Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinám nevešlo » Nákup a prodej mincí - dotaz

Vykupminci.cz
Numisargo

Nákup a prodej mincí - dotaz

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 > »

Autor Příspěvek
Moderátor
Předpokládám, že tady je pár lidí, kteří se zabývají obchodováním s mincemi (legálně) a kteří mi snad poradí :)
Jde o tohle - protože doba je zlá, ale zároveň nechci obcházet zákony, zařídil jsem si na vedlejšák živnostenský list na provozování maloobchodu (konkrétně to bude e-shop). S tím se ale vyrojila spousta otázek, na které si nedokážu odpovědět. Nejdůležitější je následující:
Můžu se účastnit aukcí nebo nakupovat mince jako soukromá osoba? Nebo výhradně jako obchodník? Jde o to, že si kupuju i mince do své sbírky, které nehodlám prodávat. Ale zároveň, pokud později seženu lepší minci, tak tu starou klidně prodám a pochopitelně chci platit daně jen z rozdílu prodejní a nákupní ceny (je-li).
Napadlo mě to teď, když jsem se chtěl zaregistrovat u Künkera.. asi bych správně měl uvést firmu a své identifikační číslo OSVČ, když na to mají kolonky. Ale zároveň nemůžu vyloučit, že tam budu nakupovat jen do sbírky (už kvůli cenám...). Dále jsem zaregistrovaný už z dřívější doby u Raucha a dalších.. ale co když u nich budu chtít nakupovat čistě jen do obchodu? Je možné nakupovat mince i tak jako soukromá osoba a v případě potřeby si tu minci převést jako zboží do podnikání? Já doufám že ano, ale nerad bych měl nějaké potíže s finančním úřadem, proto se ptám...
Snad nebyly mé otázky moc naivní :mrgreen:
Registrovaný uživatel
Můžete samozřejmě dražit jako soukromá osoba a podle mého názoru by pro Vás mělo být výhodnější, pokud tak budete i registrovaný u aukčních domů.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
kupoval by som klasicky ako pise Evropa ako sukromnik a dal by som si na to uz svoje ceny... pri registracii by som to uviedol do tych koloniek aj kvoli zdokladovaniu...
_______________
Registrovaný uživatel
Já ti bohužel nepomůžu, ale tak trochu odjinud.......Jestli si pamatuješ na ten krámek, kde jsme byli společně s Janem322 a ty sis kupoval toho římánka.....Tak když bude zájem, je schopen nám majitel otevřít obchůdek i o víkendu a dá tam 30% slevu snad na vše a pokud někdo vezme toho víc......zaokrouhlí tu cenu nějak......Ale vztahuje se to pouze na akci Mikulovice.......Já jen, že by to mohla být zajímavá šance si něco pořídit za rozumný peníz.......
Moderátor
Jo, ceny měl rozumné a pokud by to bylo ještě se slevou 30%... :) Rozhodně jsem pro a vzal bych toho více, pokud bude nabídka :)
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
Jo, ceny měl rozumné a pokud by to bylo ještě se slevou 30%... :) Rozhodně jsem pro a vzal bych toho více, pokud bude nabídka :)

Uvidíme...... ;)
Registrovaný uživatel
To tenzor.

Kdo se rozhodl k obchodování s mincemi, ten také jezdí po aukcích, má cenový přehled mnohaset leté monetární historie, na každé aukci si zaškrtne mnoho mincí, které si prohlídne, stanoví si k nim strop a draží. Hlavně jde o znalost sběratelské nálady, tedy které mince jdou nejvíce na odbyt a za jaké ceny. Dále se musíte dostat do podvědomí sběratelů a vytvořit si svoji klientelu. Atd....
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Moderátor
Evropa: to je mi jasné.. snažím se dovzdělávat kde to jde :) Ohledně cen a jejich trendů, to se dá naštěstí vcelku vyčíst z dat ze skončených aukcí.. největší problém je ale nadhodnocování stavů na některých aukcích, které hodně zkreslí reálné ceny - to se nedá nijak automaticky zpracovat.
Jinak pořád teprve začínám a ani si nemyslím, že se někdy dostanu na úroveň firem, které tu dělají aukce apod. - je to pořád jen "vedlejšák".
Registrovaný uživatel
Jestli mohu říci svůj osobní názor, jak ho cítím já, ale i daší sběratelé, které znám, snažte se uchovat nějaký stupeň férovosti v popisování kvality, protože to hodně lidí dokáže ocenit a získáte si tím i určitou známku serioznosti.
Můžete na svých stránkách mít shop, ale pořádat i aukce atd.

