátečníkovi za náklady na naučení klidně přenechal - taky jsem se učil na velkých hromadách, že...

7) časem zjistíš, že kvalitní zásovník nebo album je základ. Jakékoliv improvizace a šetření můžou vést k poškození známek. Osobně doporučuji zásobníky Filux. Nejsou nejlevnější, ale pokud u filatelie zůstaneš zpětně je určitě oceníš.

8) existují free katalogy. Osobně občas zabrousím na freestampcatalogue.com a allworldstamps.com. Dají se samozřejmě najít i nějaké ty černé kopie a bez mučení přiznám, že jsem jako úplný začátečník nějaké i stáhl. Každopádně časem zjištíš, že koukání do počítače je na prd a kvalita skenů stejně mizerná. Takže se vyplatí koupit někde z druhé ruky za pár kaček staré katalogy s tím, že katalogové ceny holt lehce nesedí (ony vlastně nesedí ani v těch nových...) a nové známky dohledávat na stránkách jednotlivých pošt.

9) Jsem námětář, takže sbírám všechno na čem je letadlo, s tím, že mě zajímá především Evropa. Celkově mnohem běžnější je ale sbírat nějaký konkrétní stát nebo období. Každopádně každý si může sbírat co chce a jak chce. Hlavní je aby ho to uspokojovalo. Mimochodem, časem se stejně dopracuješ do stavu, že čím "škaredší" známka, tím ti udělá větší radost :mrgreen:

10) Byl jsem na tom podobně. Při stěhování jsem chtěl dát svou dětskou sbírku pryč. Teď je mi šestadvacet a má sbírka už rozhodně není dětská (i když je samozřejmě založená na té původní).

Držím palce a doporučuji si pro začátek opatřit nějaké ty katalogy a literaturu. Bez toho to jde jen ztěží. Odpovědi na spoustu začátečnických otázek najdeš třeba v knize Svět Filatelie od Švarce, kterou nabízí zakoukanyhonza v jiném vlákně na tomto fóru. Taky jsem se na ní učil a hodně mi pomohla.
Registrovaný uživatel
noo pár věcí mi uteklo :) bod 2. je uplně o něčem jiném :) ta moje slovenština......no stydím se :)
Registrovaný uživatel
za to já jsem rodilý mluvčí ze slovenska, že :D :D :D
Registrovaný uživatel
u mně to dělá ta Ostrava :D se nedomluvím ani v praze :D
« Poslední úpravu provedl(a) zakoukanyhonza v 11. 2. 2013, 23:05. »
Registrovaný uživatel
snad jsme mu i přes tu "jazykovou bariéru" alespoň trošku pomohli a moc ho nevyplašili ;)
Registrovaný uživatel
zakoukanyhonza napsal
u mně to dělá ta Ostrava :D se nedomluvím ani v praze :D


To věřím. Jsem se tam kdysi ptal na "šalinu" a koukali na mě jak kdybych spadl z Marsu...
Registrovaný uživatel
snad jo :) ps. tu knížku ti klidně pošlu za poštovné....pokud se to vůbec vyplatí :)
Registrovaný uživatel
:D
Registrovaný uživatel
ďakujem všetkým zatiaľ za odpovede, usúdil som že k zbierke pridám ešte deutches reich, ostatné prehodnotím, tú knižku som našiel u nás za 3,5€ prídem si ju vyzdvihnúť do shopu keď im tam príde čo by mala, už len poriešit tie katalógy pozerám napr ten http://www.postbeeld.com československé a fúha no riadne známky tam majú pofotené, také som ani nevidel :mrgreen: a pozeral som ten vás katalóg ale zdá sa mi to aj moc aby som si to zaplatil na rok a to je nejakých 8€ alebo koľko a zas poštou od vás taká váha bude drahá tak skúsim pozrieŤ nejaké výpredaje u nás. Ale aj tak tomu moc nechápem, však na identifikáciu by som potreboval aspoň 10 000 stranový katalóg? Ten váš na nete ako vyzerá? Je tam fakt veľka databáza?
Moderátor
Elemet: Si z BA navštív predajňu Album na Jégeho 10A pri Zimnom štadióne, ako som už písal vyššie. Pán Zika má rôzne zásobníky, katalógy a iné pomôcky. Aj použité za prijateľné ceny.
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Registrovaný uživatel
Jen doplním - ad 2) předpokládám, že onen "výkroj" v perforaci bude nejspíš otvor pro posun pásky se známkami v prodejním automatu.
Registrovaný uživatel
gepost napsal
Jen doplním - ad 2) předpokládám, že onen "výkroj" v perforaci bude nejspíš otvor pro posun pásky se známkami v prodejním automatu.


