Nebylo potřeba je nahrazovat (jakkoliv i číslo je vycucaný z prstu), Čechy se staly perlou Habsburské monarchie. Bílá Hora nebyla prohrou Čechů...to jen národovci a komunisti z toho udělali národní katastrofu, moderní historie už je úplně jinde.
Ostatně, Češi na bojišti byli pouze v zanedbatelnym počtu. (Jestli vůbec, nechce se mi prohlížet ordre de bataille)

Paul napsal/a:
Nebylo potřeba je nahrazovat (jakkoliv i číslo je vycucaný z prstu), Čechy se staly perlou Habsburské monarchie. Bílá Hora nebyla prohrou Čechů...to jen národovci a komunisti z toho udělali národní katastrofu, moderní historie už je úplně jinde.
Ostatně, Češi na bojišti byli pouze v zanedbatelnym počtu. (Jestli vůbec, nechce se mi prohlížet ordre de bataille)
A on je národovec nebo komunista?
ferovyobchodnik@seznam.cz

grofik napsal/a:
to jacx: ďalší príspevok staršieho data od RNDr., Mgr. Marián Samuel , (apropo kanceláriu mal vedľa nebožtíka Janka Hunku)
Marian je síce viac na neskorší stredovek, postupne sa dá mozaika doplňovať podrobnejšie.
https://www.viabenedictina.eu/cs/historie-p26
Mám doma dve užastne hodnotné knihy ohľadne rannej histórie Nitry, autor je už hodne starý páter, ale dostal povolenie do Vatikánskeho archívu, viem študoval listinné dokumenty viac ako 15 rokov a po vydaní kníh prepisovačom histórie poriadne dvihol krvný tlak hlavne z maďarskej strany, oni razia inú teóriu.😉
To může být zajímavé čtení. Však nejstarší kamenný kostel na území východních i západních Slovanů (828 ) Nitře zatím nikdo neupírá a církevní listinné prameny z té doby jsou jistě velmi cenné.

ramires - dík, že sis to:
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/nova-kecaren-a-tlacharna_post_-667281#post667281
přečetl
- a fajn, že to bereš jako důvod k zamyšlení

jacx napsal/a:
To může být zajímavé čtení. Však nejstarší kamenný kostel na území východních i západních Slovanů (828) Nitře zatím nikdo neupírá a církevní listinné prameny z té doby jsou jistě velmi cenné.
Nejstarší kostel o kterém je písemný záznam. Blížeji se to nedá ani potvrdit ani vyvrátit. Na Moravě jich tou dobou už pár bylo. Ale jestli to bylo o tři roky, nebo i o 10 let dřív nebo o pět či 15 let později není jak zjistit. Leda by se našla Velkomoravská kronika, tam by třeba něco bylo, či nějaké spisy například ve vatikánském archivu.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.