Malá inspirace je zde: www.oelberger.cz


I když tento obchodník neseriozním posuzováním kvality a určitou neochotou zavřel cestu k účasti právě serioznějším sběratelům. Spíše vsadil na začínající sběratele na úrovni Aukra.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 8. 2. 2012, 10:50. »
Registrovaný uživatel
Ja o tom nakupovani na zivnost take lehce premyslel - sice nechci s mincemi kseftovat, ale proste si davat sbirku do nakladu jako podnikatel by bylo zajimave :)

Ale take by me zajimalo, jak to resi obchodnici s mincemi. Ja teda neznam nikoho, kdo by s mincemi obchodoval na firmu. Vidim tam docela problem. Uvedu hypoteticky priklad - chces prodat minci, kterou mas ve sbirce pres aukci v Nemecku. Co se stane? Za minci utrzis 1000 EUR. To jde do prijmu. Bohuzel nemas na ni zadny naklad, takze z toho prijmu zaplatis dan, socialku, zdravotku a zbude ti 500 EUR. Navic aukce v zahranici je povazovana jako sluzba a pokud prijmes jakoukoliv sluzbu ze zahranici, automaticky se stavas platce DPH a uz jsi v haji uplne, nebot z kazde dalsi mince co prodavas budes muset navic zaplatit 20% DPH :)

Ale jinak si myslim, ze to nakupovani do sbirky je to v pohode. Pokud mas na to zivnost a ukazujes nejaky obrat (pokud mozno musis byt v plusu), tak je jedno, co delas. Je to jak nakupovat material do zasoby. Da se resit i problem vyse uvedeny - prodas minci ze sbirky, mas za to penize, ale aby's z nich nic neplatil, musis ty penize utratit za jine a je to v pohode. Teda je tu druhy problem - ze by's musel pri jakemkoliv nakupu chtit po lidech uctenku nehlede na komplikace s DPH.

Jestli nezapomenu, zeptam se ucetni na podrobosti, jak by se tyhle situace daly resit :)
Moderátor
Evropa: osobne si myslim, ze nejjednodussi je mit vse kvalitne vyfocene a pak kazdy vidi kvalitu sam, aniz bych ji musel urcovat. I kdyz je mozna pravda, ze u nekterych lidi by spravne urceny stav mince mohl vzbudit pocit duvery (ale pokud se spletu, tak si tim naopak daleko vic uskodim).
Tovy: to slysim prvne s tim DPH pri prijmuti jakekoli sluzby v zahranici.. mel jsem za to, ze DPH clovek musi platit az pri presahnuti rocniho obratu 1 mil. Kc. Nez byt platcem DPH, to radsi podnikani zabalit.. to by se fakt nedalo delat v malem na vedlejsak.
Kdyz prodavam minci ze sbirky, tak prave ocekavam, ze si budu moct dat jako naklad jeji kupni cenu, i kdyz jsem ji kupoval jako soukromnik. Pokud by to neslo, tak by to bylo dost o nicem (nicmene by to slo lehce obejit prodejem nekomu a zpetnou koupi, takze nevim, jaky by mela takova restrikce smysl).
S tou uctenkou je to jasne - pokud koupim jen tak minci na burze, tak je to moje smula, kdybych ji pak chtel prodat...
Registrovaný uživatel
Žádnou minci nedokážete vyfotit tak, aby bylo bez popisu zřejmé, v jaké je kvalitě.

Příklad:

Modernější mince v kvalitě 0 a 1 budou z pohledu zachování detailů téměř identické. Rozdíl bude pouze v ploše. Pokud si zachová svůj ražební lesk, pak to je 0, pokud již na ní budou známky oběhu, pak je to zachovalost 1. To se nechá pouze odhadovat a musí k tomu mít sběratel spoustu zkušeností. Pro většinu sběratelů to je nemožné a navíc zde jsou mezistupně 1+, 0- atd.
Dále mince mohou mít drobné vady, které není fotografie schopná plně odlišit atd.
Jsou zde patiny, které se plně ukáží ve svojí kráse až když máme minci v ruce a nikdy ji nedokážete nafotit. Na toto téma bych Vám přál vidět například fota z relevantních aukcí a skutečnost.

Atd.... Popis je velmi důležitý i pro Vás, protože dobrá reklama dokáže přitáhnout kupce.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
tenzor: Domnívám se, že když něco koupíš jako soukromá osoba, težko to můžeš prodat jako živnostník. I kdyby sis to jako soukromník daroval coby živnostníkovi, s vysokou pravděpodobností by jsi musel odvést z toho daru DPH (pokud je to dar souvisící s tvou živností).
Registrovaný uživatel
gorila napsal
tenzor: Domnívám se, že když něco koupíš jako soukromá osoba, težko to můžeš prodat jako živnostník. I kdyby sis to jako soukromník daroval coby živnostníkovi, s vysokou pravděpodobností by jsi musel odvést z toho daru DPH (pokud je to dar souvisící s tvou živností).

