Moderátoři: smith, Wjem

Profilový obrázek
york

Uživatel

Zaregistrován:
14. 6. 2012

#1 27. 11. 2014, 12:19

Mám starou větší olejomalbu ( zátiší) na překližce ( v ceně nějaké tisícovky) , tak to nechci dávat profíkovi. Jak je na tom zátiší tmavá plocha tak v ní jsou vidět světlejší čárky (prasklinky) , všechny v jednom směru - jsou to zřejmě jen "léta" ve dřevě. To samé vidím když čistím doma tmavé dýhované dveře. Dveře natřu nějakou mastnou leštěnkou a čárky "léta" nejsou vidět -pochopitelně na jistý čas. Bylo by dobré ten obraz natřít tedy lněným olejem nebo jiný nápad? díky

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#2 27. 11. 2014, 12:28

Olejem ne, jednak se na něj bude lepit prach a po čase zčerná. Na obrazy jsou speciální laky, dnes už i ve spreji.
Zeptej se ve výtvarných potřebách.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#3 27. 11. 2014, 12:52

Ty prasklinky (řílá se tomu krakely), jsou součástí malby, resp. vznikají vlivem použité technologie. S těmi se nic dělat nemá, leda, pokud by působily fakt velmi rušivě, pak se za určitých okolností mohou potlačit retuší (potlačit, ne zamalovat). Protože nechcete do obrazu investovat, tak je nechte být, prostě to berte tak, že to k tomu obrazu patří. Určitě to nenatírejte olejem, leštěnkou ani ničím podobným. Můžete koupit damarový lak ve spreji (ale pouze lak určený k lakování obrazů v nějaké specializované prodejně, nebo na netu!)a povrch obrazu jím opatřete, bude to ale spíše sloužit jako ochrana malby a ty krakely to "zakryje" pouze do té míry, jak dojde ke ztmavnutí té překližky vespod.

Profilový obrázek
york

Uživatel

Zaregistrován:
14. 6. 2012

#4 27. 11. 2014, 13:18

Já to prostě jako klasickou krakeláž nevnímal - tu spíše vnímám jako praskání samotné barvy a ne "pracování" podkladu - je to prostě dřevo, ale možná se mýlím. Plátno tuto schopnost asi nemá - nevím. Lakem jsem to hned skusil ( na kousku) a vůbec to nepomohlo - mám italský profi matný pébéo. Tak nevím.

Profilový obrázek
Kolemjdouci

Uživatel

Zaregistrován:
25. 4. 2013

#5 27. 11. 2014, 13:57

Krakeláž je několikerého druhu- nejde jenom o praskání samotné barevné vrstvy, ale vzniká (kromě jiného) i důsledkem "chování" podkladu, resp. podložky (která popraská a praskliny pak procházejí barevnou vrstvou). Je to poměrně komplikované a nelze tady popsat celý mechanismus a všechny druhy krakeláže.
Nicméně faktem zůstává, že nenajdete žádnou možnost, abyste se jich podomácku "zbavil" nějakým nátěrem, aniž byste riskoval poničení (znehodnocení) barevné vrstvy. Ten olej je špatný nápad, jak už psal protinožec- na olej (nebo fermež) se bude lepit špína a může i způsobit nevratné ztamvnutí barevné vrstvy. Navíc jednou, za xy let, až se obraz dostane do opravy, pak takový nátěr značně restaurování zkomplikuje. O damarovém laku jsem už psala, ten slouží jako ochrana malby a měl by jím být opatřen každý obraz.
Pokud nechcete investovat do odborného zásahu (nedokážu posoudit, nakolik by to bylo v tomto případě účelné), pak vám radím se s těmito krakelami smířit.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.