To je fakt, jsem pako. Britské "královny" jsou automatové, i když na první pohled nevypadají...
Registrovaný uživatel
element napsal
už len poriešit tie katalógy pozerám napr ten http://www.postbeeld.com československé a fúha no riadne známky tam majú pofotené, také som ani nevidel :mrgreen: a pozeral som ten vás katalóg ale zdá sa mi to aj moc aby som si to zaplatil na rok a to je nejakých 8€ alebo koľko a zas poštou od vás taká váha bude drahá tak skúsim pozrieŤ nejaké výpredaje u nás. Ale aj tak tomu moc nechápem, však na identifikáciu by som potreboval aspoň 10 000 stranový katalóg? Ten váš na nete ako vyzerá? Je tam fakt veľka databáza?


Katology přirozeně nejsou úplně kapesní. Nové MICHELy na celý svět mají určitě hodně přes 10000 stránek, proto se to vydává po oblastech (Německo, střední Evropa, Severní Amerika, ...). Postbeeld (alias freestampcatalogue) je fajn, ale nejsou tam starší známky (občas ani uvedené, natož nafocené), navíc o známkách nemáš žádné informace (způsob tisku, zoubkování, průsvitky,...) Na prvotní zorientování je to však dobré. Ceny je pak potřeba brát hodně s rezervou - je to předražené. Allworldstamps.com platit nemusíš. Zadarmo ale nevidíš obrázky. Je to dobré pro ty, co ví, co hledají a chtějí znát katalogovou cenu podle Stanley Gibbons.

Jestli chceš vidět jak vypadá třeba tištěný MICHEL katalog, tak se ozvi na mail (ZBM8740(at)seznam.cz) a pošlu ti skeny pár stránek na ukázku, tady do fóra to ale přirozeně dávat nebudu.
Moderátor
Yrjo napsal
gepost napsal
Jen doplním - ad 2) předpokládám, že onen "výkroj" v perforaci bude nejspíš otvor pro posun pásky se známkami v prodejním automatu.


To je fakt, jsem pako. Britské "královny" jsou automatové, i když na první pohled nevypadají...

Ani jeden ani druhý ;).
Je to v podstatě jeden z ochranných prvků proti padělání. Zhotovit falešné zoubkování celkem jde, ale tady je třeba vložit ještě další prvek.
Nejčastěji bývá oválný otvor, ale třeba Kanada má javorový list, Bulharsko kosočtverec, Argentina křížek apod.
Moderátor
element napsal
8.Otázka katalóg, no toto som v šoku ,že vy tie známky všetky určujete podľa katalógu, ja som ešte ani žiadny katalóg nevidel som študent a mám problém minúť pár eur na nové známky nie ešte desiatky za katalógy, niesú tie katalógy niekde v pdf súboroch zadarmo na internete?

Evropské známky od roku 2000
FILASO - Katalog výplatních a příležitostných poštovní známek Československa od roku 1945 do roku 1992.
Katalog výplatních a příležitostných poštovní známek České republiky od roku 1993.
_______________
Registrovaný uživatel
akir ďakujem pekne, naj katalógy čsr aký som zatiaľ videl, nemôžeš mi dať nejaký dobrý tip na deutch reich katalóg?

Otázka do pléna často som sa stretol s tým že niekedy známka bola nalepená do pohľadnicu takým mini papierikom obdĺžnikového tvaru typovo taký priesvitný papier, to sa tak kedysi robilo? Ak tak od kedy? Inak prelistoval som celý čsr katalóg a skonštatoval som že sa na tom moc nedá zarobiť haha, ako nemyslím tym že by som chcel. Skôr som to myslle tak že chcel by som to zozbierať ako kus našej histórie.
Registrovaný uživatel
http://colnect.com/cs/stamps/countries
_______________
vyštudovaný rytec kovů - filatel - lolek .)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Množstvo otázok od začiatočníka

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1