A nemůže to sám sobě prodat? :roll:
Mimochodem, je tak těžké obstarat si na minci účtenku? Já mu jich dám pytel.
;)
Moderátor
To Tenzor. Pokud mate ZL na "nakup zbozi za ucelem jeho dalsiho prodeje a prodej" tak je jedno zda nakupujete a prodavate mince ci vdolky. Dulezite je zda budete ci nebudete platcem DPH, uvadite ze ne. Potom nakupujete a davate do nakladu zbozi vzdy s DPH (pokud je vas dodavatel platce). Toto plati i pri nakupu ze zahranici - pokud Vy nejste platce DPH nesmi Vam zahranicni dodavatel z EU vystavit doklad bez DPH protoze pri pripadne kontrole by musel sam DPH doplatit.
Pokud budete nakupovat pro sebe do sbirky muzete to dat do nakladu (pokud na to mate doklad) a budete to vykazovat jako zbozi na sklade (zasoby). Samozrejme pokud budete mit vetsi nakupy nez prodeje vznikne ucetni ztrata kterou FU bez kontroly toleruje vetsinou pouze v prvnim roce podnikani.
Moderátor
gorila: proč?

Kucera: ale včetně DPH přece nakupuji i jako soukromník (př.: u Raucha je součástí přirážky i VAT, což je uvedeno, u Künkera budu muset zaplatit VAT zvlášť). Já nechci nakupovat bez DPH, jenom mě zajímá, jestli můžu kupovat i jako soukromník a později si to převést "do skladu", případně totéž udělat u mincí, které jsem koupil ještě v době, kdy jsem žádnou živnost neměl. Protože pokud by to nešlo, tak bych musel nakupovat vše na firmu (a přiznám se, že nevím, jaké z toho plynou pro mne na aukcích konkrétní rozdíly).
Registrovaný uživatel
Podle mého názoru to je běžná praxe všech obchodníků, že nakupují jako soukromé osoby a dodatečně tento materiál rozčleňují. Něco si dají do své sbírky, něco prodají mimo obchod a zbytek dají do obchodu.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Registrovaný uživatel
to tenzor: moje rada: bud zůstaň sběratelem, nebo se staň obchodníkem, obojí zkrátka nejde !!! Ideální je zůstat sběratelem a občas si nějakým výhodným nákupem "pomoct". Ale dělat to jen na vedlejšák ???? Kdyby to bylo tak jednoduché, tak by 90% lidí z tohoto fora už dávno s mincemi obchodovali, vše není jen černé a bílé. Ale pokud to chceš zkusit, podnikej, za čas uvidíš sám. Předpokládám, že k tomu máš hlavně dostatečný kapitál.
Moderátor
karell: ale hromada lidí z tohoto fóra už dávno s mincemi obchoduje (a zdaleka ne všichni legálně). Nevidím nic špatného na tom, něco si přivydělat ke svému platu a tak umožnit větší rozšíření mé sbírky.. už vůbec nemluvě o tom, že kdybych ztratil práci, tak to nebude znamenat totální výpadek příjmů. Abych to dělal naplno, tím bych se asi tak dobře neuživil (to bych do toho musel jít nejspíš s někým dalším a rozjet to ve velkém a snažit se vybudovat firmu, která pořádá aukce, má kamenný obchod atd.).
Moderátor
tenzor napsal
gorila: proč?

Kucera: ale včetně DPH přece nakupuji i jako soukromník (př.: u Raucha je součástí přirážky i VAT, což je uvedeno, u Künkera budu muset zaplatit VAT zvlášť). Já nechci nakupovat bez DPH, jenom mě zajímá, jestli můžu kupovat i jako soukromník a později si to převést "do skladu", případně totéž udělat u mincí, které jsem koupil ještě v době, kdy jsem žádnou živnost neměl. Protože pokud by to nešlo, tak bych musel nakupovat vše na firmu (a přiznám se, že nevím, jaké z toho plynou pro mne na aukcích konkrétní rozdíly).

