Nizozemí (Nederland) neboli často a nesprávně nazývané Holandsko má zajímavou historii a spoustu pěkných mincí z nichž některé byly svého času známé a vyhledávané v celém tehdejším známém světě.
Období které mne nejvíce zajímá, zhruba 1581 – 1795, tedy doba kdy se tato země jmenovala “Republika sedmi Nizozemských provincií” .
Tak trochu tyto mince sbírám a tak mne napadlo založit toto téma a čas od času zde některou minci ukázat a případně o ní podiskutovat.
Jako první bych představil Dukaton, v Nizozemí též nazývaný “Zilveren Rijder” neboli Stříbrný Jezdec. Byl ražen v letech 1656 až 1795 ve všech sedmi provinciích a třech svobodných městech,
ryzost stříbra 944, váha 32,48g velikost zhruba 43 mm. Konkrétně tato vyobrazená mince byla ražená v provincii Utrecht a pochází z vraku lodi Leifde která ztroskotala v roce 1711 u Skotska.
Mince strávila v mořské vodě 250 let.
Obrázky:
Nizozemí (Nederland)
Autor | Příspěvek |
---|---|
#1 18. 2. 2012, 14:27
|
|
Registrovaný uživatel | |
#2 18. 2. 2012, 14:46
|
|
Registrovaný uživatel |
na tak dlouhou dobu v moři, je to asi docela luxusní stav...
_______________ |
#3 18. 2. 2012, 18:26
|
|
Moderátor |
na to ze to lezalo v slanej vode, vizera skvelo, inaksie Turtle ake su tie provincie kde sa nachadzali, tusim, ze po celom svete...
_______________ http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157 moje články |
#4 18. 2. 2012, 22:08
|
|
Registrovaný uživatel |
Babygulko Ty si pleteš provincie a kolonie. Těch původních 7 provincií se nachází v Nizozemí, pěkně pohromadě a jsou tam dodnes:
Utrecht Holland Friesland Gelderland Groningen Overijsel Zeeland |
#5 19. 2. 2012, 8:55
|
|
Moderátor |
turtle dik pomiatol ma tento nazov Republika sedmi Nizozemských provincií...
_______________ http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157 moje články |
#6 19. 2. 2012, 12:50
|
|
#7 19. 2. 2012, 13:06
|
|
Registrovaný uživatel |
Želvák pokušitel, ach joó...
není to pěkné, nebudu to sbírat, nebudu to sbírat....aáá kde se to dá koupit? _______________ |
#8 19. 2. 2012, 14:32
|
|
Registrovaný uživatel |
Tuhle jsem koupil na eBay z Portugalska |
#9 20. 2. 2012, 11:50
|
|
Registrovaný uživatel |
Dukáty se v Nizozemí razily již za španělské nadvlády a to buď Španělského tipu s portrétem Ferdinanda a Isabely nebo tzv. Uherského tipu které více či méně kopírovaly Uherské Dukáty.
Avšak po sjednocení začala ražba vlastního dnes již klasického Nizozemského Dukátu který se stal jednou z nejoblíbenějších obchodních mincí na světě. První byl vyražen roku 1586 a jen s malými změnami v dizajnu se razí dodnes. Jelikož se jednalo o republiku, není na aversu panovník ale anonymní postava rytíře držící svazek sedmi šípů které reprezentují svaz sedmi provincií. Nápis dokola: “CONCORDIA RES PARvae CREScunt” volně přeloženo: “Sjednocením malé věci rostou” nebo “ V jednotě je síla” a za tím je zkratka provincie kde byl dukát ražen. Revers: “MOneta ORDinum PROVINciarum FOEDERatorum BELGicarum AD LEGem IMPerii” neboli “Mince vlády federace nizozemských provincií v souladu se zákony impéria” Dukát na fotografii je z prvního roku ražby, provincie Zeeland. Obrázky: |
#10 21. 2. 2012, 20:48
|
|
Registrovaný uživatel |
To turtle. Nizozemské obchodní dukáty jsou nádherné. Není to sice moje sféra zájmu, ale také si chci jeden časem pořídit, na ukázku (konec 16. nebo začátek 17.st)...
|
#11 22. 2. 2012, 7:38
|
|
Registrovaný uživatel |
Také je mám moc rád a pro mne mají ještě jeden význam navíc. Jelikož sbírám Australské koloniální mince a když v roce 1787 vyplula z Anglie tzv. “První flotila” založit kolonii Nový Jižní Wales, kapitán Arthur Phillip dostal na nákup potravin a jiných nezbytností během cesty, právě nizozemské Dukáty. Byly to tedy první mince které se do Austrálie dostaly oficiálně. V letech 1800 až 1826 byly dokonce součást oficiální měny NSW.
|
#12 25. 2. 2012, 4:30
|
|
Registrovaný uživatel |
Nizozemská republika byla ve své době ohromnou námořní a obchodní velmocí a hlavní podíl na tom měla “Nizozemská Východoindická společnost” neboli “Vereenigte Oost-Indische Compagnie” zkráceně VOC.
