Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Literatura a katalogy numizmatika » Nález mincí ve Vrbatově Kostelci

Vykupminci.cz
Numisargo

Nález mincí ve Vrbatově Kostelci

Moderátoři: smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
Nemáte někdo nějaké odkazy na nález mincí ve Vrbatově Kostelci ( okres Chrudim )? Mělo jít o nález husitských penízků. Ptal jsem se na obecním úřadě, o ničem nevědí. Odkazuje se na ně Castelin v České drobné minci ( čili před r. 1953 ). Jelikož mám tuto vesnici nadosah, zkouším pátrat o informacích.
Vrbatův Kostelec, podle starosty je v ČR pouze jeden. Dále jsou nějaké zmínky v Sejbalovi v Moravské minci doby Husitské. Kde se odkazuje na další nálezy ve vesnicích, jejichž jména se nacházejí v okruhu 10 km od této vesnice. Takže mi připadá celkem pravděpodobné, že by mohlo jít o tuto vesnici. Husiti prý dobyli i nedaleký hrad.
Zatím mám málo informací. Pokud někdo víte o dalších odkazech, dejte mi vědět. Je mi jasné, že se jedná o starý nález, který možná vůbec s mým regionem nesouvisí ( ale shoda jmen je až příliš vysoká ), ale rád bych se dopídíl rozuzlení.
Pro zajímavost Vrbatův Kostelec založili mniši z kláštera v Podlažicích, kteří mají na svědomí jednu z našich nejcennějších písemných památek, kterou nám uloupili Švédové, a je v současnosti vidět v Praze ( pokud tedy již výstava neskončila).
Jako tradičně z jakoukoliv informaci budu velmivděčný.
Registrovaný uživatel
sice Ti neporadím, ale chci se zeptat, Ty máš tu literaturu, o které se zde zmiňuješ, k dispozici? pokud ano, nešlo by to dát do el. podoby ? ;)
Moderátor
Jo, Za Castelina jsem na Aukru tenkrát hodně vykrvácel. Ale je můj. Sejbala mi sehnal Nerva.
Uvažoval jsem již o tom, ale v práci se k tomu nedostanu, a doma scaner nemám.
Takže maximálně Ti můžu Castelina půjčit. Sejbala ještě budu pár týdnů číst.
Registrovaný uživatel
no kdyby to šlo, rád bych si ho půjčil a oskenovat bych ho mohl, pak by byl k dispozici i pro ostatní ;)
Moderátor
Ptal bych se rozhodne v prve rade v muzeu v Pardubicich (vorel@vcm.cz), za uvahu by stalo i okresni muzeum v KH. Jinak obecne jak uz jsem nekde psal... depozitare muzei stale skryvaji sve poklady... rada nalezu neni stale zpracovanych a pomalu se ztraci a rozkrada. Vubec by me neprekvapilo, ze o tom nalezu jiz nebude existovat ani dokumentace a mince budou davno rozprodane, aniz by se vubec dostalo na zpracovani nalezu...
Moderátor
To Oliver : Děkuji za radu. Zkusím je později. Zatím se snažím dohledat podrobnosti přímo v Kostelci a okolí. Abych dovedl upřesnit informace pro hledání. Hodně by mi pomohl rok nálezu. Pak už by bylo hledání podstatně jednodušší.
Moderátor
Takže pár informací.
Již s mi podařilo přibližně určit datum ukrytí depotu. 1421 je ten vítězný rok. Tehdy husiti vypálili nedaleký podlažický klášter ( To je ten, kde byla sepsána satanská bible ) a pozvolna táhli na Vysoké Mýto. Tehdy zlikvidovali spoustu polností ( mimo panství Rychunburk, které bylo podporovatelem hustství ) Proto je i spousta pojmenování místních částí. Bohužel zničení dolů na stříbro v Mrákotíně se mi ověřit nepodařilo. Jako druhá možnost se uvádí 1425.
Nález mohl být odryt nejdříve po roce 1867. Tehdy se kopalyzáklady pro nedalekou kapličku. Čili máme pouhých 80 let na určení bližších nálezových informací. Doufám, že budu mít více štěstí. ( Ten Mrákotín mne mrzí. Byla by to lahůdka ). Pokud byl nález ohlášen měl by se vyskytovat ve skutečském muzeu. Podle mých informací má muzeum k dispozici něco kolem 1100 mincí, které nejsou zařazeny.
Hádejte, o cose budu pokoušet ???
Registrovaný uživatel
hmmm, klášter u nás mí husitští bratři vyrabovali 3x a žádný depůtek jsem v okolí nenašel :(
Registrovaný uživatel
:twisted:
Moderátor
drzim pesti !!!
Moderátor
Takže pár měsíců konečně vedlo k částečným úspěchům. Nález ve Vrbatově Kostelci byl velmi zajímavý. Konečně se mi podařilo dohledat přiblížné datum objevu nálezu i jméno šťastného nálezce. Bylo nalezeno kolem 250 mincí. Bohužel totálně chybně zařazených. Kvůli tomu to bylo tak složité dohledat.
Bohužel nález byl rozdán nálezcem mezi místní školy a muzea ve Skutči a Chrudimi ( Podle článků v novinách si celkem na své přišlo i naše NM ). A i tyto drobné kousky byly smíchány s jinými nálezy.
Díky ochotnosti pracovníků muzea ve Skutči se mi podařilo najít 10ks mincí. Jsou tam velmi pěkné kousky feniků 1370 - 1411 ( grofik by měl radost :lol: ).
9 mincí z deseti se mi podařilo zařadit. Jedna je nečitelná. Pokud i ostatní kousky jsou takové zajímavé, tak to je bomba.
Čili teď mne čeká toulání po místích školách a doufat v dohledání ostatních kousků. Rád bych dal do kupy základní informace. V květnu uplyne 70 let od tohoto nálezu.
Držte palce. Pokud kdokoliv narazíte na informace, dejte vědět.
Moderátor
pro zmenu teda drzim palce Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
super
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Pavel gratulujem;pokiaľ môžem doporučiť ako pomocnú literatúru tak určite máš Pavel Radoměrský:Nález mincí z 15. století v Králově Dvoře u Berouna.
Vydané v Sborníku Národného muzea v Prahe svazek XXI.1967,číslo 3.
Registrovaný uživatel
Je fajn, ze se produkuje i vedecka cinnost :)
Moderátor
Grofik : Samozřejmě. Většinou se na něj odkazuju. (Škoda, že ještě nemám zpátky Castelina. Ale zatím jsem jej nepotřeboval, protože tam není ani jedna česká mince. ) U Albrechta III. na Kocha ( jinak dík za nakopnutí ) :D
Registrovaný uživatel
Pavel domnievam sa,katalóg Kocha som ti zasielal? :roll:
Moderátor
Grofik : Jojo. Používám ho skoro denně.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Literatura a katalogy numizmatika » Nález mincí ve Vrbatově Kostelci

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1