Obchodnici kteri jsou platci DPH nakupuji zbozi z EU bez DPH (tedy i mince).
Zbozi ktere jste nakoupil soukrome pro sebe (s dokladem) muzete dat do nakladu pouze behem trvani jednoho ucetniho obdobi, tzn. nebudete-li platce DPH tak pouze behem jednoho kalendarniho roku. Takze pokud jste minci zakoupil treba dnes 8.2.2012 nemuzete ji jiz zauctovat do nakladu v roce 2013.
Registrovaný uživatel
Platce DPH - nove je to tak, ze se jim stava ten, kdo ma za poslednich 12 mesicu hruby prijem 700 tisic Kc (do minuleho roku to bych milion). Ale uz 2-3 roky plati zakon, ze pokud vyuzijete v zahranici jakoukoliv sluzbu, tak se musite automaticky stat platcem DPH. Myslim, ze o tom nevi porad spousta lidi a spousta lidi uz s tim melo problemy, protoze platce DPH se stane kazdy, kdo treba vyuzije reklamu na Google. A bojim se, ze prodej mince treba pres ebay je uplne to same - vyuziti sluzby v zahranici, takze clovek se automaticky stava platce a neda se s tim nic delat, leda po 6 nebo 12 mesicich pozadat o zruseni platcostvi, pokud za tu dobu nema prekroceny prijem a nejede nic se zahranicim.

Pamatuji si, jak pred pred cca 1-2 roky v TV jel porad o nejakych studentkach-prekladatelkach, co si vydelaly na zivnostak par korun za preklady, ale protoze to udelaly pro cizi firmu, tak najednou zjistily, ze se musely stat platce DPH. Ale zjistily to po X mesicich, takze jim k tomu domeril financak DPH (ktere ony nedostaly a tim padem se jim zmensil i prijem) a navic dostaly pokutu (ta byvala 10%) a snad i procenta z prodleni. Kdyz k tomu zapocitam podvojne ucetnictvi a nevim co vsechno, tak to byla celkem sranda...
Registrovaný uživatel
To karell.

S tímto názorem naprosto souhlasím. Pokud chceme dělat něco pořádně, musíme tomu věnovat hodně času. Znám několik lidí, kteří se tím živí, vydělali dost peněz, ale ten čas bych tomu věnovat nechtěl. Navíc je tato činnost ve vztahu ke sběratelství dost změnila a na prvním místě není krása mince, nebo koníček, ale pouhá starost o to kolik se na minci nechá vydělat.
Kdysi mě na aukci v Brně řekl jeden Slovák. Pokud chcete vytvořit hezkou sbírku s myšlenkou, nesmíte koukat na ceny a musíte peníze vydělat v jiných aktivitách. Proto já se držím hodně daleko od obchodování, obchodníků s jejich myšlením a vyhledávám opravdové sběratele, se kterými si mám o čem popovídat. Bohužel jich moc není a spíše ve svém okolí vidím obchodníky, investory atd.
_______________
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
« Poslední úpravu provedl(a) Evropa1 v 8. 2. 2012, 15:30. »
Registrovaný uživatel
tenzor napsal
karell: ale hromada lidí z tohoto fóra už dávno s mincemi obchoduje (a zdaleka ne všichni legálně). Nevidím nic špatného na tom, něco si přivydělat ke svému platu a tak umožnit větší rozšíření mé sbírky.. už vůbec nemluvě o tom, že kdybych ztratil práci, tak to nebude znamenat totální výpadek příjmů. Abych to dělal naplno, tím bych se asi tak dobře neuživil (to bych do toho musel jít nejspíš s někým dalším a rozjet to ve velkém a snažit se vybudovat firmu, která pořádá aukce, má kamenný obchod atd.).


tenzor: nemyslel jsem to ve zlém, právě že vím, že plno lidí s mincemi "obchoduje" a nepřidělává si starosti s živnosťákem a úřady. Chápu, že chceš být vůči státu férový a mít klidné spaní, ale pak opakuji buď sbírej, nebo obchoduj, obojí fakt nelze dělat pořádně. Mám ve svém okolí několik známých sběratelů, kteří tuto zkoušku již mají za sebou a po procitnutí se vrátili jen ke sbírání, třeba si na mně za čas vzpomeneš. Pokud se ti bude dařit, budu ti to jen přát.
Moderátor
Tovy - jsem zivnostnik (obchodnik) a mesicni platce DPH a podvojne ucetnictvi se me netyka, to je zalezitost s.r.o. a pod.
Moderátor
Kucera, Tovy: děkuji za informace.. to s těmi náklady v účetním období je nemilé, ale celkem logické, co se dá dělat. Horší je to s tím plátcovstvím DPH, o důvod víc, proč se vyhnout nakupování přes firmu.. vypadá to, že tento stát chce za každou cenu oškubat co nejvíc právě drobné podnikatele za každou cenu :( A k čemu je schengenský prostor, když má ve skutečnosti tolik omezení (místo aby bylo člověku jedno, jestli něco nakoupí tady nebo v Německu), také moc nechápu.
karell: díky za názor, uvidíme..

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 3 4 > »

Sběratel.com » Co se jinám nevešlo » Nákup a prodej mincí - dotaz

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1