Jejím neoficiálním heslem bylo “Kristus je dobrý ale obchod je lepší”, ve své době druhá největší obchodní společnost na světě a první která vydávala akcie. States-General of the Netherlands jí udělil neslýchané pravomoci, například: Razit mince, Zakládat kolonie, Popravovat vězně, Vydržovat vlastní armádu a Uzavírat mezinárodní dohody. Obrázky: |
#13 25. 2. 2012, 7:01
|
|
#14 25. 2. 2012, 8:06
|
|
Registrovaný uživatel |
Nedavno som si o tychto minciach cital v The coins of the Dutch overseas territories od Scholtena. Zaujimava historia a zaujmave miesta.
Mimochodom, tu knihu som kupil asi za 10 euro, ale je to jeden z najpodrobnejsich katalogov, ake som kedy drzal v ruke, takze mozem doporucit. |
#15 25. 2. 2012, 8:15
|
|
Registrovaný uživatel |
Vanya – Díky moc za tip, hned zahájím pátrání.
|
#16 25. 2. 2012, 11:23
|
|
Registrovaný uživatel |
Pozeram, ze sa predava od $70 vyssie. Tak to som mal stastie. Mnozstvo starsich katalogov som pokupil na poulicnych kniznych trhoch v Haagu za zlomok ceny, za ktoru sa predavaju na nete. |
#17 25. 2. 2012, 11:33
|
|
Registrovaný uživatel |
Už jí mám za $ 30,- plus krvavé poštovné.
Slovák žijící v Norsku mi na Českém fóru poradil Anglickou knihu kterou jsem si z Austrálie vzápětí v Holandsku koupil. Není internet úžasný? |
#18 25. 2. 2012, 11:49
|
|
Registrovaný uživatel |
mě se líbí hlavně to heslo: “Kristus je dobrý ale obchod je lepší”
|
#19 6. 3. 2012, 6:47
|
|
Registrovaný uživatel |
Vanya – poslušně hlásím že jsem si koupil všechny knížky které jsi mi doporučil ale vznikl tím nový problém, objevil jsem v nich spoustu dalších mincí o jejichž existenci jsem doposud neměl tušení a které chci mít.
Obrázky: « Poslední úpravu provedl(a) turtleoverhead v 6. 3. 2012, 6:48. » |
#20 6. 3. 2012, 12:30
|
|
Registrovaný uživatel |
K Holandsku a Belgicku mam este 3 velmi dobre knihy, Delmonte - Silver Benelux, Delmonte - Golden Benelux a Vanhoudt - Atlas der munten van Belgie (podrobny katalog uzemia dnesneho Belgicka od cias Keltov).
Tie dve male knizky na tvojej fotke maju aj pokracovanie - medene mince, niekde to mam v pdf, mozem poslat. Este dodam, ze ten Vanhoudt vysiel naposledy v r. 2007, 420 stran « Poslední úpravu provedl(a) Vanya v 6. 3. 2012, 12:34. » |
#21 6. 3. 2012, 13:25
|
|
Registrovaný uživatel |
Hele pokušiteli nech mne vydechnout.
|
#22 6. 3. 2012, 13:47
|
|
#23 8. 3. 2012, 22:11
|
|
Registrovaný uživatel |
Len pre zaujimavost, takto nejak vypada spracovany katalog Schulman - Nederlandse Munten 1795-1969, je to celkom fuska, sice tento nemal ani 2000 poloziek, ale cislovanie velmi nepravidelne, vela variant. Pripravujem do databazy vsetky dolezite referencne katalogy. Pre Holandsko ich bude pre zaciatok 5 specializovanych + Krause.
Obrázky: |
#24 9. 3. 2012, 9:44
|
|
Registrovaný uživatel |
Ander – málem bych zapomněl, díky |
#25 10. 3. 2012, 10:13
|
|
Registrovaný uživatel |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1